Υεμένη: Χειροπέδες σε συνταγματάρχη για βασανιστήρια εναντίον Αφρικανών προσφύγων

Ο υπουργός Εσωτερικών της Υεμένης Άχμεντ αλ Μίσρι ζήτησε σήμερα την «άμεση» σύλληψη ενός συνταγματάρχη στο Άντεν, μετά τις κατηγορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα για βασανιστήρια και βιασμούς εναντίον Αφρικανών μεταναστών που κρατούνται υπό την εποπτεία του.

 

Η απόφαση αυτή ελήφθη μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στην οποία αναφέρεται ότι άνδρες, γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες από το Κέρας της Αφρικής έχουν πέσει θύματα βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας σε κέντρο κράτησης στο Άντεν.

Ο Μίσρι «ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας να συλλάβουν αμέσως τον συνταγματάρχη Χαλίντ αλ Αλουάνι, πρώην διευθυντή του κέντρου Αφρικανών προσφύγων, ο οποίος ερευνάται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιστατικά βιασμών εναντίον Αφρικανών μεταναστών», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο συνταγματάρχης Αλουάνι είχε παυθεί στα μέσα Μαρτίου από τη θέση του επόπτη του κέντρου κράτησης μεταναστών της Μπουρέικα, όμως εξακολούθησε να εργάζεται ως διοικητής της αστυνομίας της περιοχής Μουάλα, μιας μεγάλης πόλης στο Άντεν.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Υεμένης δήλωσε αποφασισμένο να διεξάγει ενδελεχή έρευνα και να κινηθεί νομικά εναντίον όσων κατηγορούνται για ωμότητες, «είτε είναι μέλη του υπουργείου είτε όχι».

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε χθες το HRW, στο κέντρο κράτησης στην περιοχή Μπουρέικα του Άντεν ήταν έγκλειστοι στις αρχές του 2017 εκατοντάδες άνθρωποι από την Αιθιοπία, τη Σομαλία και την Ερυθραία, αλλά αυτόν τον μήνα είχαν απομείνει στην εγκατάσταση περίπου 90 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση κατήγγειλε ότι πολλοί από τους πρόσφυγες αυτούς έχουν πέσει θύμα ξυλοδαρμού με μεταλλικές μπάρες και έχουν δεχθεί σεξουαλικές επιθέσεις από φρουρούς.

Κάποιοι κρατούμενοι, κυρίως νεαρά αγόρια, βιάστηκαν από τους φρουρούς, πρόσθεσε το HRW, διευκρινίζοντας ότι τουλάχιστον δύο κρατούμενοι σκοτώθηκαν με σφαίρες, σύμφωνα με μάρτυρες.

Το 2017 περισσότεροι από 87.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Υεμένη από το Κέρας της Αφρικής, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία ζήτησε «ανεμπόδιστη πρόσβαση» στους κρατούμενους.

Αφρικανοί πρόσφυγες εξακολουθούν να φτάνουν στην Υεμένη παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη χώρα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα