Υποχρεωτική αργία η 26η Δεκεμβρίου: Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν

Ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας ορίστηκε πρόσφατα η 26η Δεκεμβρίου, με απόφαση την οποία υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, απόφαση που έβαλε «φρένο» στις ορέξεις μεγάλων αλυσίδων να καταργηθεί η (μέχρι πρότινος κατ’ έθιμο) αργία της εν λόγω ημέρας

Ως γνωστόν, οι επίσημες υποχρεωτικές αργίες στη χώρα μας είναι έξι: η 25η Μαρτίου, η Δευτέρα του Πάσχα, η 15η Αυγούστου, η 25η Δεκεμβρίου και η Πρωτομαγιά, καθώς και η 26η Δεκεμβρίου που από κατ’ έθιμο,ορίστηκε φέτος επίσημη αργία από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Έφη Αχτσιόγλου. Επίσης, στις επίσημες αργίες ανήκουν και οι Κυριακές. Εκτός των υποχρεωτικών αργιών υπάρχουν και οι κατ’ έθιμο αργίες, που είναι στην ευχέρεια του εργοδότη αν θα λειτουργήσει την επιχείρηση ή όχι.

Οι αργίες αυτές είναι η Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνια, η Καθαρή Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, η 28η Οκτωβρίου, η εορτή πολιούχου αγίου της πόλης και η ημέρα απελευθέρωσης της εκάστοτε πόλης. Τέλος, υπάρχουν αργίες για τις ένοπλες δυνάμεις και το χώρο της παιδείας.

Οι κατ’ έθιμο αργίες τηρούνταν μέχρι σήμερα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όχι πως δεν υπήρχαν επιχειρήσεις που παραβίαζαν το έθιμο και καλούσαν τους εργαζόμενους να εργαστούν ή τους χρέωναν την ημέρα αυτή ως κανονική άδεια. Μετά την προσπάθεια να καταργηθεί η αργία της Κυριακής, ήρθε και η προσπάθεια να καταργηθεί και η κατ’ έθιμο αργία της 26ης Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα,  η εταιρεία που διαχειρίζεται το «εκπτωτικό χωριό McArthurGlen» των Σπάτων ειδοποίησε τους εργαζόμενους να βρίσκονται «stand by» για το ενδεχόμενο να εργαστούν την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, κατά την οποία στη Βρετανία («Boxing Day») τα μαγαζιά είναι ανοιχτά.

Η απόφαση αυτή, λίγο καιρό μετά τη για δεύτερη χρονιά «εφαρμογή» της Black Friday στη χώρα μας, είχε προκαλέσει οξείες αντιδράσεις. Τελικά, η Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη, απόφαση με την οποία καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας η 26ηΔεκεμβρίου, για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές. «Η κήρυξη της 26ης Δεκεμβρίου ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας αποτελούσε πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων», τονίζει το υπουργείο, στέλνοντας μήνυμα σε όσους σκέπτονται να καθιερώσουν ακόμα ένα έθιμο επιθετικής στρατηγικής πωλήσεων, στην πλάτη των εργαζόμενων.

Πώς θα αμειφθούν όσοι και όσες εργαστούν

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), συνέπεια της υπουργικής απόφασης, είναι ότι την 26η Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη, όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές και οι εργαζόμενοι δεν θα εργασθούν.

Σύμφωνα με την ΟΙΥΕ, «όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο, στην περίπτωση της μειωμένης απασχόλησής τους θα λάβουν κανονικά το ημερομίσθιό τους, χωρίς να εργασθούν και οι αμειβόμενοι με μηνιαίες αποδοχές θα λάβουν τον πλήρη μισθό τους. Όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και αργίες (επιχειρήσεις επισιτισμού, υγείας, τουρισμού, συγκοινωνιών, κ.λπ.), οι οποίοι θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, θα δικαιούνται προσαύξηση κατά 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου τους ή του 1/25ου του μηνιαίου μισθού τους, ανάλογα με τον τρόπο καταβολής των αποδοχών τους. Επίσης, όσοι εργαζόμενοι έχουν λάβει την άδειά τους κατά την ημέρα αυτή (26 Δεκεμβρίου), η ημέρα αυτή δεν θα υπολογισθεί στις ημέρες αδείας που δικαιούνται για το έτος 2017 και θα λάβουν μία ημέρα άδειας επιπλέον ή, αν δεν υπάρχουν, λόγω της λήξης του έτους, άλλες ημέρες, ώστε να λάβουν την πρόσθετη αυτή ημέρα άδειάς τους, θα δικαιούνται ένα ημερομίσθιο σε χρήμα, ως αποδοχές μη ληφθείσας άδειας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα