Τσίπρας: Πρώτα εφαρμογή ρύθμισης του χρέους και μετά μέτρα και αντίμετρα

«Είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο: Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα για να εφαρμοστούν μετά το 2019. Όμως, αυτό θα γίνει μόνο εάν εν τω μεταξύ υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός σε  δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα Κυριακή  στην εφημερίδα «Εθνος», επαναλαμβάνοντας τη χθεσινή δέσμευση του, όπως αυτή διατυπώθηκε μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ξεκάθαρη αυτή τοποθέτηση έχει σαν πρώτους αποδέκτες το Βερολίνο και το ΔΝΤ, καθώς διαβουλεύονται παρασκηνιακά ενόψει της εαρινής συνόδου του Ταμείου στις 21-23 Απριλίου, όπου το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα αποτελέσει αντικείμενο ζωηρών διαπραγματεύσεων.

Αποσαφηνίζει και επί της ουσίας προειδοποιεί ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν τώρα για μετά το 2019, θα εφαρμοσθούν μόνον υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα υπάρχει ένα εγκεκριμένο σχέδιο απομείωσης του χρέους – και θα έχει αρχίσει μάλιστα η υλοποίηση του.

Συγχρόνως ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται και προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθεί σε όλα τα κομματικά επίπεδα να στηρίξει τους κυβερνητικούς χειρισμούς διαμηνύοντας ότι αποδεχόμενη τη συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση, η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τις επιδιώξεις της, αλλά θα παραμείνει ενεργή, διεκδικώντας συνολική λύση που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση του χρέους.

Υπενθυμίζεται η χθεσινή ανακοίνωση ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με μοναδικό θέμα συζήτησης τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας.

Πίσω στις διεργασίες που αναπτύσσονται εκτός Ελλάδας, εν γνώσει της κυβέρνησης είναι γερμανική πρωτοβουλία αποτέλεσμα της οποίας είναι ένα ευρωπαίκό σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο αποτελεί την ευρωπαική αντιπρόταση στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και μπορεί να αποτελέσει βάση συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών των δανειστών – Ευρωπαίων και Ταμείου.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο αναφέρεται σε επιμήκυνση λήξεων και περίοδο χάριτος στην καταβολή τόκων. Δεδομένου ότι οι ευρωπαίοι δανειστές δεν πρόκειται να συναινέσουν σε”κούρεμα” ,το ΔΝΤ φαίνεται να έχει δεχθεί μία συμβιβαστική λύση, που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση και “κλείδωμα” επιτοκίων, ώστε να είναι εκ των προτέρων γνωστό το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και η Ελλάδα να αποφύγει επιβαρύνσεις από μελλοντική άνοδο επιτοκίων.

Η παρέμβαση Τσίπρα γίνεται την κατάλληλη χρονική στιγμή, καθώς συνεχίζονται παράλληλα οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία (που θα περιλαμβάνει μέτρα εφαρμοστέα μετά το 2019) και για τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα