ΥΠΟΙΚ: Κάποια ΜΜΕ κάνουν επίδειξη ημιμάθειας και καταστροφολογίας

«Φαίνεται πως κάθε δημοσίευση στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών είναι μια καλή ευκαιρία για κάποια ΜΜΕ να κάνουν επίδειξη ημιμάθειας και καταστροφολογίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι:

«Για όσους και όσες δυσκολεύονται στην αριθμητική διευκρινίζουμε ότι για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού υπολείπονται κατά 2,29 δισ. του στόχου που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021. Η απόκλιση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στις αυξημένες επιστροφές φόρων προς τους πολίτες, οι οποίες υπερέβησαν κατά 1,76 δισ. τον στόχο που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021 και δεύτερον, στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, αντί του Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Για όσους και όσες πάλι κατάλαβαν την αριθμητική αλλά δυσκολεύονται στη λογιστική, διευκρινίζουμε ακόμα ότι οι δύο ανωτέρω παράγοντες επηρεάζουν μόνο το ταμειακό αποτέλεσμα και όχι το δημοσιονομικό, καθώς οι μεν επιστροφές φόρων είναι ουδέτερες αφού συνιστούν ισόποσες μειώσεις υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, στην περίπτωση δε του ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογιστούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 και οι εισπράξεις της τελευταίας δόσης που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο 2018.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μερίδας των ΜΜΕ να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα