Τσε Γκεβάρα:«Αξίζει φίλε μου να υπάρχεις για ένα όνειρο,κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει»

«Δεν είμαι απελευθερωτής. Δεν υπάρχουν τέτοιοι. Οι άνθρωποι μόνοι τους απελευθερώνουν τους εαυτούς τους»

«Δεν είμαι Χριστός, ούτε φιλάνθρωπος. Είμαι το αντίθετο του Χριστού… Μάχομαι για τα πράγματα που πιστεύω με όλα τα όπλα που έχω στη διάθεση μου και προσπαθώ να σκοτώσω τον αντίπαλο ώστε να μη βρεθώ σταυρωμένος σε έναν σταυρό η οπουδήποτε αλλού»

«Η σιωπή είναι (κι’ αυτή) ένα επιχείρημα, που εκφράζεται με άλλο τρόπο»

«Αυτή η επανάσταση είναι το πρώτο αυθεντικό δημιούργημα του αυτοσχεδιασμού… το τελειότερα οργανωμένο χάος του σύμπαντος»

«Είναι θλιβερό να μην έχεις φίλους, αλλά είναι ακόμα πιο θλιβερό να μην έχεις εχθρούς»

Τσε Γκεβάρα

Μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα  γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1928 στο Ροσάριο της Αργεντινής.Ήταν ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα (Ernesto Guevara de la Serna),γνωστός και ως Τσε Γκεβάρα.

fvdfvΟ “Τσε” ήταν Αργεντινός γιατρός, κομμουνιστής μαρξιστής-λενινιστής επαναστάτης, και ηγετική φυσιογνωμία  των ανταρτών στην Κούβα.

Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1967 στη Λα Ιγκέρα (La Higuera).

Παραμένει  παγκόσμιο σύμβολο του  αγώνα, της επαναστατικότητας και της αντίστασης, καθώς επέμεινε μέχρις εσχάτων, αρνούμενος να επαναπαυθεί στις δάφνες της επιτυχημένης επανάστασης στην Κούβα.

Το όνομα του έχει γίνει τραγούδι και πολλά βιβλία έχουν γραφτεί για τον ίδιο και τη δράση του, ενώ ακόμη υπάρχουν πολλοί που ερευνούν άγνωστες πτυχές της ζωής του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι μυστικές υπηρεσίες τον παγίδευσαν και εν τέλει δολοφονήθηκε.

Το BBC μίλησε με τον Κουβανό πρώην πράκτορα της CIA, Φελίξ Ροδρίγκες, που παρακολουθούσε από κοντά την επιχείρηση στη Βολιβία και αποκάλυψε τα τελευταία λόγια του Τσε.

Στις 8 Οκτωβρίου, η ομάδα των ανταρτών καθοδηγούμενη από τον Τσε Γκεβάρα, περικυκλώθηκε. Κατά τη διάρκεια της τελικής μάχης στην περιοχή του φαραγγιού του Τσούρο, η ομάδα αναγκάστηκε να διασκορπιστεί και ο Γκεβάρα τραυματίστηκε στη δεξιά κνήμη. Επίσης, το όπλο του αχρηστεύτηκε από έναν πυροβολισμό.

Ο Τσε συνελήφθη και μεταφέρθηκε στον οικισμό Λα Ιγκέρα. Την καταδίωξη του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία παρακολουθούσε η CIA με επικεφαλής τον πράκτορα Φέλιξ Ροδρίγκες, ο οποίος μετέφερε την πληροφορία της σύλληψής του στο αρχηγείο της υπηρεσίας του και σύντομα μετέβη ο ίδιος στη Λα Ιγκέρα.

Ο Φέλιξ Ροδρίγκες αφηγήθηκε τα εξής: Στην πρώτη επαφή με τον Γκεβάρα του είπα, «σε θαυμάζω, ήρθα να σου μιλήσω, όχι να σε ανακρίνω». «Στάθηκα μπροστά του, με κοίταξε με υπεροψία και μου είπε: «κανείς δε μου μιλάει, κανείς δεν με ανακρίνει»».

Όταν ο πράκτορας επέστρεψε και τον ενημέρωσε ότι θα τον εκτελούσαν τον ρώτησε αν ήθελε να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στην οικογένειά του. «Με κοίταξε και μου είπε να πω στη γυναίκα του να παντρευτεί ξανά και να προσπαθήσει να γίνει ευτυχισμένη»….

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα