Τσίπρας προς Ζάεφ: Δεν τηρείς τη συμφωνία (βίντεο)

Σε δοκιμασία φαίνεται να εισέρχονται και πάλι οι σχέσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ καθώς γίνεται φανερό ότι υπάρχει διαφωνία για τη λέξη «nationality». Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι σημαίνει «μακεδονική υπηκοότητα – ιθαγένεια», τη στιγμή που η ΠΓΔΜ το ερμηνεύει ως «μακεδονική εθνότητα – ταυτότητα».

Στα πλαίσια αυτά ο έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε σε παρέμβαση προς τον ομόλογό του Ζ.Ζάεφ τονίζοντας ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συνεχίσει την ιδία ρητορική, η Αθήνα θα ζητήσει συμπληρωματικές αλλαγές στη συμφωνία για να αποσαφηνιστούν αυτά τα σημεία.Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΠτΔ Π.Παυλόπουλος που μίλησε ήδη για πιθανή ανάγκη νέων διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το ότι διαρκώς παρεκκλίνει από τη συμφωνία και δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει διαφωνία στη λέξη «nationality». Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι σημαίνει «μακεδονική υπηκοότητα – ιθαγένεια», τη στιγμή που η ΠΓΔΜ το ερμηνεύει ως «μακεδονική εθνότητα – ταυτότητα», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα την αναγνώρισε.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει καμιά περαιτέρω κίνηση, μέχρι το δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συνεχίσει την ιδία ρητορική, η Αθήνα θα ζητήσει συμπληρωματικές αλλαγές στη συμφωνία για να αποσαφηνιστούν αυτά τα σημεία, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κάνει λόγο τις τελευταίες ημέρες για οριστικοποίηση της συμφωνίας πριν έρθει για κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, στέλνοντας μήνυμα νέων διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα