Υπέκυψαν στις εμπορικές πιέσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εκεί που οι επενδυτές αισιοδοξούσαν για αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και οι αγορές προεξοφλούσαν μια θετική έκβαση στις συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας, το νέο αυστηρό σημερινό μήνυμα από το Πεκίνο ήρθε για να ταράξει και πάλι τα «νερά».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,56% χαμηλότερα, στις 382,14 μονάδες.

Όπως αναφέρει η «Wall Street Journal», επικαλούμενη πηγές με γνώση επί του ζητήματος, το Πεκίνο δεν αναμένεται να συνεχίσει τις εμπορικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή και ο δασμός 10% που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών αξίας 200 δισ. δολ., ο οποίος μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανέβει στο 25%.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Xinhua» μεταδίδει πως η κινεζική κυβέρνηση θέλει μια νέα αρχή στις διαπραγματεύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν σε ένα ισότιμο και αμοιβαία επωφελές πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, το Πεκίνο υποστηρίζει ότι δεν φοβάται αλλά δεν επιθυμεί τον εμπορικό πόλεμο και επισημαίνει ότι εάν είναι αναγκαίο θα δώσει τη μάχη που της επιβάλλεται λόγω αυτού του «εμπορικού πολέμου».

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,64% στις 12.350,82 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,42% στις 7.458,41 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,33% χαμηλότερα στις 5.476,17 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 0,91% κι έκλεισε στις 21.339,87 μονάδες, την ώρα που μαίνεται ο «εμφύλιος» στην ιταλική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2019, αν και το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μεταδίδει πως οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως κινούνται σε καλό δρόμο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το «Reuters», στόχος του πρωθυπουργού της Ιταλίας είναι να υπάρξει συμφωνία έως το πρωί της Τρίτης (25/9).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα