Υπόνοιες εμπρησμού γεννούν οι φωτιές στη Ζάκυνθο – Νέα μέτωπα σε Κορινθία, Μεσσηνία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Εξωχώρι της Δυτικής Μάνης, στο δάσος της Βασιλικής, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Το σημείο που καίγεται είναι δύσβατο, για αυτό έχει δοθεί εντολή να σπεύσουν και εναέρια μέσα, ενώ στο σημείο βρίσκονται οχήματα από την Καλαμάτα, τη Σπάρτη, το Γύθειο, την Αρεόπολη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο.

Φλόγες και στην Κόρινθο

Φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην Κόρινθο.

Επί τόπου έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Καίγεται η Ζάκυνθος

Στη Βολίμα επέστρεψε αυτή τη φορά ο πύρινος εφιάλτης, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την “επίσκεψή” του σε Ορθονιές, Αναφωνήτρια και Σκοπό, επιβεβαιώνοντας στην πράξη πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Αν και είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις, σοβαρές είναι οι υπόνοιες για εμπρηστική ενέργεια αφού κατεγράφησαν πολλά μέτωπα που μαίνονταν στη διάρκεια της πυρκαγιάς και πολλά ερωτήματα γεννώνται ως προς τα κίνητρα της πράξης αυτής.

Εκατοντάδες στρέμματα δασικής και θαμνώδους έκτασης έγιναν στάχτη στην τέταρτη κατά σειρά πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο νησί το απόγευμα της Τετάρτης, στην περιοχή Βάρθες, στο Ναυάγιο.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πετά τις 16:15 και ενώ η έτερη πυρκαγιά στις Ορθωνιές βρισκόταν υπό μερικό έλεγχο, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεσή της. Δέκα οχήματα με 20 άνδρες έσπευσαν στη νέα φωτιά, ενώ το έργο τους συνέδραμαν 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair και φυσικά το σύνολο των ενισχύσεων που βρίσκονται ήδη στο νησί και συνεχίζουν να επιχειρούν στο νησί μας.

Πάνω από 15 πυροσβεστικά οχήματα, περισσότεροι από 35 άνδρες και τουλάχιστον 4 πεζοπόρα τμήματα κατέφτασαν μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες τη Ζάκυνθο, προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες των συναδέλφων τους της τοπικής Υπηρεσίας.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης κατέφτασε στη Ζάκυνθο πεζοπόρο τμήμα 20 ανδρών από τη Θεσσαλονίκη ενώ αναμένεται να καταφθάσουν και νέες ενισχύσεις σήμερα.

Οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών η φωτιά στη Ζάκυνθο

Πολλοί κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, αφού οι απανωτές ενάρξεις σοβαρών και άκρως επικίνδυνων πυρκαγιών σχεδόν σε καθημερινή βάση, δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες.

Μπορεί η νέα πυρκαγιά στο Ναυάγιο να μην απειλεί σε καμία περίπτωση κατοικημένες εκτάσεις ή μεμονωμένες οικίες, δεν παύει να είναι ωστόσο μια επικίνδυνη φωτιά που κατακαίει πυκνή δασική βλάστηση σε ένα από τα «φιλέτα» της Ζακύνθου.

Είναι η τέταρτη φωτιά σε λιγότερες από 4 ημέρες που δοκιμάζει τα όρια ανοχής και αντοχής των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού που πλέον με ισχυρή συνδρομή από ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

Η φωτιά στις Ορθωνιές κρίνεται πάντως ως η πιο σοβαρή που πλήττει το νησί μας σε λιγότερα από τέσσερα 24ωρα. Στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου χαρακτηρίζουν τη φωτιά αυτή ιδιαίτερα επικίνδυνη, όχι μόνον γιατί απείλησε σπίτια κι εγκαταστάσεις αλλά γιατί εξαπλώθηκε ταχύτατα και με τέτοια ένταση, ώστε προκάλεσε τεράστια καταστροφή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

«Ηταν μία πυρκαγιά με μεγάλη ένταση και πολύ επικίνδυνη», λέει στην ΗΜΕΡΑ ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Ζακύνθου, Νίκος Φωτίου και εξηγεί: «Η ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής και η πυκνή βλάστηση με ψηλά πεύκα ήταν ένας συνδυασμός που προκάλεσε μεγάλης έκτασης καταστροφή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Στην ουσία, όλη η ζημιά έγινε μέχρι το βράδυ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα