Τσαβούσογλου: Αξιολόγηση των εγγυήσεων σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί

«Οι εγγυήσεις στην Κύπρο πρέπει να αξιολογηθούν σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της «Κίπρις» η οποία επικαλούμενη διπλωματικές πηγές αναφέρθηκε στην ομιλία Τσαβούσογλου κατά την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο σήμερα στη Γενεύη υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι κανέναν δεν ωφελεί η συνέχιση διαπραγματεύσεων ανοικτού τέλους και χαρακτήρισε αναγκαιότητα τη ρύθμιση των εγγυήσεων και της ασφάλειας, που αποτελούν ένα από τα έξι θεμελιώδη κεφάλαια του Κυπριακού. Επανέλαβε ότι η Τουρκία στήριξε από την αρχή με αποφασιστικότητα τις διαπραγματεύσεις για επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και συνολικής λύσης στο νησί.

«Συνεχίζει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και συνολικής λύσης αυτού του ζητήματος που θα εγγυάται την πολιτική ισότητα, τα νενομισμένα δικαιώματα και την ασφάλεια της τουρκοκυπριακής πλευράς. Σε αυτό το σημείο, θέλω να πω ότι κανένας δεν ωφελείται από τη συνέχιση με ανοικτό τέλος των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στην Κύπρο για δεκαετίες. […]»

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της διευθέτησης του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «λαμβανομένου υπόψη του περιβάλλοντος που επικρατεί στην περιοχή μας αποτελεί αναγκαιότητα η συνέχιση της ρύθμισης της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που είναι το βασικό στήριγμα της ασφάλειας και της σταθερότητας στο νησί εδώ και 43 χρόνια» και πρόσθεσε: «Αναμένουμε να αξιολογηθεί το θέμα αυτό με μια αντίληψη εναρμονισμένη με τις πραγματικότητες στο νησί».

Ο νέος συνεταιρισμός στην Κύπρο θα οικοδομηθεί πάνω στη διζωνικότητα, τη δικοινοτικότητα, την πολιτική ισότητα και τα δύο ίσα ιδρυτικά κράτη που αποτελούν παραμέτρους του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

“Η μετατροπή των βασικών στοιχείων της συνολικής λύσης που θα εξευρεθεί σε πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς από την άποψη της νομικής αξιοπιστίας και μη ανατρεψιμότητας της συμφωνίας της λύσης”. Μια άλλη προτεραιότητά μας σε σχέση με την ευρωπαϊκή διάσταση της λύση , είπε ο κ. Τσαβούσογλου, είναι να επωφεληθούν των τεσσάρων ελευθεριών στο νησί κατά ίσο τρόπο με τους πολίτες της ΕΕ και οι δικοί μας πολίτες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα