Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κίνας από την S&P

Ο οίκος Standard & Poor’s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κίνας στο Α+/Α-1 από το ΑΑ-/Α-1+ .

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ακόμη ότι το σταθερό outlook αντανακλά την άποψή του ότι η Κίνα θα διατηρήσει τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και θα βελτιώσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις στα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια.

Όπως εξηγεί ο οίκος, η υποβάθμιση αποτυπώνει την εκτίμησή του ότι μια παρατεταμένη περίοδος ισχυρής πιστωτικής ανάπτυξης έχει αυξήσει τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους της Κίνας.

Αν και η πιστωτική ανάπτυξη έχει συμβάλει στην ισχυρή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και σε υψηλότερες τιμές των assets, πιστεύουμε ότι έχει επίσης περιορίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε κάποιο βαθμό, αναφέρει ο S&P.

Η πρόσφατη εντατικοποίηση των κυβερνητικών προσπαθειών να συγκρατήσει την εταιρική μόχλευση θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την τάση του χρηματοπιστωτικού ρίσκου μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο προβλέπει ο οίκος ότι η πιστωτική ανάπτυξη στα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα παραμένει σε επίπεδο που θα αυξάνει σταδιακά τους πιστωτικούς κινδύνους.

Το σταθερό outlook αντανακλά την άποψη ότι η Κίνα θα διατηρήσει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στην επόμενη τετραετία. “Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη του κατά κεφαλή πραγματικού ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από το 4% ετησίως, ακόμη και όταν η ανάπτυξη των δημοσίων επενδύσεων επιβραδυνθεί περαιτέρω.

Αναμένουμε επίσης ότι η αυστηρότερη εφαρμογή των περιορισμών σε δανεισμό εκτός προϋπολογισμού θα οδηγήσει σε μια πτωτική τάση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων”, αναφέρει ο οίκος.

Προσθέτει ακόμη ότι μπορεί να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις της Κίνας εάν η πιστωτική ανάπτυξη επιβραδυνθεί σημαντικά και διατηρηθεί για τα καλά κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα, διατηρώντας παράλληλα την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ σε υγιές επίπεδο.

Επίσης, μια υποβάθμιση θα μπορούσε να έρθει εάν ο οίκος διαπιστώσει μια μεγαλύτερη πιθανότητα η Κίνα να χαλαρώσει τις προσπάθειές της για τον περιορισμό του αυξημένου χρηματοπιστωτικού ρίσκου και επιτρέψει στην πιστωτική ανάπτυξη να επισπεύσει την στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

“Αναμένουμε μία τέτοια τάση να αποδυναμώσει την ανθεκτικότητα της κινεζικής οικονομίας στις κρίσεις, να περιορίσει τις επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής, και να αυξήσει την πιθανότητα μιας απότομης μείωσης της τάσης του ρυθμού ανάπτυξης”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα