Υπερψηφίστηκε μετά τις βελτιωτικές αλλαγές η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

Μετά από μια μαραθώνια και σε υψηλούς τόνους συνεδρίαση στη Βουλή, υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους πλειστηριασμούς, αφού είχε προηγηθεί η απόσυρση της διάταξης που προέβλεπε αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Συγκεκριμένα, στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης μετά από σχετικό αίτημα του ΚΚΕ, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 146 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 62 «παρών», η επίμαχη τροπολογία για την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι δήλωσαν «παρών», ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης που είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας, απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση τριών ή έξι μηνών κατ΄ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση), όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

Η απόσυρση της επίμαχης διάταξης

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής προχώρησε – καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – σε βελτιωτική αλλαγή, απαλείφοντας την επίμαχο παράγραφο για την αυτεπάγγελτη δίωξη (παράγραφος 2 του σχετικού άρθρου). Η απάλειψη της παραγράφου αποφασίστηκε σε σύσκεψη εργασίας με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή πριν την ψήφιση της τροπολογίας.

«Με την απάλειψη της παραγράφου εξυπηρετείται απολύτως η εύρυθμη λειτουργία της διάταξης», υπογράμμισε ο κ. Κοντονής, αποδεχόμενος το αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούσαν να γίνει πιο επιεικής η επίμαχη διάταξη.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Είναι διακηρυγμένη η θέση μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Τη σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις γιορτές ζήτησαν βουλευτές και βουλεύτριες που συμμετείχαν σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή πριν την ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επέκταση του ισχύοντος νόμου που αφορά στην προστασία των συμβολαιογράφων (πέραν των Ειρηνοδικείων) και στα συμβολαιογραφικά τους γραφεία, με αίτημα τη συνολική αντιμετώπιση της προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει προς συζήτηση και έγκριση τις νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις για τη θωράκιση και την περαιτέρω ενίσχυση της διακηρυγμένης κυβερνητικής και κομματικής βούλησης για την προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες.

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Παράλληλα, υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με μέτρα θεραπείας αντί ποινών για ψυχικά ή διαταραγμένους ασθενείς, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι. ΝΔ, ΔΗΣΥ ΚΚΕ ψήφισαν κατά ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα