Τσίπρας: Στόχος η έξοδος από τα μνημόνια

Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι ο στόχος για τον οποίο εργάζεται η κυβέρνηση, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε μεεκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, στο Γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ομιλίας του στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ.

Άλλαξε ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η Θεσσαλονίκη, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η αλλαγή στον τρόπο που η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Θεσσαλονίκη συνίσταται στο γεγονός ότι προχώρησαν μεγάλα έργα στην περιοχή, που είχαν γίνει «ανέκδοτο» για πολλά χρόνια, τόνισε ο κ. Τσίπραςκαι αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παράδοση σε κυκλοφορία των δίδυμων σηράγγων στα Τέμπη, στους κάθετους άξονες στην Εγνατία οδό, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και το Λιμάνι.

Συνίσταται, επίσης, στη λειτουργία του Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στην πόλη, στο οποίο και έγινε η συνάντηση, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, καθώς μέχρι τώρα οι εκπρόσωποι των φορέων κατέβαιναν στην Αθήνα για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, και αυτή η αλλαγή σχολιάστηκε θετικά από τους φορείς. Ακόμα, η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό για να κάνει το προηγούμενο διάστημα σημαντικές διεθνείς συναντήσεις, όπως η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η Διμερής Ελλάδας-Σερβίας και η Τριμερής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη θετική πορεία της οικονομίας. Ειδικότερα για τον τουρισμό είπε ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά, καθώς μέχρι και τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, και απαντώντας και σε ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων τόνισε:

-Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 θα είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση.

-Το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει με την ψήφιση νόμου τις επόμενες μέρες.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Σε ό,τι αφορά το θέμα της αποϊδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ένα κρίσιμο θέμα και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις αστικές συγκοινωνίες είναι αυτή που θα κρίνει την προσπάθεια.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και ΑνάπτυξηςΑλέξης Χαρίτσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και οι υφυπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Δηλώσεις εκπροσώπων παραγωγικών φορέων μετά τη συνάντηση

«Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας και γι αυτό χρειάζεται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας συνεκτικής πολιτικής που θα δημιουργήσει ένα πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον και θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, ούτως ώστε να έρθει ξανά η βιομηχανία στο επίκεντρο της πολιτικής της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα των επόμενων ενεργειών στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει, όπως είπε, «ατμομηχανή» για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της πόλης. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, όπως παρατήρησε, ότι ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε υποσχέσεις, διότι όπως παρατήρησε οι υποσχέσεις έχουν «κουράσει». Ο ίδιος έθεσε τα ζητήματα της υπερβολικής φορολόγησης και των μεγάλων εισφορών, για τις εξαγωγές είπε ότι «πηγαίνουν σχετικά καλά» και σημείωσε πως μπορούν να αποτελέσουν την «ατμομηχανή» για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Τα κόκκινα δάνεια είναι το θέμα που καίει όλο τον κόσμο και για τις επιχειρήσεις είναι το ζήτημα της ρευστότητας», επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. Όσον αφορά στη στάση του πρωθυπουργού είπε ότι «έδειξε κατανόηση» στα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.

«Η μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής δεν είναι επικοινωνιακής φύσης. Είναι μια μάχη που δίνεται με πάρα πολύ σκληρότητα καθημερινά και σε αυτή θέλουμε να έχουμε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό δίπλα μας, να μας θωρακίσει να μας προστατεύσει ώστε απρόσκοπτα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να κάνουμε τη δουλειά μας», δήλωσε ο Μιχάλης Κούπκας, πρόεδρος των Εφοριακών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση ως γραμματέας του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του οικονομικού Επιμελητηρίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα Επιμελητήρια (Εμπορικό Βιομηχανικό, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό, Οικονομικό, Γεωτεχνικό, ΤΕΕ), οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων και η ΔΕΘ-Helexpo.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των φορέων χαρακτήρισαν ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι προχωράνε τα ζητήματα των υποδομών (λιμάνι, μετρό, έργα στο αεροδρόμιο) και χαρακτήρισαν ως μεγάλη ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί για την πόλη, την αλλαγή στον ΟΑΣΘ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα