Τσίπρας-Μπαν Κι Μουν για προσφυγικό:Ανάγκη για δίκαιο επιμερισμό στην Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται  με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι - μουν ( Ban Ki-moon) στο  Μέγαρο  Μαξίμου , Σάββατο 18 Ιουνίου 2016. O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Μπαν Κι Μουν στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Κατά τη διάρκεια των κοινών  δηλώσεων με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα ότι η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικές ξενοφοβίας και μονομερούς κλεισίματος των συνόρων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός φιλοξενίας στην Ευρώπη με επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης.

Παράλληλα,ο κ.Τσιπρας δήλωσε «Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο. Παρά τα τεράστια οικονομικά βάρη κατάφεραν την υποδοχή και φιλοξενία πάνω από 1 εκατ. που πέρασαν από τη χώρα. Σήμερα αντιμετωπίζει τον εγκλωβισμό πάνω από 50.000 μεταναστών μετά το κλείσιμο των συνόρων».

Επιπλέον,ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια εις βάρος της Ελλάδας το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας και υπογράμμισε «προτεραιότητα ο μικρός δρόμος που έχει ανοίξει, για τους πρόσφυγες με τις χώρες Σένγκεν να γίνει το επόμενο διάστημα λεωφόρος».Επίσης,επανέλαβε τη στήριξη στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που οδήγησε στη μείωση των ροών και κυρίως σε λιγότερες θλιβερές ειδήσεις για ναυάγια όπως είπε.Παράλληλα,ο κ.Τσίπρας έκανε αναφορά και στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται για την αναβάθμιση των δομών και σημείωσε ότι «μόνο με όρους αλληλεγγύης μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».

Τέλος,αναφορικά με το θέμα του Κυπριακού τόνισε την ανάγκη για βιώσιμη λύση και υπό την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος – μέλος της Ε.Ε. και χωρίς αναχρονισμούς όπως οι εγγυήσεις.

 

Από την πλευρά του, ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα που στάθηκε αρωγός σε πολλούς ανθρώπους στο μεταναστευτικό, ενώ έδωσε εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην οικονομία.

Παράλληλα,ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναγνώρισε την πρόκληση που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών και τόνισε ότι «είμαι εδώ για να συζητήσουμε πως μπορούμε να εργαστούμε με πιο στενό τρόπο για καλύτερα αποτελέσματα».

Επίσης,ο Μπαν Κι Μουν  σημείωσε  «Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την κατάσταση στην Ελλάδα»,ενώ έδωσε «συγχαρητήρια για τις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα μπορεί να επιτύχει την ανάπτυξη».

Τέλος,τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τον ΟΗΕ και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεισφορά στην περιφερειακή ασφάλεια.

 

Νωρίτερα….

Την ευγνωμοσύνη του για την «αλληλεγγύη και τη γενναιοδωρία» που έδειξαν οι Έλληνες στην προσφυγική κρίση εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι μεγάλη πρόκληση αυτό που έκανε ο ελληνικός λαός» είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Και πρόσθεσε: «Είμαι εδώ για να συζητήσουμε πως μπορούμε να εργαστούμε με πιο στενό τρόπο για καλύτερα αποτελέσματα».

Ο Μπαν Γκι Μουν συνεχάρη τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα «για την ηγετική του στάση» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. «Η χώρα σας θα μπορέσει να επιτύχει τη βιωσιμότητα που θέλει» είπε και τόνισε: «Μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα μπορεί να επιτύχει την ανάπτυξη».

Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος του ΟΗΕ. «Βασιζόμαστε στη βοήθειά σας» είπε.

«Πρέπει να εργαστούμε μαζί και παράλληλα για να εφαρμόσουμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης» είπε.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την προσφυγική κρίση, αλλά και για το Κυπριακό, ενώ τόνισε ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι κρίσιμος για την προάσπιση και την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας.

«Η χώρα μου πέρασε τον τελευταίο χρόνο μια απροσδόκητη ανθρωπιστική κρίση λόγω των προσφυγικών ροών. Εγώ, προσωπικά, η κυβέρνηση, η Πολιτεία και ο λαός νιώθουμε περήφανοι που οι Έλληνες αντιμετώπισαν με αλληλεγγύη και ανθρωπιά τους πρόσφυγες» είπε.

Αναφέρθηκε και στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, χάρη στην οποία, όπως είπε, μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές και μηδενίστηκαν οι θάνατοι στα νερά του Αιγαίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα