Υεμένη: Στα 124.000 τα ύποπτα κρούσματα χολέρας, 923 θάνατοι

Οι ασθενείς φτάνουν με ρυθμούς που ξεπερνούν τον έναν κάθε λεπτό στο νοσοκομείο αλ Σαμπίν της Σανάα την ώρα που η επιδημία χολέρας επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς στην Υεμένη, με 124.000 ύποπτα κρούσματα και 923 καταγεγραμμένους θανάτους από τον ΟΗΕ.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο κάνουν ό,τι και οι συνάδελφοί τους στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πρωτεύουσας: έχουν εγκαταστήσει σκηνές γύρω από το κτίριο για να δέχονται τους ασθενείς, καθώς πλέον στο εσωτερικό δεν υπάρχουν κρεβάτια, με τους ασθενείς να κοιμούνται ακόμη και στο πάτωμα.

Εξαιτίας του εμφυλίου οι νοσοκομειακές δομές της φτωχής αυτής χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.

«Εδώ και δύο εβδομάδες δεχόμαστε μεγάλο αριθμό ασθενών, ένα με δύο ή ακόμη και τρεις το λεπτό», δήλωσε ο Ισμαήλ Μανσούρι γιατρός στο νοσοκομείο αυτό.

Η απεργία των εργαζόμενων στην καθαριότητα της πόλης έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

Η επιδημία της χολέρας μεταδίδεται με γοργούς ρυθμούς στην Υεμένη, που από το 2014 σπαράσσεται από μια σύγκρουση μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι, που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας, και των κυβερνητικών δυνάμεων, που στηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία.

Πλέον η χολέρα πλήττει 20 από τις 22 επαρχίες της χώρας, ενώ έχουν καταγραφεί 923 θάνατοι και 124.000 ύποπτα κρούσματα σε διάρκεια έξι εβδομάδων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ με ημερομηνία 11 Ιουνίου.

Η χολέρα επανεμφανίστηκε στις 27 Απριλίου, έπειτα από μια πρώτη επιδημία που είχε ξεσπάσει πέρυσι, και «μεταδίδεται με άνευ προηγουμένου ρυθμούς», προειδοποιεί ο ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η κατάσταση κινδυνεύει «να επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς πλησιάζει η εποχή των βροχών και εξαιτίας του γενικευμένου υποσιτισμού του πληθυσμού».

Στις 19 Μαΐου, όταν είχαν καταγραφεί 23.000 ύποπτα κρούσματα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε εκφράσει φόβους για έως και 250.000 κρούσματα τους επόμενους έξι μήνες.

Αρχικά η ασθένεια είχε περιοριστεί στις περιοχές που ελέγχουν οι Χούτι, όμως τις τελευταίες ημέρες έχει φτάσει και στις νότιες επαρχίες, μεταξύ αυτών και το Άντεν, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 27 θάνατοι και 3.000 ύποπτα κρούσματα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Ο ΠΟΥ προσπαθεί να μεταβεί στις απομονωμένες περιοχές «που έχουν πληγεί πολύ από την ασθένεια, προκειμένου να φτάσει σε όσους περισσότερους ασθενείς γίνεται», δήλωσε ο Όμαρ Σάλεχ, μέλος της αποστολής του Οργανισμού στην Υεμένη.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη είναι ανησυχητική. Είναι μια πραγματική καταστροφή και η ασθένεια δεν έχει σχέση με πολιτικές φιλίες ή με σύνορα», πρόσθεσε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις προσπάθειές της για να τερματιστεί ο πόλεμος και να βοηθήσει τη χώρα να ελέγξει την επιδημία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα