Υεμένη:Έληξε η 48ωρη εκεχειρία που είχε κηρύξει ο αραβικός συνασπισμός

2095059-300x169Δεν θα παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη, η οποία λήγει την Δευτέρα το μεσημέρι, εξαιτίας των «παραβιάσεων» που διέπραξαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αραβικού συνασπισμού που υποστηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις

«Το μεσημέρι σταματά», δήλωσε ο Σαουδάραβας στρατηγός Άχμεντ Ασίρι την ώρα ακριβώς που έληγε η κατάπαυση του πυρός, που κήρυξε για 48 ώρες το Σάββατο ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός.

«Η ανακοίνωσε σχετικά με την εκεχειρία ανέφερε ότι ανανεωνόταν αυτόματα, αν γινόταν σεβαστή», εξήγησε, κάνοντας λόγο για 563 παραβιάσεις στο εσωτερικό της Υεμένης και 163 στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.

«Δεν υπήρξε κανένας σεβασμός, μόνο παραβιάσεις» της εκεχειρίας από τους αντάρτες, πρόσθεσε ο Ασίρι, επισημαίνοντας: «Σε στρατιωτικό επίπεδο προς το παρόν δεν υπάρχει καμία διαταγή για παράταση της εκεχειρίας. Έχει τελειώσει».
Στο μεταξύ οι μάχες μεταξύ των Χούτι και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων εντείνονταν καθώς πλησίαζε η λήξη της εκεχειρίας.

Δεκαπέντε αντάρτες και εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων τη νύχτα στην Τάεζ και τα περίχωρά της.

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και 11 ακόμη τραυματίστηκαν από τα πυρά των ανταρτών εναντίον συνοικιών της πόλης αυτής που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Σήμερα το πρωί οι δυνάμεις του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι ξεκίνησαν επίθεση εναντίον των σιιτών ανταρτών στη δυτική έξοδο της Τάεζ.
Η αεροπορία του αραβικού συνασπισμού στοχοθέτησε νωρίς σήμερα θέσεις των ανταρτών στη Ναμ, βόρεια της Σαναά, και στη Σάντα, επαρχία της βόρειας Υεμένης που αποτελεί προπύργιο των Χούτι.

Η αεροπορία πραγματοποίησε επίσης πτήσεις και πάνω από την πρωτεύουσα που επίσης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Στην επαρχία Μάριμπ, ανατολικά της Σαναά, οι κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν μια επίθεση ανταρτών στη Σάρουα.

Την κήρυξη εκεχειρίας είχε προτείνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι την Τρίτη έπειτα από συζητήσεις που είχε στο σουλτανάτο του Ομάν με μια αντιπροσωπεία των ανταρτών. Οι Χούτι συμφώνησαν να σεβαστούν την εκεχειρία και να εξετάσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας πριν από το τέλος του έτους.

Αρχικά η κυβέρνηση Χάντι απέρριψε την εκεχειρία λέγοντας ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της και υπογραμμίζοντας ότι για να ξεκινήσει οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει πρώτα οι Χούτι να καταθέσουν τα όπλα. Τελικά αναγκάστηκε να δεχθεί έπειτα από την πίεση της διεθνούς κοινότητας.

Η ανακοίνωση της εκεχειρίας είχε δημιουργήσει ελπίδες στους διεθνείς οργανισμούς, όπως τη Unicef, η οποία τη θεώρησε μια ευκαιρία να βελτιωθεί η διανομή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό.

Όμως τοπικοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι οι σιίτες αντάρτες εμπόδισαν από την Κυριακή το πέρασμα μιας αυτοκινητοπομπής 18 φορτηγών που μετέφεραν βοήθεια προς τους κατοίκους της Τάεζ, της πόλης Ιμπ και πιο βόρεια.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014 με την προέλαση των Χούτι προς τη Σανάα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 37.000 τραυματιστεί μετά την εντατικοποίηση της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2015 με την επέμβαση του αραβικού συνασπισμού εναντίον των Χούτι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα