Τσακαλώτος: Εφικτή η συνολική συμφωνία μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες

Είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο που επετεύχθη στο Eurogroup και επεσήμανε ότι υπάρχει μια ευρεία συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στην εφαρμογή του πακέτου πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

«Οι εκπρόσωποι των θεσμών και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπογράμμισαν την ποιότητα του μεταρρυθμιστικού έργου», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια όσον αφορά στην τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Για το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης και σημείωσε πως η συμφωνία είναι να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή λήξη του ελληνικού προγράμματος. Τόνισε ακόμα ότι συμφωνήθηκε το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για τέσσερα χρόνια μετά το 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η συζήτηση για το χρέος ήταν δύσκολη, διαμηνύοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε το δικό της χρέος και τώρα είναι η σειρά του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να φτάσουν σε συμβιβασμό και να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό στο Eurogroup, ανέφερε, διότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό, στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία.

Κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και τόνισε πως όλες οι πλευρές θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, δηλαδή ως το Eurogoup της 15ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα