Υεμένη: Τουλάχιστον 12 νεκροί από επιδρομή του αραβικού συνασπισμού

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 80 τραυματίστηκαν σήμερα από τον αεροπορικό βομβαρδισμό του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού εναντίον ενός στρατοπέδου κρατουμένων που ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες Χούτι και βρίσκεται στη Σανάα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Massira.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα θύματα είναι κρατούμενοι. Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν πριν από τα ξημερώματα και είχαν στόχο ένα στρατόπεδο το οποίο διαχειρίζεται η στρατιωτική αστυνομία που εξαρτάται από τους Χούτι.

Στο μεταξύ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία έχει χαλαρώσει τον αποκλεισμό των λιμανιών της Υεμένης ώστε να μπορέσει να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής κυβερνητικής ανθρωπιστικής υπηρεσίας.

Ο Mark Green ζήτησε από τον αραβικό συνασπισμό να ανοίξει τα λιμάνια της Υεμένης και από τους σιίτες αντάρτες Χούτι να περιορίσουν τις συγκρούσεις ώστε να επιτραπεί η διανομή τροφίμων και ιατρικού εξοπλισμού στους δεκάδες χιλιάδες Υεμενίτες που έχουν ανάγκη.

Ο Green έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την παροχή επιπλέον 130 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, αυξάνοντας σε 786 εκατομμύρια δολάρια το ποσό που έχουν προσφέρει στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2016.

«Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω ότι έχει χαλαρώσει ο αποκλεισμός», επεσήμανε ο επικεφαλής της USAID. «Με αυτή την ανακοίνωση προσπαθούμε να δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο Green δήλωσε ότι «ανησυχώ βαθιά» για την κρίση στην Υεμένη, όμως κυρίως για το γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή καυσίμων στη χώρα ώστε οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

«Αυτό σημαίνει ότι αρκετές κοινότητες είτε είναι χωρίς καθαρό νερό ή θα είναι πολύ σύντομα, ενώ και στις δύο περιπτώσεις αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία τόσο για την εξάπλωση της επιδημίας της χολέρας, όσο και για τις πιθανότητες επιβίωσης», τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα