ΥΠΟΙΚ: Καμία πτωτική πορεία των εσόδων – Οι εισπράξεις του Ιουλίου υπερβαίνουν τον στόχο

ypoyrgeio_oikonomikon-2_41«Οι ταμειακές εισπράξεις για τον Ιούλιο, όχι μόνο δεν υπολείπονται του στόχου, αλλά αντίθετα, υπάρχει υπέρβαση 105 εκατ.» τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του

Σχετικά με τα δημοσιεύματα  τα οποία κάνουν λόγο για την πτωτική πορεία των εσόδων και την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του «κόφτη» επισημαίνονται τα εξής:

Η υπoεκτέλεση κατά τον μήνα Ιούλιο προκύπτει μόνο σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού που συντάχθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια του έτους οι μηνιαίοι στόχοι αναπροσαρμόζονται συνεχώς λαμβάνοντας υπόψη κάθε διαθέσιμη πληροφορία όπως οι εισπράξεις  των προηγούμενων μηνών, οι εποχικές διακυμάνσεις, οι παρατάσεις, κλπ.

Βάσει λοιπόν του αναθεωρημένου στόχου, οι ταμειακές εισπράξεις για τον Ιούλιο, όχι μόνο δεν υπολείπονται του στόχου, αλλά αντίθετα, υπάρχει υπέρβαση 105 εκ.

Με βάση τα παραπάνω δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία, ούτε φυσικά και τίθεται θέμα ενεργοποίησης του κόφτη. Άλλωστε, στο σύνολο του 7μήνου παρατηρείται υπέρβαση του στόχου των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 621εκ. προ επιστροφών φόρων και κατά 261εκ μετά τις επιστροφές. Αυτό το τελευταίο στοιχείο αξίζει να επισημανθεί, αφού οι  επιστροφές φόρων έχουν υπερβεί το στόχο:

–          για τον Ιούλιο κατά 180εκ. (86% πάνω από το στόχο) και

–          για το σύνολο του 7μήνου κατά 360εκ.( 24% πάνω από το στόχο).

Αυτή η επιτάχυνση των επιστροφών φόρων είναι μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης που παρότι  μειώνει τα καθαρά έσοδα, προσφέρει πολύτιμες ανάσες ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα