Τ. Αλεξιάδης: Από το ’70 ισχύει το νομοθετικό πλαίσιο για οφειλές στην εφορία

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM”, δήλωσε ότι “το νομοθετικό πλαίσιο για τις οφειλές προς την εφορία ισχύει από τη δεκαετία του 1970, δεν είναι κάτι το οποίο ψηφίστηκε τώρα, είναι η ίδια διαδικασία, χρόνια τώρα, μια διαδικασία η οποία έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τώρα έχει ξαφνικά γίνει πρώτο θέμα”.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες για τους πολίτες, ιδίως για εκείνους που έχουν αδυναμία πληρωμής, ο Τρ. Αλεξιάδης υπογράμμισε τις κυβερνητικές ενέργειες, μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, στον οποίο μπορούν να υπαχθούν παλαιά χρέη, ενώ υπάρχει και η διαδικασία των 12 δόσεων που μπορούν να υπαχθούν 12 και σε ορισμένες περιπτώσεις και 24 δόσεις για τα καινούρια χρέη, καθώς και μια σειρά από άλλες δυνατότητες.

Παράλληλα βρήκε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ότι “δεν υπάρχει κατάσχεση μισθού ή σύνταξης” μέσω του ακατάσχετου λογαριασμού, ενώ διερωτήθηκε: “Εάν κάποιος είναι κακοπληρωτής, είναι από τους λεγόμενους ‘στρατηγικούς κακοπληρωτές’, δηλαδή έχει περιουσιακά στοιχεία, έχει ακίνητα και αρνείται να πληρώσει τα χρέη του, εκεί τι πρέπει να γίνει, το Δημόσιο να του χαρίσει τα χρέη; Βεβαίως λοιπόν θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία είσπραξης των χρεών, τώρα πλέον έχουν οργανωθεί όλα τα συστήματα σε επίπεδο εφορίας και μπορούν να γίνουν καλύτερα αυτές οι διαδικασίες, δηλαδή υπάρχει καλύτερη είσοδος της πληροφορικής σε αυτές όλες τις διαδικασίες”.

Ενώ ερωτηθείς από το “Πρακτορείο FM” για την πορεία των εσόδων, υπενθύμισε ότι πέρυσι το καλοκαίρι “κάποιοι ‘έγκυροι’ οικονομικοί αναλυτές ή ορισμένοι οικονομικοί δημοσιογράφοι, όχι όλοι, ορισμένοι, προέβλεπαν κατάρρευση των εσόδων του Δημοσίου και ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόστους. Όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά είχαμε και πλεόνασμα στα φορολογικά έσοδα που έφτασε περίπου το 1,8 δισεκατομμύριο. Βεβαίως και είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα το 2017 από το 2016, πιστεύω ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα πιαστούν και πιστεύω ότι όσο κι αν είναι δύσκολος ο δρόμος, είναι ο μοναδικός δρόμος για να βγούμε από την εποχή των μνημονίων και της κρίσης.

Και να είμαστε και ειλικρινείς -κατέληξε στη συνέντευξή του προς το “Πρακτορείο FM- εάν κάποιος άλλος έχει να καταθέσει κάποια διαφορετική πολιτική πρόταση, έναν διαφορετικό οδικό χάρτη, ας βγει να το καταθέσει στους πολίτες για να ακούσουμε και την άλλη άποψη”. Εκτός από τα φορολογικά, ο Τρ. Αλεξιάδης έκανε και ένα γενικό πολιτικό σχόλιο, μιλώντας για “πολιτική ένδεια της αντιπολίτευσης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που την στηρίζουν, όσα την στηρίζουν, να αρθρώσουν σε διαφορετικό πολιτικό λόγο. Εμείς αφήνουμε όλα αυτά πίσω και σχεδιάζουμε το μέλλον και σχεδιάζουμε το πώς θα οδηγήσουμε τη χώρα έξω από την περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης την οποία την παραλάβαμε”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα