Υποψηφιότητες και φαβορί για νέο πρόεδρο στο Εurogroup

Tα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου του Εurogroup, που θα διαδεχθεί τον Ιανουάριο το Γερούν Ντέισελμπλουμ. Το πολιτικό παρασκήνιο είναι έντονο στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. ενώ το νέο όνομα που ακούγεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες μέρες είναι αυτό του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν την υποψηφιότητά τους με τη σχετική συνοδευτική επιστολή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου με απλή πλειοψηφία, που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10 ψήφοι για την εξασφάλιση της θέσης.

Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει δημόσια οι υπουργοί Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ (σοσιαλιστής) και του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια (φιλελεύθερος). Ενδιαφέρονται, χωρίς να το έχουν επιβεβαιώσει δημόσια, ο κ. Πάντοαν και ο Πορτογάλος ομόλογός του Μάριο Σεντένο. Είχαν ακουστεί επίσης τα ονόματα των υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ και του Ισπανού συναδέλφου του Λουίς Ντε Γκίντος, οι οποίοι φέρονται ως μη ενδιαφερόμενοι πλέον. Επίσης, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σε ιταλικό μέσο ενημέρωσης τη Δευτέρα ότι επίσης δεν ενδιαφέρεται. Εκτός του Ιταλού υπουργού που εμφανίστηκε τις προηγούμενες μέρες, όλα τα παραπάνω ονόματα «παίζουν» στον Τύπο εδώ και αρκετό καιρό με λιγότερες και περισσότερες πιθανότητες.

Εάν τηρηθεί, όπως όλα δείχνουν, η παράδοση και ο νέος πρόεδρος είναι εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών κράτους-μέλους, δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Από εκεί και πέρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πολιτικό παρασκήνιο, με τους Σοσιαλιστές της Ευρωβουλής να πιέζουν έντονα επικαλούμενοι λόγους ισορροπιών, όπως ο νέος πρόεδρος προέρχεται από την ευρωπαϊκή αριστερά.

Κι αυτό γιατί οι πρόεδροι των τριών βασικών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., δηλαδή οι Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), Αντόνιο Ταγιάνι (Ευρωβουλή) και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν), προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Χριστιανοδημοκράτες).

Συνήθως αυτές οι θέσεις μοιράζονται, μεταξύ των 2-3 μεγαλύτερων πολιτικών «οικογενειών» στην Ευρώπη, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εάν αναζητηθεί η αποκατάσταση της ισορροπίας τότε αποκλείεται από την κούρσα ως κεντροδεξιός ο Πιερ Γκραμένια και παραμένουν ο Ιταλός, ο Πορτογάλος και ο Σλοβάκος.

Τον κ. Πάντοαν «φωτογράφισε» τις προηγούμενες μέρες και ο επίτροπος Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι «έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να είναι ένας καλός πρόεδρος του Eurogroup». Αύριο το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει με τη γνωστοποίηση του αριθμού των υποψηφιοτήτων και των προσώπων.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα