Υεμένη: Πυρά δέχθηκε αυτοκινητοπομπή με παρατηρητές του ΟΗΕ

Επίθεση με πυροβολισμούς δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που επιτηρεί την εκεχειρία στην πόλη Χοντάιντα της Υεμένης, Πάτρικ Κάμαρτ.

Ο Ολλανδός απόστρατος στρατηγός είναι ασφαλής, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, την ώρα που οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν την Χοντάιντα και ο σαουδαραβικός συνασπισμός που έχει αναπτύξει στρατεύματα στα προάστια της πόλης, αλληλοκατηγορήθηκαν ότι άνοιξαν πυρ ενάντια στην αυτοκινητοπομπή.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντούρατζιτς δήλωσε ότι ο Κάμαρτ και η ομάδα του αποχωρούσαν από μια συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Υεμένης όταν σημειώθηκε το περιστατικό.

«Καθώς αποχωρούσαν, ένα θωρακισμένο όχημα με το έμβλημα του ΟΗΕ δέχτηκε πυρά από ελαφρύ οπλισμό. Η ομάδα επέστρεψε στη βάση χωρίς να σημειωθεί κάποιο περαιτέρω συμβάν. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής πληροφορίες από πού προήλθαν τα πυρά», σημείωσε ο Ντούρατζιτς σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε ότι ο Κάμαρτ απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και ενίσχυση της εκεχειρίας στην Χοντάιντα από τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Όλες οι πλευρές στην Υεμένη ευθύνονται για την ασφάλεια όλου του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την ανάπτυξη έως και 75 παρατηρητών στην πόλη που ελέγχεται από το 2014 από τους Χούθι, για έξι μήνες για την επίβλεψη της τήρησης της συμφωνίας, που αποτέλεσε την πρώτη σημαντική πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες εδώ και πέντε χρόνια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, dpa, AFP, Xinhua

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα