Τ. Πετρόπουλος: Είναι μέσα στον στόχο μας να μην περικοπούν οι συντάξεις

«Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» μίλησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα για να παραβρεθεί σε εκδήλωση του ΕΦΚΑ.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις συντάξεις,  στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στον τελευταίο ανασχηματισμό. Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε στη Βίκυ Δρακούλη και στον Θάνο Χριστακόπουλο:

-«Όταν ο ΕΦΚΑ ξεκινούσε το 2017 θυμίζω, ακόμα και καλόπιστοι, προέβλεπαν την κατάρρευσή του. Δεν φαντάζονταν ότι θα υπάρχει και θα στηριχθεί, θα θεμελιωθεί και θα παράγει αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα του επταμήνου μέχρι και τον Ιούλιο του 2018 δείχνουν έσοδα 648 εκατομμύρια ευρώ και έχουμε μια αύξηση των εισοδημάτων από εισφορές μισθωτών κατά 7, 87% σε σχέση με τα ίδια αυξημένα περσινά. Έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών κατά 45,8% και έσοδα από την απόδοση της περιουσίας 3,15%» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, ενώ αναφορικά με το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, που προβλέπεται για το 2018, θα είναι περίπου 1,5 δις ευρώ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δημοσιονομικό περιθώριο να διευρύνεται, «έτσι ώστε θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας θέσεις, που είχαμε διακυρήξει από τον Σεπτέμβριο του 2015 (παράλληλο πρόγραμμα, κλείσιμο αξιολόγησης, έκδοση συντάξεων, που εκκρεμούσαν για πολλά έτη). Από 1/1/2015 έως 31/7/2018 έχουν καταβληθεί 697.000 συνταξιοδοτικές παροχές (4,4 δις ευρώ).

Από 9/2013 δεν είχε καταβληθεί ούτε ένα εφάπαξ, ενώ είχαν αφήσει  απλήρωτες συντάξεις  και εφάπαξ περίπου 400.000 από το 2012 επί Βρούτση, που έλεγε ότι σε μια ημέρα θα δίνονται συντάξεις το 2014».

-Μέσα στο 2017 όταν ξεκίνησε ο ΕΦΚΑ το 80% των συντάξεων έχει καταβληθεί, οι παλιές είναι που καθυστερούν ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, «διότι δεν υπήρχαν συστήματα σε μια σειρά φορέων. Είναι άδικο να μην βγάζουμε συντάξεις , όπου μπορούμε, επειδή δεν έχουν δοθεί οι παλιές, οι οποίες είναι καταχωνιασμένες σε σαπισμένα έγγραφα στα κουτιά των υπουργείων του κάθε φορέα. Όλα αυτά όμως δεν θα τα αφήσουμε να περιμένουν , ήδη οργανώνουμε ένα πρόγραμμα ομάδων εργασίας και πιστεύω ότι τον Μάρτιο του 2019 δεν θα μείνουν συντάξεις από τις παλιές περιπτώσεις, εκτός πολύ ειδικών εξαιρέσεων» υπογράμμισε. Μάλιστα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου απαιτείτο, για να διευκολυνθούν αυτές οι διαδικασίες.

-Ερωτηθείς για το αν θα περικοπούν οι συντάξεις και άλλο το 2019 ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος απάντησε ότι: Το ΑΕΠ οδήγησε, εκεί που είχε φτάσει δυστυχώς οδήγησε στο να έχουμε δημοσιονομική δαπάνη για τις συντάξεις που ξεπερνούσε το 17% και θα έπρεπε να γίνουν πάλι περικοπές. Αυτό δεν θα σταματούσε ποτέ. Οι περικοπές δεν είναι η λύση, χρειάζεται ενίσχυση η κοινωνική ασφάλιση. Αυτό είναι ο νόμος, σταματήσαμε τον κατήφορο των διαρκών μειώσεων, βάλαμε στερεή βάση για την ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας. Είχαμε τα αποτελέσματα με τα πλεονάσματα. Ο νόμος 4387 είπε ότι δεν θα γίνουν περικοπές συντάξεων. Το ΔΝΤ είπε ότι δεν θα πετύχουμε τα πλεονάσματα 3,5%, εμείς λέγαμε ότι θα πετύχουμε, επέμεναν και για να κλείσουμε επιτέλους την 3η αξιολόγηση είπαμε «εντάξει» αλλά θα το δείτε ότι δεν θα είναι έτσι. Τώρα το είδαμε ότι δεν είναι έτσι.

-O πρωθυπουργός θα πει τελικά τι θα κάνουμε αφού δει τις ανάγκες του λαούς μας καθώς είναι πολλές οι ανάγκες που πρέπει να καλύψουμε. Δεν είναι αναγκαίες οι περικοπές. Οι ζωές των ανθρώπων δεν έχουν μόνο την σύνταξη, έχει και τα φάρμακα, την νοσηλευτική περίθαλψη, το οικιακό ρεύμα, τις μετακινήσεις του. Είναι λάθος να λέμε μόνο τι θα γίνει με τις συντάξεις. Εμάς μας ενδιαφέρουν όλα. Βεβαίως οι συντάξεις είναι μέσα στον στόχος μας να μην περικοπούν. Μπορούν. Πώς και με ποιον τρόπο το τέλος αυτού του σχεδιασμού, που θα οδηγεί, θα το αποφασίσει η κυβέρνηση και θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός θα μας πει ποιο είναι το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε. Αυτό θα απευθύνεται στον άνθρωπο με τις ανάγκες του και οι ηλικιωμένοι έχουν τις μεγαλύτερες. Εάν επιλεγεί να μην κοπούν οι συντάξεις, αυτό θα συμβεί.

-Σκεφτόμαστε στην βάση των αναγκών που έχουν με πολύ μεγάλη ένταση οι πολίτες μας. Δεν ξέρουν τους σχεδιασμούς μας ούτε η Αντιπολίτευση ούτε τα ΜΜΕ. Ο σχεδιασμός μας απευθύνεται στον κάθε άνθρωπο.

-Για τις συντάξεις χηρείας ανέφερε: Την κατώτατη σύνταξη χηρείας την έχουμε πολλαπλάσια, μέχρι και πενταπλασιάσει ως μέτρο υπεράσπισης του δικού τους δικαιώματος να έχουν αξιοπρεπή ζωή. Χθες συναντήθηκα με τον σύλλογό τους. Τις ενημέρωσα ότι θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Εκείνο που κάναμε είναι αυτό που ισχύει στην Γαλλία. Εκείνο που θα επιδιώξουμε θα είναι να μην προχωρήσουμε στο μέτρο αυτό με τον τρόπο που ορίζει η σχετική διάταξη. Να αναβάλουμε την εφαρμογή του ώστε ο κάθε άνθρωπος να προετοιμάσει τον εαυτό του για αυτή την εκδοχή, διότι ήταν αιφνίδια αυτή η αλλαγή και πρέπει να δούμε τη διαχείριση του χρόνου για να είναι κανείς προετοιμασμένος.

-Αυτό που έλεγα ότι κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει ανασφάλιστος και ακάλυπτος, συμπεριλαμβάνει κυρίως την περίπτωση των συντάξεων χηρείας και θα το επιβεβαιώσουμε το επόμενο διάστημα ως δέσμευση που έχει αντίκρισμα.

-Για τις συλλογικές κλαδικές συμβάσεις που υπογράφηκαν: Το μεγάλο πρόβλημα των συλλογικών συμβάσεων ήταν ότι δεν εφαρμόζονταν. Πάντα. Το δεύτερο θέμα είναι να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις οι συμμετέχοντες, δηλαδή οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πρέπει να μπουν με όρους δίκαιους σε αυτή τη διαδικασία. Δεν μπορείς ξαφνικά με μια συλλογική σύμβαση να καλύψεις ξαφνικά τις απώλειες τόσων ετών. Δεν μπορεί και η οικονομία να ανταποκριθεί σε μια τέτοια απότομη αλλαγή. Κάνω έκκληση στους συμμετέχοντες να δουν με ειλικρίνεια και δικαιοσύνη τους νέους όρους εργασίας και ιδίως των αμοιβών. Η επεκτασιμότητα είναι γεγονός. Όσες συμβάσεις θα γίνονται, εφόσον περιέχουν το στοιχείο της πλειονότητας κάλυψης των εργαζομένων, θα κηρύσσονται υποχρεωτικές. Φυσικά και με την ρήτρα της ευνοϊκότερη ρύθμισης.

-Για τον ανασχηματισμό: Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση της χώρας, δεν είναι μιας μερίδας πολιτών ούτε μόνο μιας ιδεολογικής κατεύθυνσης. Πρέπει να συνθέσει τις δυνάμεις που συμφωνούν στον στόχο της ανάπτυξης, και κατά της ακροδεξιάς μετατόπισης κάποιων πολιτικών δυνάμεων.

-Για την συμμετοχή στην κυβέρνηση της Κατερίνας Παπακώστα: Η συμμετοχή της σηματοδοτεί αυτή την αντίληψη: Όχι στην ακροδεξιά και τον φασισμό. Θεωρώ ενδιαφέρουσα την συμμετοχή της γιατί εκφράζει μια ανάγκη, ακόμα και ανθρώπων που ήταν κλασσικά στην παραδοσιακή δεξιά και κεντροδεξιά. Στόχος να δώσει το μήνυμα στους πολίτες να αφυπνιστούν. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω στο Κοινοβούλιο κάποιες φορές με την κυρία Παπακώστα. Της είχα πει ότι δεν έχει νόημα να βρίσκεται σε αυτόν τον χώρο γιατί την ξέρω από χρόνια. Οι απόψεις της δεν ταιριάζανε με αυτές τις μετατοπίσεις της ΝΔ προς την εντελώς ακροδεξιά ατζέντα. Μου είχε πει ότι είμαι κεντροδεξιά πώς θα γίνει; Όμως αυτό το ξέσπασμα της ακροδεξιάς πρέπει να αντιμετωπιστεί με συστράτευση, της απάντησα. Μάλλον ήρθε η στιγμή που το σκέφτηκε και το θεωρώ πολύ θετικό. Δεν νοθεύεται η πολιτική της κυβέρνησης με την συμμετοχή Παπακώστα. Την ενισχύει στην κατεύθυνση απόκρουσης μιας πολύ επικίνδυνης ακροδεξιάς ατζέντας που φέρνει ένας ισχυρός πολιτικός χώρος που διεκδικεί να έρθει στην κυβέρνηση.

– Για την είσοδο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην κυβέρνηση: Η κυβέρνηση δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση είναι σύνθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, πλην της ακροδεξιάς. Αφού συμφωνείς σε έναν κεντρικό σχεδιασμό και στόχο, αυτό είναι το κριτήριο της συμμετοχής. Ας σκεφτούμε λίγο ποιος είναι ο σκοπός στην πολιτική πρακτική. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δεν στάθηκε ποτέ μα ποτέ με ένα τρόπο αντικουμουνιστικό, ή αντιαριστερό, ούτε στο λεκτικό ούτε στο πρακτικό επίπεδο. Είναι ένα μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι όλων των Ελλήνων και όσοι συμφωνούν σε έναν στόχο που είναι πανεθνικός-παλλαϊκός και θέλει κι αυτός να βάλει την δική του συμβολή, οι πόρτες είναι ανοιχτές. Αυτό σηματοδοτεί και η δική τους συμμετοχή, πέρα από την εμπειρία που διαθέτει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα