Υποδομές €340 εκατ. για φυσικό αέριο στην Κύπρο

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί σε διαδικασίες για την έλευση του φυσικού αερίου πριν το 2020. Στα €340 εκατoμμύρια προϋπολογίζονται οι δαπάνες για την απαιτούμενη υποδομή για την κατασκευή προβλήτας για τη μόνιμη πρόσδεση πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, του καταφυγίου έκτακτης ανάγκης και των υπολοίπων χερσαίων υποστηρικτικών έργων.

Το έργο προτάθηκε για χρηματοδότηση στις Βρυξέλλες ως έργο κοινού ενδιαφέροντος και μάλιστα η συνδρομή της ΕΕ μπορεί να φθάσει μέχρι και το 75%.

Αρχές του 2018 αναμένεται η ΔΕΦΑ να προχωρήσει με την προκήρυξη δύο διαγωνισμών, ένα για τις απαραίτητες υποδομές έλευσης του φυσικού αερίου και ένα για το φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή.

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 όλα θα είναι έτοιμα, ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2020 η ΑΗΚ να μην καίει μαζούτ στη μονάδα του Βασιλικού.

Την ίδια ώρα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση στη ΡΑΕΚ για άδεια φυσικού αερίου αναμένουν τη θετική κατάληξη για να προχωρήσουν με την προμήθεια ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο σε χονδρικούς πελάτες.

Στις 22 Σεπτεμβρίου η Περιβαλλοντική Αρχή θα εξετάσει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από το έργο της κατασκευής νέας αποβάθρας, που θα εξυπηρετεί τη μόνιμη παραβολή καθώς και τις διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) και πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNGC) στην περιοχή Βασιλικού.

Πρόκειται για θετική εξέλιξη η οποία θα δώσει επιλογές στην Κύπρο για να ανταποκριθεί στους περιβαλλοντικούς δεσμευτικούς στόχους. Σημειώνεται ότι η Κύπρος συμφώνησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη μείωση των εθνικών ανώτατων ορίων εκπομπών για ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους, με βάση την παραδοχή ότι μέχρι το 2020 θα έχουμε φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.

Σημειώνεται ότι οι στόχοι μπορεί να επιτευχθούν και με τη μεγαλύτερη συνεισφορά των ΑΠΕ.

Σε περίπτωση όπου η Κύπρος δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τις πρόνοιες της κοινοτικής οδηγίας, η Κομισιόν δύναται να προχωρήσει στην έναρξη διαδικασίας παράβασης για τη χώρα μας που πιθανόν να οδηγήσει σε καταδίκη και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα