Τ. Κουίκ: Απαράδεκτο να θεωρούμε συλλήβδην τρομοκράτες όλους τους πρόσφυγες που ψάχνουν ψωμί να φάνε

Το μεταναστευτικό ήταν ο κύριος πυλώνας της ομιλίας του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικανικής Ένωσης, που πραγματοποιείται στο Αμπιτζάν της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Ο Έλληνας υφυπουργός μίλησε στην ενότητα που ήταν προγραμματισμένη για τους Προέδρους και πρωθυπουργούς, καθώς ο προεδρεύων της Συνόδου Κορυφής και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόναλντ Τουσκ έκρινε, μετά τη συζήτησή του με τον κ. Κουίκ, όπως είπε ο ίδιος, «ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει αυτήν τη μεταχείριση, επειδή σηκώνει μεγάλο βάρος στο μεταναστευτικό ζήτημα».

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Αμπιτζάν με τον δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Δημήτρη Μάνωλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε ως εξής στις σχετικές ερωτήσεις:

Σε ποια σημεία εστιάστηκε η ομιλία σας, έχοντας δίπλα και απέναντί σας Προέδρους, πρωθυπουργούς και υπουργούς Εξωτερικών απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ και της αφρικανικής ηπείρου;

Υπερασπίστηκα, στο μεταναστευτικό κομμάτι, τη βασική θέση της Συνόδου Κορυφής, ότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε σε εκατομμύρια ανθρώπους να αφήνουν τις πατρίδες τους, είτε πιεζόμενοι από ανείπωτη φτώχεια είτε πιεζόμενοι από εμπόλεμες καταστάσεις και τις δράσεις τρομοκρατικών οργανώσεων. Δεν μπορεί να συνεχίσει η λογική του να περνάνε τη Μεσόγειο για να βρούνε δουλειά ή καλύτερες συνθήκες ζωής, σε μια Ευρώπη, η οποία δεν ξέρω πόσο βάρος μπορεί να σηκώσει ακόμα.

Η λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους, για άντρες, γυναίκες και παιδιά, είναι η παγκόσμια Κοινότητα και βεβαίως πρώτη η παθούσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνουν συγκεκριμένες δράσεις, πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές, ώστε μέσα από την εμπέδωση της ασφάλειας, την εξάλειψη του τράφικινγκ, την απάλειψη τζιχαντιστών και τρομοκρατικών οργανώσεων, πολλές από τις οποίες είναι παρακλάδια της Αλ Κάιντα, να έρθει η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, που σημαίνει και φρενάρισμα στις μεταναστευτικές ροές.

Όταν κάποιος είναι ασφαλής, υγιής και ευτυχισμένος στον τόπο όπου μένει, δεν έχει κανένα λόγο να θέλει να παρατήσει το σπίτι του.

Πάντως, μέχρι να έρθουν απτά αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις τις οποίες συμφωνούν όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν στο πλευρό της Αφρικανικής Ηπείρου, η Ελλάδα θα συμπεριφέρεται απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες, με απόλυτη προσήλωση στους διεθνείς νόμους και με την ανθρωπιά και αλληλεγγύη που επιβάλλει ο πανάρχαιος πολιτισμός της.

Σε κάθε ευκαιρία τονίζω ότι η Ελλάδα χτίζει γέφυρες με την ανθρωπιά και αρνείται να σηκώνει τείχη και συρματοπλέγματα όπως κάνουν άλλοι εταίροι μας στην Ε.Ε.

Για θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, που αφορούν την Ευρώπη η οποία έχει δεχθεί χτυπήματα στην καρδιά πολλών πρωτευουσών και πόλεων, τι είπατε;

Καταρχήν είναι απαράδεκτο να θεωρούμε συλλήβδην ύποπτους τρομοκράτες όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ψάχνουν μια ασφαλή στέγη και ψωμί να φάνε. Αλλά αυτό που τόνισα με έμφαση είναι ότι η Ελλάδα, ως σύνορο της Ευρώπης, καταβάλλει κάθε προσπάθεια με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει, να φιλτράρει τις ροές των μεταναστών στα σημεία εισόδου της, ώστε να εντοπίζονται και εκείνοι, μέλη των γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων, που θέλουν να διεισδύσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Δεν υπήρξε καμία απολύτως διαφωνία απ’ όλα τα κράτη-μέλη της Συνόδου Κορυφής για τον τρόπο που η Ελλάδα ελέγχει τα ευρωπαϊκά σύνορα από τη δική της πλευρά.

Επειδή στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ήταν και η ενότητα της νεολαίας, πώς τοποθετηθήκατε;

Τα τρία κορίτσια και το ένα αγόρι, δύο από κάθε ήπειρο, που μίλησαν στη Σύνοδο Κορυφής, θα τα φωτογραφίσω με δύο λέξεις. Συγκλονιστικές παρουσίες.

Ομιλίες με πάθος, παράπονο, προτάσεις, όραμα, που δεν νομίζω ότι άφησαν ασυγκίνητο έστω και έναν μέσα στην αίθουσα.

Στην ομιλία μου, είπα ότι για τις λύσεις που αφορούν στην αφρικανική ήπειρο, μόνο αυτά τα παιδιά και τις απόψεις τους αν λάβουμε σοβαρά υπόψη, τότε από σήμερα κιόλας, πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και με πολύ προσήλωση να κάνουμε αυτά που μας παρακάλεσαν. Είναι τα παιδιά μας, είναι τα εγγόνια μας και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μην υπερασπιστούμε το μέλλον τους. Και χάρηκα ιδιαίτερα, που τα δύο παιδιά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρακίνησαν όλες τις δικές μας κυβερνήσεις, να πράξουμε τα αυτονόητα για τη νεολαία της αφρικανικής ηπείρου.

Συγκινήθηκα ιδιαίτερα, όταν μετά το τέλος της ομιλίας μου, ήρθε και με βρήκε εκ μέρους του κινήματος «Πρωτοβουλία των Νέων για τη συνεργασία Ε.Ε. και Α.Ε.» η Ζωή Μογιόν, Γαλλίδα φοιτήτρια και με ευχαρίστησε για τις θέσεις της Ελλάδας και με παρακάλεσε να επιλέξει η πατρίδα μας από έναν κατάλογο που μου έδωσε, δράσεις που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους νέους της Αφρικής.

Την διαβεβαίωσα ότι θα κάνουμε παραπάνω από όσα πιστεύει.

Εάν σας έλεγα να σχολιάσετε, όχι ως πολιτικός, αλλά ως παλιός δημοσιογράφος, ομιλίες από άλλες χώρες, ποιες θα επιλέγατε;

Δημοσιογραφικά; Αναμφισβήτητα θα έλεγα ότι ήταν εντυπωσιακή η ομιλία του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Στηρίχθηκε πολύ επάνω στην υποχρέωση που έχουμε απέναντι στη νέα γενιά της αφρικανικής ηπείρου, αλλά και στα θέματα που αφορούν υποδομές, ανάπτυξη και ασφάλεια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έδειξε για μία ακόμα φορά ότι η ίδια, δεν γυρίζει το κεφάλι της μακριά από το μεταναστευτικό πρόβλημα. Απλά για την ιστορία να θυμίσω, με βάση τα στοιχεία που η ίδια η Γερμανία δημοσιοποιεί, ότι εκεί ήδη φιλοξενούνται τα τελευταία χρόνια πάνω από 700.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Εκτιμώ, πάντως, ότι η ομιλία της είχε πληθώρα θετικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της Γερμανίας για ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αφρικανική ήπειρο.

Από πλευρά αφρικανικής ηπείρου, νομίζω ότι ομιλίες – γροθιά στο στομάχι ήταν εκείνες των εκπροσώπων των πέντε χωρών της ΣΑΧΕΛ, δηλαδή Μαλί, Μαυριτανία, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο και Τσαντ. Είναι αυτές οι χώρες με την απίστευτη ανείπωτη φτώχεια και κυριολεκτικά στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος, των τζιχαντιστών, πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων και διακινητών ανθρώπων – ναρκωτικών – όπλων.

Επίσης, θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Γκάνα αποτύπωσε με τον πιο θεαματικό τρόπο την εκπαιδευτική υπανάπτυξη στην αφρικανική ήπειρο και κυρίως στην Υποσαχάρια περιοχή.

Όπως είπε, με βάση τα στοιχεία της UNESCO, στις Υποσαχάριες περιοχές το ένα στα πέντε παιδιά δεν μπορεί να πάει στο Δημοτικό, το ένα στα τρία παιδιά δεν μπορεί να πάει στο Γυμνάσιο και ότι 89 εκατομμύρια παιδιά από 12 έως 24 ετών, δεν μπορούν ούτε να τελειώσουν το σχολείο, ούτε να πάνε στο Πανεπιστήμιο.

Τέλος, είπε ότι με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, εάν τα παιδιά της Αφρικής απολαύσουν κάποια στιγμή την πλήρη εκπαίδευση που δικαιούνται, τότε αυτό θα συμβάλλει κατά 28% στην οικονομική ανάπτυξη πολλών αφρικανικών χωρών μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ποιες προσωπικότητες συναντήσατε και μιλήσατε;

Ήταν ιδιαίτερα θερμές οι συνομιλίες μου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, από τους οποίους άκουσα ιδιαίτερα θερμά λόγια για την πατρίδα μας, για την ανοδική της πορεία, για τον Αλέξη Τσίπρα και για τη λειτουργική συνεργασία των δύο κομμάτων της κυβέρνησης. Αυτό το τελευταίο μού το επισήμανε ο κ. Μακρόν.

Μόνο καλά λόγια για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά είχε να μου πει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Συζήτηση είχα με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ, ο οποίος μιλάει πολύ καλά Ελληνικά καθώς με το Πρόγραμμα ERASMUS έχει σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Για το Brexit είχαμε καλή συζήτηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, επίσης λάτρης της αρχαίας Ελλάδας και κάτοχος της αρχαιοελληνικής γλώσσας.

Τέλος, θεωρώ ότι εξαιρετική συζήτηση για θέματα που αφορούν και τη Διασπορά είχα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα