Υποτονικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Απόλυτη συναλλακτική άπνοια πλήττει και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ζει μέρες… Αυγούστου εδώ και καιρό, αφού οι επενδυτές απουσιάζουν σχεδόν ολοκληρωτικά από την αγορά, με τον τζίρο να κυμαίνεται σε απαξιωτικά επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο μισάωρο της σημερινής συνεδρίασης, οι συναλλαγές είχαν αγγίξει μόλις τις… 930 χιλ. ευρώ, με την πλειοψηφία των αγοραστών, όπως δείχνουν τα πράγματα, να έχουν ξεκινήσει τις… καλοκαιρινές τους άδειες. Ευτυχώς, ωστόσο, οι λίγοι που έχουν απομείνει υπερισχύουν προς το παρόν, των πωλητών.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,33% στις 767,87 μονάδες, έχοντας ανοίξει στο -0,03% και τις 765,15 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώνεται μόλις στα 2,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανέρχεται στα 1,4 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,32%, στις 2.038,46 μονάδες, ενώ στο -0,39% κινείται ο Mid Cap και στις 1.261,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει οριακά κέρδη 0,13% στις 855,98 μονάδες, με την Alpha Bank να κινείται με απώλειες 0,10% στα 1,9590 ευρώ, την Πειραιώς στο σταθεροποιητικά στα 2,758 ευρώ, την Eurobank να ενισχύεται κατά 0,12% στα 0,866 ευρώ και την ΕΤΕ στο +0,62% και τα 0,2614 ευρώ.

Από τα υπόλοιπα blue chips, στο “κόκκινο” βρίσκονται μόνο η Τέρνα Ενεργειακή (-0,37%), η Fourlis (-2,18%) και η Jumbo (-0,14%), ενώ ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ σημειώνουν τα υψηλότερα κέρδη στο +1,05% και +1,21% αντίστοιχα.

Ούτε η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ούτε η συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ούτε οι αναβαθμίσεις από την S&P και την DBRS, αλλά ούτε και η βελτίωση των ελληνικών ομολόγων δεν κατάφεραν να “ξυπνήσουν” τις διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων, οι οποίοι επιλέγουν, όπως φαίνεται, να παραμείνουν απλοί παρατηρητές μιας, ούτως ή άλλως, ρηχής αγοράς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η έλλειψη θετικών καταλυτών εξηγεί τη βουτιά των ημερήσιων συναλλαγών στο Χ.Α., ενώ η απουσία κάποιας σημαντικής αντίδρασης, μετά τις θετικές εξελίξεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, μειώνει τις ελπίδες για ανατροπή της τρέχουσας τάσης.

Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, το Χ.Α χρειάζεται επειγόντως καταλύτη. Το σχετικά θετικό momentum των τελευταίων συνεδριάσεων έχει να κάνει περισσότερο με τη διατήρηση του θετικού διεθνούς περιβάλλοντος παρά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Είναι δε πιθανό οι εξελίξεις στην Ελλάκτωρ να συνιστούν μια σημαντική ένεση εμπιστοσύνης για τα δρώμενα στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το κλίμα καχυποψίας που προκάλεσε η υπόθεση Folli-Follie και για άλλες εταιρείες, που ωστόσο διαψεύστηκε από το διαχειριστή του QCM σε δημόσια παρέμβαση του.

Πάντως, παρά τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης για τις ελληνικές εταιρείες, τη συνεχιζόμενη θετική εικόνα της αγοράς ομολόγων και την επιτυχή έκδοση του ομολόγου του ΟΤΕ (απόδοση 2,375% στη 4ετία και σημαντική υπερκάλυψη), θα χρειαστούν νέοι καταλύτες για να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για ελληνικούς τίτλους.

Καταλύτες που να μεταφέρουν ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως η ολοκλήρωση μιας ιδιωτικοποίησης, των ΕΛΠΕ για παράδειγμα ή η επιτυχής έξοδος στις αγορές με τη διάθεση 10ετούς τίτλου με απόδοση κάτω από το 4%, εξελίξεις που δεν είναι δυνατό να πιθανολογηθούν για το αμέσως προσεχές διάστημα. Επομένως, το σκηνικό στο ελληνικό χρηματιστήριο δύσκολα θα διαφοροποιηθεί με τα υφιστάμενα συναλλακτικά δεδομένα, με το σενάριο ανοδικής κίνησης να βρίσκει αντίσταση στις 775 μονάδες, ενώ εκείνο της καθοδικής να βρίσκει στήριξη στις 759 μονάδες.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα