Τσακαλώτος: Η Δεξιά πάντα έλεγε να πάει στο διάβολο η χώρα για να πάρει την εξουσία

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτέθηκε κατά της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως «έτσι ήταν η Δεξιά. Να πάει στο διάβολο η χώρα για να βγαίνετε εσείς στην εξουσία. Αυτό αποδεικνύει από το 1920 μέχρι και τώρα. Δεν έχετε αλλάξει ούτε μια στιγμή από αυτό. Δεν σας νοιάζει αυτό που είναι σημαντικό γι’ αυτή τη χώρα».

«Δεν περίμενα ότι θα σπεκουλάρετε και στις τράπεζες» τόνισε σε υψηλούς τόνους ο Ευ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στη ΝΔ. «Δεν σας νοιάζει τίποτα, αρκεί να φύγει ο Τσίπρας, ποντάρετε στην καταστροφή» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφισημία στο τI προτείνει η κυβέρνηση, δεν μειώνονται οι συντάξεις και θα νομοθετήσουμε κομμάτι των αντίμετρων ύψους 800 εκατ. ευρώ».

kάλεσε την ΝΔ να σταματήσει την «καταστροφολογία» σχετικά με τις τράπεζες. Μάλιστα, επικαλέστηκε τον ιστορικό Γιώργο Μαυρογορδάτο και τις αναφορές που κάνει στην κριτική που ασκούσε η τότε Δεξιά στον Ελευθέριο Βενιζέλο μεταξύ των οποίων και σχόλια όπως «ας πάει στο διάολο η χώρα, εμείς δεν θέλουμε τον Βενιζέλο». «Αυτή είναι η παράταξη της Δεξιάς» σημείωσε χαρακτηριστικά .

Παράλληλα, τόνισε ότι «θα βγούμε στις αγορές» προτρέποντας την ΝΔ να μην «επενδύσει» ακόμα μία φορά στην πρόβλεψη για αποτυχία εξόδου στις αγορές. Οι επενδυτές βλέπουν την βελτίωση της εικόνας των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι όλες οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests, ενώ μειώνεται το ELA, καθώς επιστρέφουν οι καταθέσεις. «Αυτό βλέπουν οι επενδυτές» παρατήρησε ο Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει συνεχώς παρεμβάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών, την Κεντρική Τράπεζα και το ΤΧΣ.

Όσον αφορά την έξοδο στις αγορές, ο Ευ. Τσακαλώτος θύμισε ότι τέσσερα χρόνια πριν το επιτόκιο ήταν στα 9,08, ενώ σήμερα στα 4,3 και μειώνεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε εκτενώς στους οικονομικούς δείκτες τονίζοντας τις προς τα πάνω αναθεωρήσεις των προβλέψεων, τη μείωση της ανεργίας και τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε καίριους τομείς της οικονομίας.

Δεν πείστηκα ότι το πρόγραμμα της ΝΔ βγαίνει

Ο Ευ. Τσακαλώτος επέκρινε έντονα το πρόγραμμα της ΝΔ όπως αυτό διατυπώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολιάζοντας ότι «δεν πείστηκα ότι το πρόγραμμα της ΝΔ βγαίνει». Προειδοποίησε την ΝΔ ότι «αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί δεν θα έρθουν οι μεγάλες επενδύσεις» παρατηρώντας ότι για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της η ΝΔ ουσιαστικά ζητά και μείωση του χρέους και μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα.

Ανάπτυξη με δικαιοσύνη

Ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε «περήφανος που καταθέτουμε τον πρώτο προϋπολογισμό μετά τα μνημόνια» επισημαίνοντας την προσπάθεια για δόμηση κοινωνικού κράτους με χρήση του όποιου δημοσιονομικού χώρου δημιουργείται παράλληλα με τα μέτρα για την ανάπτυξη. Τόνισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία «ανάπτυξη με δικαιοσύνη» με μέτρα που θα έχουν θετικές επιπτώσεις σε πολύ μεγάλο φάσμα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα