Υεμένη: Νεκρό στέλεχος της αλ Κάιντα από επιδρομή αμερικανικού drone

Ένα τοπικό στέλεχος της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) σκοτώθηκε χθες σε μια επιδρομή στην κεντρική Υεμένη που πιστεύεται ότι έκανε αμερικανικό τηλεχειριζόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η επιδρομή στοχοθέτησε ένα αυτοκίνητο στη Σάουμα, στην επαρχία αλ Μπάιντα και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Τζαλάλ αλ Σέιντι, έναν «εμίρη» του εξτρεμιστικού δικτύου στην κοντινή πόλη Λόντερ, καθώς κι έναν από τους σωματοφύλακές του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Λόντερ είναι μια πόλη της επαρχίας Αμπιάν (νότια), όπου πολλές κοινότητες ελέγχονταν από την αλ Κάιντα πριν ανακαταληφθούν τον Ιούνιο από δυνάμεις προσκείμενες στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική δύναμη που χρησιμοποιεί UAVs για να πλήττει στόχους στην Υεμένη.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί την ΑΚΑΧ, η οποία έχει ορμητήριο την Υεμένη, τον πιο επικίνδυνο βραχίονα του εξτρεμιστικού δικτύου της αλ Κάιντα.

Την 22η Δεκεμβρίου, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει πως σκότωσε 28 μέλη της ΑΚΑΧ σε επιδρομές στην Υεμένη από την 23η Σεπτεμβρίου ως την 13η Δεκεμβρίου.

Οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ αλ Χάντι, κι έχουν μετά τον Μάρτιο του 2015 την υποστήριξη μιας συμμαχίας αραβικών κρατών υπό σαουδαραβική διοίκηση, συγκρούονται τόσο με τους αντάρτες Χούτι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος των βόρειων περιοχών της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, όσο και με τζιχαντιστικές οργανώσεις που έχουν ερείσματα στο νότο.

Η αλ Κάιντα, όπως και το ISIS, εκμεταλλεύθηκαν την αστάθεια στην Υεμένη για να εδραιωθούν στις περιοχές όπου είχαν παρουσία.

Η τελευταία φάση της ένοπλης σύρραξης στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 7.000 ανθρώπους τους τελευταίους σχεδόν 21 μήνες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα