ΤΧΣ: Σημαντική βελτίωση στη σύνθεση των τραπεζικών διοικήσεων

Περισσότερες προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν από τις διοικήσεις των τραπεζών στη διαχείριση των κινδύνων και του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων (Δ.Σ) και των επιτροπών Δ.Σ των συστημικών τραπεζών που διενέργησε το ΤΧΣ για το 2017.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τη Δευτέρα, σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στη σύνθεση, τις δεξιότητες και την θεματική εστίαση των Δ.Σ. των τραπεζών.

Οι τράπεζες βελτίωσαν αξιοσημείωτα την διακυβέρνησή τους, καθώς κατόρθωσαν να προσελκύσουν νέα εξαιρετικά έμπειρα και ικανά μέλη στα Διοικητικά τους Συμβούλια και να υλοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τις προτάσεις του ΤΧΣ αναφορικά με τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης. Το 2016 το ΤΧΣ σημείωσε σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της  ενίσχυσης της διακυβέρνησης των συστημικών τραπεζών διεξάγοντας την αξιολόγηση των διοικητικών τους συμβουλίων.

Το Ταμείο, ωστόσο, τονίζει ότι απαιτούνται επιπρόσθετες ενέργειες για την ενίσχυση της κουλτούρας διαχείρισης κινδύνων και του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω ο οργανωτικός μετασχηματισμός. Με την ολοκλήρωση της επισκόπησης και των προτεινόμενων δράσεων, το ΤΧΣ προωθεί την περαιτέρω βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης των μεγαλύτερων Ελληνικών τραπεζών και διασφαλίζει ότι το παρόν δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και το ζήτημα των ΜΕΔ θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα από τον Ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Η αξιολόγηση  του 2017 στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν ένα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον και υψηλό επίπεδο Μη-Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), διοικούνται σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και εντός των κατευθύνσεων των εποπτικών αρχών. Μέσω της εν λόγω αξιολόγησης, το ΤΧΣ παρέχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών, εστιάζοντας στα Διοικητικά Συμβούλια και στις Επιτροπές Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνων αυτών, καθιερώνοντας παράλληλα μία κουλτούρα αξιολόγησης και πειθαρχίας σε τακτική βάση.

Το Ταμείο ολοκλήρωσε την επισκόπηση του 2017 με την υποστήριξη της εταιρείας Promontory Financial Group LLC, μέλος του ομίλου IBM, η οποία είναι μια κορυφαία διεθνής συμβουλευτική εταιρεία για θέματα στρατηγικής, διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης.  Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΤΧΣ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την χρηματοδότηση έργων διεθνών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα