Τσαβούσογλου: Θα πάρουμε πίσω νησιά στο Αιγαίο με διπλωματία ή πόλεμο!

Διπλωματία, προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο ή πολεμική σύρραξη. Αυτές είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι τρεις εναλλακτικές που έχει η Αγκυρα, προκειμένου να αποκτήσει ξανά νησιά του Αιγαίου, που βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Ελλάδας.

Τα εν λόγω νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, 152 τον αριθμό, βάσει της τουρκικής επιχειρηματολογίας, δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα από διεθνείς συνθήκες. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τα ελληνοτουρκικά-με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στη Αθήνα, επισήμανε χαρακτηριστικά «πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα. Τρεις εναλλακτικές υπάρχουν: Ή να τα επιλύσουμε μέσω διπλωματίας. Ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο. Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικώ επισήμανε ότι ο βασικός δρόμος για την επίλυση των διαφορών είναι η διπλωματία, ωστόσο σημείωσε πως «αν δεν συμφωνήσουμε, η βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές και εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Όμως αυτό είναι εθνική πολιτική. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί στους διαδρόμους και που θα χρησιμοποιηθεί για να φέρει κάποιον σε δύσκολη θέση. Δημιουργήσαμε μία ομάδα που αποτελείται και από στρατιωτικούς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συζητάμε το πρόβλημα και ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα