ΥΠΕΞ: Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση των χωρικών υδάτων

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» απαντά στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο εκπροσώπος του υπουργείου Εξωτερικών, Α. Γεννηματάς.

«Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας», καταλήγει.

Η απάντηση δόθηκε καθώς νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα,  Πέτρο Μαυροειδή, σε προγραμματισμένο ραντεβού και έθεσε το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, τονίζει πως η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχθεί βήματα στο Αιγαίο από την πλευρά της Ελλάδας χωρίς να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών.

Νωρίτερα, ο τουρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την αντίθεση της Τουρκίας στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. «Η Ελλάδα συχνά κάνει τέτοιες ανακοινώσεις, για να προκαλέσει ένταση ή λόγω λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός γι’ αυτούς προηγείται της αλήθειας. Έτσι είναι η απαίτηση και της κοινής γνώμης. Σε μας και η κοινή γνώμη έχει λογική. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων. Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει ο AΝΤ1, αναφορικά με την πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος.

«Οταν όμως η Ελλάδα επιχειρεί να προκαλέσει ένταση, τους δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Για τα 12 μίλα υπάρχει η απόφαση του Κοινοβουλίου μας. Αυτές οι αποφάσεις ισχύουν. Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί αν θα λύσουμε τα θέματα αυτά με τις συνομιλίες που είχαμε κάνει στο παρελθόν, δηλαδή με διπλωματία, ή με άλλον τρόπο», σημείωσε ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα