Υπέγραψε ο Βέλγος ΥΠΕΞ τη συμφωνία CETA-Aύριο στις Βρυξέλλες η υπογραφή της συμφωνίας από ΕΕ και Καναδά

fd99b195d5c740098dbf4e827b8f2fce«Τίποτα δεν είναι απλό στο Βέλγιο, αλλά λίγα πράγματα είναι αδύνατα«, έγραψε σήμερα στο Twitter ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος υπέγραψε εκ μέρους της χώρας του τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και στον Καναδά (CETA) έπειτα από εβδομάδες εσωτερικών διαφωνιών στο Βέλγιο.

Η τελετή της υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο Παλαί ντ’ Εγκμόν, την έδρα του υπουργείου Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, παρουσία, μεταξύ άλλων, της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία εκ μέρους των 28.

Η CETA αναμένεται να υπογραφεί αύριο στις Βρυξέλλες από την ΕΕ και τον Καναδάπαρουσία του πρωθυπουργού του Τζάστιν Τριντό.

Από τη στιγμή που θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους επόμενους μήνες, η συμφωνία θα τεθεί μερικώς και προσωρινά σε εφαρμογή, έως ότου εγκριθεί από το σύνολο των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών-μελών, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Το Βέλγιο αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες μέχρι να καταλήξει σε μια κοινή θέση για τη συμφωνία, καθυστερώντας την υπογραφή της συμφωνίας από το σύνολο της ΕΕ.
Μερικά από τα τοπικά κοινοβούλιά του, αρχής γενομένης από τη γαλλόφωνη περιοχή της Βαλονίας, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους, κυρίως για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στον αγροτικό τομέα αλλά και για την εγκαθίδρυση ad hoc δικαστηρίων για τη διευθέτηση των διαφορών ανάμεσα στις πολυεθνικές και στα κράτη.
Έπειτα από πολύωρες σκληρές διαπραγματεύσεις οι Βέλγοι κατέληξαν σε συμφωνία για ένα κοινό κείμενο.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το Βέλγιο θα ζητήσει τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη συμβατότητα του μηχανισμού διαιτησίας (ICS) που θα εγκαθιδρύσει η CETA σε περίπτωση διένεξης ανάμεσα σε έναν επενδυτή και ένα κράτος-μέλος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα