Υπέρ του Grexit το 25% των νέων γερμανών βουλευτών

Η σύνθεση της νέας γερμανικής βουλής θα δυσκολέψει την επίτευξη λύσεων για το ελληνικό χρέος καθώς τα  νεοεισερχόμενα κόμματα Φιλελεύθεροι και Εναλλακτική για τη Γερμανία απορρίπτουν εκ των προτέρων τα προγράμματα διάσωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle οι λόγοι για τους οποίους το ζήτημα του ελληνικού χρέους απουσίασε σχεδόν πλήρως από τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη γερμανική βουλή είναι ευνόητοι. Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι που στηρίζουν τα δανειακά προγράμματα για την Ελλάδα δεν είχαν κανένα λόγο να προβάλουν προεκλογικά ένα θέμα που διχάζει τους Γερμανούς.

Ωστόσο, μετά από τις εκλογές το ζήτημα του ελληνικού χρέους αλλά και το Grexit θα επιστρέψουν στο προσκήνιο της γερμανικής πολιτικής επικαιρότητας όταν η γερμανική βουλή θα πρέπει να αποφασίσει για την τρίτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Αιτία για την αναβίωση της συζήτησης για το Grexit θα είναι η επιστροφή στη βουλή των Φιλελευθέρων (FDP) και η είσοδος του λαϊκίστικου δεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καθώς τα δύο κόμματα εκφράζονται υπέρ του Grexit. Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί θα συγκεντρώσουν μαζί 20% με 25% των ψήφων και συνεπώς και αντίστοιχο αριθμό βουλευτών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα η αναπληρώτρια πρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και ευρωβουλευτής Μπέατριξ φον Στορχ επισημαίνει πως «για την Ελλάδα το ευρώ είναι ένα “σκληρό” νόμισμα. Αυτό καταστρέφει την ελληνική οικονομία. Για να αντισταθμίζονται τα ανταγωνιστικά της μειονεκτήματα θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της υποτίμησης του νομίσματος». Πράγμα που επιτυγχάνεται μόνο με ένα εθνικό νόμισμα.Η κ. φον Στόρχ υποστηρίζει πως η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη «βλάπτει», σύμφωνα με την  «τον έλληνα πολίτη και την ελληνική οικονομία.»

Όσο αφορά το χρέος η αναπληρώτρια πρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία τονίζει: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς – ουδέποτε η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της. Κάθε επιπλέον δάνειο προς τη χώρα συνιστά δώρο και δεν θα επιστραφεί ποτέ.» Το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να κηρύξει πτώχευση.

Τέλος, οι Φιλελεύθεροι αν και στο προεκλογικό τους πρόγραμμα δεν τίθεται ρητά θέμα Grexit ασκείται κριτική στην κυβέρνηση Μέρκελ σε σχέση με το τρίτο πακέτο βοήθειας που το αποδέχτηκε παρά το γεγονός πως δεν είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα