Τσίπρας σε Μέρκελ: «Μάζεψε» τον Σόιμπλε-Η αξιολόγηση θα κλείσει όσο κι αν το απεύχεται η ΝΔ

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στον Βόλφανγκ Σόιμπλε στέλνοντας μήνυμα  στην Μέρκελ να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών από τις επιθέσεις στην Ελλάδα»,«Δεν δεχόμαστε από κανέναν παρατηρήσεις ότι είμαστε απρόθυμοι να συνεργαστούμε», είπε.

«Να ξέρουν ότι παίζουν με τη φωτιά όποιοι παίζουν παιχνίδια για ευρωζώνη δύο ταχυτήτων, για διασπάσεις και διαιρέσεις», τόνισε.

Με ευθεία επίθεση στο ΔΝΤ ξεκίνησε την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από τους δανειστές να αναθεωρήσουν το συντομότερο τις εκτιμήσεις του για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα δεχθεί άλλα παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας. Όπως είπε: «Ορισμένοι στο ΔΝΤ, ορισμένα στελέχη παίζουν προσωπικά παιχνίδια».

Μάλιστα εκτίμησε ότι είναι προδιαγεγραμμένη η απόφαση του Ταμείου να μην χρηματοδοτήσει το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας.

«Η χώρα μας παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε μετά την χρεοκοπία της παραμένει πυλώνας σταθερότητας. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση και παρά τις πιέσεις από τους πιστωτές να προστατεύσει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Εχουμε μπροστά μας μια αξιολόγηση που δεν είναι από μόνη της δύσκολη. Την κάνει δύσκολη η διαφωνία ανάμεσα στους πιστωτές. Το ΔΝΤ έχοντας χάσει κάθε επιστημονική αξιοπιστία από τις διαρκώς λάθος προβλέψεις και τις λάθος συνταγές του βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα πρόγραμμα χωρίς νέα απομείωση του χρέους.

Αυτό έγινε απολύτως σαφές στη συζήτηση του ΕΣ του για την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην Ευρώπη ενώ κατανοούν ότι η ελάφρυνση χρέους είναι αναπόφευκτη και αργά ή γρήγορα θα συμβεί αρνούνται να το αποφασίσουν λόγω των εκλογών. Είναι στενόμυαλη λογική γιατί η ακροδεξιά θα ανεβαίνει όσο η Ευρώπη θα παραμένει άβουλη και ανίσχυση.

Ούτε όμως το ΔΝΤ δείχνει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Ορισμένα στελέχη του προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Το ΔΝΤ δειλιάζει να πεί την αλήθεια και παίζει ένα παιχνίδι πόκερ ή τον μουτζούρη.

Επειδή δεν θέλουν να ρίξουν το φταίξιμο στον γερμανό υπουργό προσπαθούν να εφεύρουν νέες απαιτήσεις στην Ελλάδα για να χρεώνεται η χώρα την κωλυσιεργία και την απόφαση (κατά τη γνώμη μου) να μην χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα», τόνισε.

 

«Ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στη Γερμανία δεν ξέρω τι θα πει αλλά δεν θα αναφέρει το ζήτημα της έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου.Δεν ήρθε σε επαφή μαζί μου δεν ζήτησε ενημέρωση. Δεν τους ενδιαφέρει να κλείσει η αξιολόγηση αλλά να πέσει η κυβέρνηση για να έρθουν αυτοί στα πράγματα Να λάβει υπόψη ποιος παλεύει για διέξοδο από την κρίση και ποιος δίνει διαπιστευτήρια προκειμένου να έρθει στην εξουσία. Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που μας εγκαλούν για καθυστερήσεις. Θα του πω ότι για να πάρει την εξουσία δεν αρκεί να γίνει αρεστός στους δανειστές αλλά στον ελληνικό λαό και αυτό δεν θα το καταφέρει».

«Όσο η Ευρώπη θα παραμένει άβουλη, αδύναμη, ανίσχυρη, τόσο θα ενισχύονται οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού.Η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα. Η κρίση είναι παρελθόν» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Το 2017 θα είναι ένας χρόνος κρίσιμος για την Ευρώπη” τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά κλονίζεται η ευρωαντλαντική σχέση και ο προσανατολισμός της».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Τσιπρας υπογράμμισε ότι «Τηρούμε τα συμφωνηθέντα, να τηρήσουν και οι εταίροι μας αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Η αξιολόγηση θα κλείσει, και θα κλείσει θετικά όσο κι αν το απεύχεται η ΝΔ».



Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει από το Σάββατο 11 εώς την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στο Wyndham Grand Hotel (Πλατεία Καραϊσκάκη (Μεγ. Αλεξάνδρου 2, μετρό Μεταξουργείο).

Τα θέματα του θα απασχολήσουν την Κ.Ε.:

  1. Πολιτικές Εξελίξεις

  2. Προγραμματισμός δράσης

Πρόγραμμα εργασιών

Σάββατο 11/2/2017

11:00 –19:00

Κυριακή 12/2/2017

10:30 – 15:30

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα