ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να εγκαταλείψει την απειλητική ρητορική

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΠΡΟΦΙΛΚάλεσμα στην Τουρκία να εγκαταλείψει την απειλητική ρητορική της απηύθυνε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νίκος Κούτρας με αφορμή προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας για τον γ’ γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η πρόκληση τεχνητών κρίσεων και εντάσεων δεν ωφελεί την πορεία των διαπραγματεύσεων ούτε τη διαχείριση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι, δε, ιδιαίτερα αντιπαραγωγική», ανέφερε ο κ. Κούτρας.

Ο κ. Κούτρας υπενθύμισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι –όπως κάθε κυρίαρχο κράτος μέλος- ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, εθιμικό και συμβατικό.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «στο παρόν στάδιο που έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη περιεκτικής λύσης με στόχο την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο, η απόφαση της ελληνοκυπριακής διοίκησης για διαγωνισμό, από τη μια παραβλέπει τα ίσα και αδιαχώριστα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού και από την άλλη παραβιάζει τα δικαιώματα της χώρας μας τα οποία πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα της περιοχής».

Η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε πως πρέπει να προφυλαχτούν «τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ η Τουρκία από πλευράς της δηλώνει πως «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα