Τσακαλώτος: Εφικτή μια συνολική συμφωνία στις 7 Απριλίου

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι είναι εφικτό  να υπάρξει συμφωνία συνολική στις 7 Απριλίου. Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «χθες και σήμερα προχωρούν οι τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων για τα ανοιχτά θέματα και προσέθεσε ότι αυτές οι τηλεδιασκέψεις θα έχουν ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ, ίσως αύριο το πρωί να υπάρξει μια ακόμη. Είπε επίσης ότι από το μεσημέρι της Παρασκευής θα υπάρξει μια ακόμη τηλεδιάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο με τους θεσμούς.

«Στόχος είναι να κλείσουμε όσα πιο πολλά πράγματα μπορούμε για να πάμε στο Eurogroup, με ελάχιστα ανοιχτά ζητήματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι η καλύτερη εκδοχή είναι τη Δευτέρα, «να έχουμε μια συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα, ένα από αυτά μπορεί να μην έχει λυθεί. Οπότε μετά μπορεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση και για τη δημοσιονομική πορεία των πλεονασμάτων μετά το 2018, και την περιγραφή-συστηματικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ικανοποιεί την Ελλάδα και το ΔΝΤ».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανόν να γίνει μια συζήτηση για όλο το πακέτο, δηλαδή, μεταρρυθμίσεις μετά από το πρόγραμμα, «καλά» και «κακά» μέτρα, πλεονάσματα, μεσοπρόσθεσμο πακέτο για το χρέος, για να μπορούμε να έχουμε μια οριστική συμφωνία για όλα τα θέματα στις 7 Απριλίου. «Αυτό το θεωρώ το πιο πιθανό σενάριο. Μπορεί να είναι πιο γρήγορα και καλύτερα. Αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στην ερώτηση ποιο εκτιμά ότι θα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο υπουργός είπε: «θα είναι μια συμφωνία ελπίζω, με δυσκολίες, με θετικές εκπλήξεις και δυσκολίες, την οποία θα πρέπει να κρίνουμε όλοι όταν την δούμε». Είπε ακόμη πως αν η συμφωνία ανοίξει τον δρόμο για το QE (ποσοτική χαλάρωση) θα δώσει χώρο στην κυβέρνηση και τη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα καταστήσουν αυτή την ανάπτυξη βιώσιμη.

«Είμαι αισιόδοξος για το 2017 και το 2018, αλλά αυτό είναι το βραχυπρόθεσμο. Το πιο σημαντικό για τη χώρα μας είναι το μακροπρόθεσμο σκέλος. Δηλαδή, αυτή η χώρα να μην είναι δύο χρόνια, και μετά να ξαναπέσει στην ύφεση ή σε κατάσταση στασιμότητας, αλλά αυτή η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο», είπε ο κ. Τσακαλώτος και επέμεινε ότι η ανάπτυξη πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ανάπτυξη προ της κρίσης και συγχρόνως να είναι και πιο δίκαιη και να νιώσει ο κόσμος ότι «σε αυτή την ανάπτυξη μπορεί να δει και το δικό του πρόσωπο».

«Με ρωτάνε για παράδειγμα, γιατί επιμένουμε τόσο πολύ στην επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων. Η απάντηση είναι νομίζω πολύ σαφής. Γιατί ο κόσμος της εργασίας, και ο πιο φτωχός κόσμος και τα μεσαία στρώματα επλήγησαν πολύ στην κρίση. Χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα συμμετέχουν στην καμπή της ανάπτυξης και είναι σημαντικό να έχουν τις εγγυήσεις ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι για τους λίγους».

Σε οξεία αντιπαράθεση οδηγήθηκε η συζήτηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και την αξιωματική αντιπολίτευση, στην Επιτροπή Οικονομικών, όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταλόγισε λανθασμένους ισχυρισμούς στον Κ. Μητσοτάκη, όταν υποστηρίζει ότι θα ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα εφόσον υπάρξει υπέρβαση των στόχων των πλεονασμάτων.

Είπε μάλιστα προς την πτέρυγα της ΝΔ: «Αφήστε, γιατί δεν θέλω να δημιουργήσω θέμα γι’ αυτό», πυροδοτώντας έτσι την αντίδραση του βουλευτή, Δ. Σταμάτη, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «κατέχει το πτυχίο της αναξιοπιστίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εσείς λέγατε για μείωση και ξαφνικά έχετε υπογράψει για 3,5% πλεονάσματα μεσοπροθέσμως» ανέφερε ο κ. Σταμάτης προς τον υπουργό Οικονομικών. «Αλλά πέραν αυτού, ισχυρίζεστε ότι θα βγουν κιόλας τα 3,5. Ποιος υποστηρίζει την εθνική θέση. Εσείς έχετε πει ότι μετά το 2019 δεν θα δεχθούμε κανένα μέτρο» προσέθεσε.

«Όντως ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα φέρει τα πλεονάσματα 2%. Κι εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον. Κι εγώ θέλω πολλά στη ζωή. Δεν λέει κάτι αυτό» ανταπάντησε ο κ. Τσακαλώτος σκωπτικά και ρώτησε προς την αξιωματική αντιπολίτευση: «Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι στη συνάντηση με τον Σόιμπλε και την Μέρκελ, ο Μητσοτάκης είπε ότι εγώ θέλω 2% πλεόνασμα και θα κάνω μεταρρυθμίσεις μόνον άμα μου το δώσετε;».

«Σας το εγγυώμαι. Γιατί το πτυχίο αναξιοπιστίας το κατέχετε εσείς κι όχι ο Μητσοτάκης», πήρε τον λόγο ο Δ. Σταμάτης και προσέθεσε, εν μέσω αντιδράσεων, ότι αυτή είναι η επιδίωξη της ΝΔ.

«Να πάρει θέση η ΝΔ» κάλεσε εκ νέου με την σειρά του ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας πως και οι τρεις ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπουν 3,5% πλεόνασμα και το ΔΝΤ 1,5%. «Με ποιόν είναι η ΝΔ;» είπε.

Απαντώντας και στην κριτική άλλων εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, περί αναξιοπιστίας στα λεγόμενα και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ο κ. Τσακαλώτος αντέκρουσε τα σχετικά επιχειρήματα.

«Πολλές φορές είπα ότι είναι μια δύσκολη συμφωνία, ότι δεν τελειώνει η λιτότητα έτσι, ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι πολύ δύσκολο, ότι δεν θα έχουμε άλλη λιτότητα, γιατί τώρα τα μέτρα δεν είναι επιπλέον. Δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να ωραιοποιήσω. Σας εξήγησα πώς κατανοώ εγώ την συμφωνία, τα αρνητικά και τα θετικά» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα