ΥΠΟΙΚ:Αύξηση εσόδων από φόρους τον Οκτώβριο

ypoikΓια πρώτη φορά μέσα στη χρονιά,τον μήνα Οκτώβριο σημειώθηκε υπέρβαση καθαρών εσόδων που αγγίζει το 2% και 3,5% στο σκέλος των φορολογικών εσόδων.

Ο αναθεωρημένος στόχος μέχρι το τέλος του έτους είναι τα 43,16 δισ. ευρώ,ενώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου στα κρατικά ταμεία είχαν εισρεύσει περί τα 29,6 δισ. ευρώ αποκλειστικά από φόρους.Πλέον,απομένουν δύο μήνες προκειμένου να εισπραχθούν επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους.

Η “επίδοση¨του Οκτωβρίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι περιελάμβανε τον ΕΝΦΙΑ αλλά και την πρώτη δήλωση ΦΠΑ μετά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών από ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία.Παρ’όλα αυτά το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αν τα έσοδα αυξήθηκαν και από την ενίσχυση των εσόδων από τον αυξημένο ΦΠΑ.

Για τον μήνα Νοέμβριο,για πρώτη φορά φέτος  η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ θα συμπέσει χρονικά με την είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (3η και τελευταία δόση). Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν μία ακόμη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα βεβαιωθούν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τα περίπου 350 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν (επίσης σε δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Νοεμβρίου) λόγω της αναδρομικής αύξησης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100%.

Παράλληλα,στο τέλος του μήνα  οι οφειλέτες που μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πληρώσουν τη διαφορά που έχει προκύψει από την αύξηση του επιτοκίου, ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδώσουν μέσα στον μήνα ολόκληρο τον ΦΠΑ που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα