ΥΠΕΞ: Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι

«Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι», τόνισαν διπλωματικές πηγές, σε απάντησή τους προς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την υπόθεση της απέλασης των δύο ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως «οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».

Οι ρωσικές αιχμές που προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας

Της απάντησης των διπλωματικών πηγών είχαν προηγηθεί οι ευθείες βολές κατά των ΗΠΑ από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επί της ουσίας έκανε λόγο περί αμερικανικών πιέσεων σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας για απελάσεις δύο ρώσων διπλωματών.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Sputniknews.com, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «απολύτως αβάσιμη την απέλαση των ρώσων διπλωματών, καθώς δεν παρασχέθηκαν αποδείξεις για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση». Στη συνέχεια σημείωσε ότι η απέλαση των διπλωματών από την Ελλάδα κινείται αντίθετα από τη φύση των διμερών σχέσεων και μπορεί να της προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Στο ρωσικό ΥΠΕΞ εκλήθη ο έλληνας πρέσβης

Παράλληλα, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη την Παρασκευή ο έλληνας πρέσβης στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Τass, ο έλληνας αξιωματούχος κλήθηκε για να συζητήσουν το θέμα της απέλασης των ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και να ενημερωθεί για τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας.

Στον «αέρα» η επίσκεψη Λαβρόφ μετά τις απελάσεις διπλωματών

Σημειώνεται ότι οι απελάσεις των ρώσων διπλωματών και και το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί από την Πέμπτη στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν βάλει στον «πάγο» την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδας.

Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επρόκειτο να επισκεφθεί την Αθήνα τον Σεπτέμβριο μετά από πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα