ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει

Την ανάγκη να ανταποκριθεί η Τουρκία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στη διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ-Τουρκίας, κατά την οποία άνοιξε το 17ο κεφάλαιο της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο Ν.Κοτζιάς σημείωσε ότι ο διάλογος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχει ανοίξει εδώ και δεκαετίες και πως ανοίγει η συζήτηση για άνοιγμα νέων κεφαλαίων, βάσει της συμφωνίας της 29ης Νοεμβρίου. ktirio_ypex_2

Υπογράμμισε ότι τώρα θα πρέπει να ανταποκριθεί και η Τουρκία στις δεσμεύσεις της και να τηρήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Ο υπουργός  ανέφερε επίσης ότι στο γεύμα εργασίας των «28» συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκές, τουρκικές και άλλες απόψεις για το Ιράκ, τη Συρία και τις γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Εξάλλου υπογράμμισε ότι σήμερα ξεκινά η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας στην ΕΕ. «Είναι μια διαδικασία την οποία την παλέψαμε πάρα πολύ καιρό και γι’ αυτό κατ’ εξαίρεση, ενώ δε συνηθίζεται, θα πάω ως υπουργός να την παρακολουθήσω και να τη χαιρετίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς.

Τέλος, σχετικά με την πρόταση που αναμένεται να παρουσιάσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε τα εξής:

«Έχω πει στα ευρωπαϊκά όργανα, ότι βιάζονται πάρα πολύ για ορισμένα πράγματα και προσπαθούν ‘στο πόδι’ να λύσουν ορισμένα προβλήματα. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με δημοκρατικό τρόπο στα πλαίσια των συνθηκών.

» Έχουμε πει ότι ασφαλώς μπορεί να αλλάξει η διαδικασία και ο κανονισμός για τη FRONTEX, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να συμβαδίζει με το άρθρο 72 και 79 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτάσσει τα κυρίαρχα συμφέροντα του κάθε κράτους μέλους, όσον αφορά την προάσπιση της ασφάλειάς του και το μεταναστευτικό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα