ΥΠΕΞ Ρωσίας: «Πρόκληση» η σύλληψη δύο ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία, από την Ουκρανία

52b971bbeb26981c40d550f8dc762b31-696x464Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η σύλληψη από την Ουκρανία δύο ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Κριμαία αποτελεί πρόκληση.

Χθες βράδυ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε κατηγορήσει τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ότι απήγαγαν δύο στρατιώτες στην Κριμαία, η οποία έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία, με το Κίεβο να θεωρεί από την πλευρά του πως οι στρατιώτες ήταν λιποτάκτες του ουκρανικού στρατού.

«Στις 20 Νοεμβρίου μέλη της SBU συνέλαβαν παράνομα στην Κριμαία και οδήγησαν στην Ουκρανία τους ρώσους στρατιώτες Μαξίμ Οντίντσοφ και Αλεξάντρ Μπαράνοφ», ανέφερε το υπουργείο, σύμφωνα με το ρωσικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti.

«Θεωρούμε ότι αυτές οι ενέργειες των ειδικών ουκρανικών δυνάμεων εναντίον ρώσων πολιτών αποτελούν μια νέα ωμή πρόκληση και απαιτούμε την άμεση επιστροφή τους στη Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, όπου εκφράζεται ο φόβος ότι οι στρατιώτες θα διωχθούν ποινικά για δήθεν εγκλήματα κατά της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της η SBU δήλωσε πως πρόκειται για δύο ουκρανούς πρώην στρατιωτικούς οι οποίοι πρόδωσαν τον όρκο τους και εντάχθηκαν στον ρωσικό στρατό μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας.

Οι δύο στρατιώτες, οι οποίο κατηγορούνται για λιποταξία και εσχάτη προδοσία από τις ουκρανικές αρχές, συνελήφθησαν αφού διέσχισαν τα σύνορα ανάμεσα στην Κριμαία και στην Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση της SBU.

Η Ουκρανία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 έπειτα από στρατιωτική επέμβαση την οποία ακολούθησε ένα δημοψήφισμα για την προσάρτηση το οποίο καταγγέλθηκε ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση. Μετά την προσάρτηση, ένα μέρος των ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονταν εκεί επέστρεψαν στην Ουκρανία ενώ άλλοι παρέμειναν και εντάχθηκαν στον ρωσικό στρατό.

Στη χερσόνησο της Κριμαίας βρίσκονται πολλές ρωσικές στρατιωτικές και ναυτικές βάσεις.
Η Μόσχα ανακοίνωσε τους τελευταίους μήνες τη οι οποίοι είχαν σταλεί, σύμφωνα με τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, από το Κίεβο για να επιτεθούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κτίρια διοίκησης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα