Υπερψηφίστηκε το ν/σ «Κλεισθένης» – Από τις επόμενες εκλογές η κατάτμηση της Β’ Αθήνας

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή αλλιώς «Κλεισθένης Ι» που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, υιοθέτηση απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και κατάτμηση της Β’ Αθήνας.

Επί της αρχής, από το σύνολο των 273 βουλευτών, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 150 ενώ 123 καταψήφισαν.

Ωστόσο, ευρύτερη ήταν η πλειοψηφία για τα άρθρα 28 και 56 που αφορούν την θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις δημοτικές περιφερειακές εκλογές καθώς 161 υπερψήφισαν και 111 καταψήφισαν. Συγκεκριμένα, υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ πλην του Κ.Κατσίκη, και του ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα, με 241 ψήφους «πέρασε» η κατάτμηση της Β’ Αθηνών και έτσι θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Υπέρ της κατάτμησης ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι. Έτσι, υπερέβησαν κατά πολύ το όριο των 200 ψήφων που απαιτείται για να ισχύσει μια συνταγματική αλλαγή από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Διαξιφισμοί και αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη από το πρωί της Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο καθώς και για τις τροπολογίες για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.

Η ημερομηνία των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, η εισαγωγή του συστήματος της απλής αναλογικής για την κατανομή του συνόλου των εδρών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και η ψήφος των αποδήμων, κράτησαν στα «ύψη» το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή.

Η συζήτηση ξεκίνησε από χθες, Τετάρτη, ενώ η ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ και ολοκληρώθηκε, παρά τα τεχνικά προβλήματα, λίγο μετά τις 11.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα