Υπουργικό Συμβούλιο για μέτρα κοινωνικής ανακούφισης στον απόηχο των “Πρεσπών”

Η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στις 3 το μεσημέρι, που πραγματοποιείται μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς η κυβέρνηση καλείται να προσδιορίσει τα επόμενα βήματά της, έχοντας ως κύριο άξονα την έξοδο στις αγορές και την «ανακούφιση» των πολιτών που επλήγησαν από την κρίση, με τέσσερα κύρια νομοθετήματα:
Την αύξηση αύξηση κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκάτωτατου για νέους έως 25 ετών, την επιδότηση ενοικίου, την προστασία α΄ κατοικίας για τα χρέη προς τις τράπεζες, αλλά και την εφορία και τις 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία.
Εξάλλου, την κυβερνητική πρόθεση για επικέντρωση στην κοινωνία έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην ελληνική έκδοση του Economist, στο οποίο εκτίμησε ότι το 2019 «θα είναι μια ιστορική χρονιά, όχι μόνο γιατί συμβολίζει το τέλος της Ελλάδας της κρίσης, αλλά και γιατί θα σημάνει την αφετηρία μιας νέας Ελλάδας, της Ελλάδας των ανθρώπων της, της Ελλάδας των πολλών».
Επί πλέον ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δομικό στοιχείο» της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η αναδιανομή, η οποία -όπως τόνισε, επιτυγχάνεται «με στοχευμένες παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας. Από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και φυσικά την αύξηση των μισθών».
Από τον πρωθυπουργό η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Θα ακολουθήσει η επικύρωση της από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια η υπουργική απόφαση της αρμόδιας υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου.
Το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 8%, φτάνοντας σίγουρα τα 633 ευρώ από τα 586 που είναι σήμερα.
Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, γεγονός που αυτόματα οδηγεί στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου θα οδηγήσει στην ενίσχυση 24 επιδομάτων και ειδικών παροχών που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε τουλάχιστον 300.000 δικαιούχους, όπως το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το ειδικό εποχικό επίδομα και η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών.
 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα