ΥΠΕΞ: Οδύνη για τον τραγικό θάνατο του Κυριάκου Αμοιρίδη

Τη βαθύτατη οδύνη του για τον θάνατο του πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι βραζιλιάνικες αρχές ανακοίνωσαν επίσημα πλέον την ταυτοποίηση της σορού του Κυριάκου Αμοιρίδη, η οποία εντοπίστηκε απανθρακωμένη στην περιοχή Νόβα Ιγκουασού του Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Εκφράζουμε την βαθύτατη οδύνη μας για τον τραγικό θάνατο του Πρέσβη Κυριάκου Αμοιρίδη, ενός φίλου της Βραζιλίας, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα. Ο εκλιπών υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, στα Γενικά Προξενεία στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στο Ρότερνταμ και στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βελιγράδι στη πρώτη φάση του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως Πρέσβεως της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και, ειδικότερα, ο καθοριστικός του ρόλος στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της Πρεσβείας, καθώς και των Ελλήνων αλλά και χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014. Καίριας σημασίας, τέλος, υπήρξε η συμβολή του στη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015», ανέφερε ακόμη το ΥΠΕΞ.

«Σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, καθώς και οι συνάδελφοί του στο Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζουν την οδύνη τους για τον αδόκητο χαμό του αγαπητού φίλου και συναδέλφου και απευθύνουν ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους οικείους του», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Την ίδια ώρα,σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας ο οποίος ηγείται της έρευνας, πέραν της συζύγου και του αστυνομικού, έχει επίσης συλληφθεί ένας ξάδερφος του δράστη που φέρεται να «κράταγε τσίλιες» και να βοήθησε να απομακρυνθεί το πτώμα με την υπόσχεση ότι θα λάμβανε 80.000 ρεάις (25.000 δολάρια).

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ανέφερε πως η δολοφονία του πρεσβευτή του προκάλεσε βαθιά θλίψη και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του διπλωμάτη, τους φίλους του και στον λαό της Ελλάδας.

Την βαθιά του θλίψη για τη δολοφονία του Κυριάκου Αμοιρίδη εξέφρασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βραζιλία Κυριάκος Αμοιρίδης δολοφονήθηκε τη Δευτέρα βόρεια του Ρίο σε ένα «έγκλημα πάθους» που είχαν προσχεδιάσει η σύζυγός του και ο εραστής της, μέλος μιας μονάδας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επιθεωρητής Εβαρίστου Πόντσι, ο οποίος ηγείται της έρευνας για την υπόθεση.

Ο Κυριάκος Αμοιρίδης αγνοείτο από το βράδυ της Δευτέρας, με τη σύζυγό του Φρανσουάζ να καταγγέλλει την εξαφάνισή του στην αστυνομία την Τετάρτη.

Ο αστυνομικός Μορέιρα ομολόγησε σε συναδέλφους του την Παρασκευή ότι δολοφόνησε τον πρεσβευτή αργά το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Αμοιρίδη στο Νόβα Ιγουάσου, στο βόρειο Ρίο.

Όπως δήλωσε ο Πόντσι, η ακριβής αιτία του θανάτου του πρεσβευτή δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί διότι ο δράστης έβαλε φωτιά στη σορό του σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει το έγκλημά του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η απανθρακωμένη σορός βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσα σε ένα αυτοκίνητο που ενοικίαζαν ο πρεσβευτής και η σύζυγός του. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο κάτω από μια ανισόπεδη διάβαση στην περιοχή όπου διέμενε το ζευγάρι.

Ο Σέρτζιο Μορέιρα

Την Παρασκευή, αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες της δολοφονίας, με την σύζυγο και τον εραστή της να ομολογούν το έγκλημα πάθους.

Η Φρανσουάζ ήταν ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας με τον στρατιωτικό εραστή της να εκτελεί το σχέδιο. Αρχικά, η σύντροφος αρνούνταν οποιαδήποτε ανάμειξη,μ ωστόσο, «έσπασε» και ομολόγησε την συμμετοχή της και την παράνομή της σχέση, όταν οι αστυνομικοί της έδειξαν πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας, όπου κουβαλά τη σορό από το διαμέρισμα στο αυτοκίνητο. Ο Σέρτζιο Μορέιρα είχε ομολογήσει νωρίτερα.

Η αστυνομία θεωρεί ότι η δολοφονία έλαβε χώρα στο σπίτι του ζευγαριού, στη Nova Iguaçu, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Οπως έγινε γνωστό, μάλιστα, δεν υπήρχαν ίχνη πυροβολισμών, κάτι που οδηγεί τις Αρχές στην εκτίμηση ότι ο πρέσβης μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα