Τσίπρας μετά τις ΗΠΑ: Η χώρα άλλαξε κατηγορία

«Η εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο, συνώνυμο της χρεοκοπίας και της κακοδιαχείρισης, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Υπάρχει ήδη κλίμα και ρεύμα επενδύσεων, εκεί που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε επενδυτική έρημος», δήλωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στα τρία στοιχεία που συνοψίζουν σύμφωνα με τον ίδιο τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα. «Στο σεβασμό προς τη χώρα και τους Έλληνες, στην αναγνώριση του στρατηγικού ρόλου της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και φυσικά στη στήριξη στην οικονομία που ανακάμπτει», όπως είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Όλα αυτά τα ταξίδια, καθώς και οι επισκέψεις κορυφαίων ηγετών στην Ελλάδα, σηματοδοτούν ότι η χώρα άλλαξε κατηγορία. Πέρασε η εποχή που οι έλληνες πρωθυπουργοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για μια φωτογραφία».

Δείτε επίσης: Σεβασμός, αναγνώριση, στήριξη, ο απολογισμός των συνομιλιών Τραμπ – Τσίπρα

Σε ό,τι αφορά στις επικρίσεις που δέχθηκε για το ταξίδι και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε: «Όταν πήγα στη Ρωσία με κατηγορούσαν για παράδοση στον Πούτιν. Όταν πήγα στην Κίνα, για παράδοση στους Κινέζους που θέλουν να αγοράσουν τη χώρα μπιρ παρά. Τώρα ότι παραδόθηκα στον Τραμπ και τον Ατλαντισμό. Η πραγματικότητα είναι ότι αδυνατούν να κατανοήσουν τι σημαίνει πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, ενώ αδυνατούν να χωνέψουν το γεγονός ότι μπορούμε ως χώρα να πραγματοποιούμε ανοίγματα χωρίς να ταυτιζόμαστε ή να παραδινόμαστε».

Για τη συμφωνία για τα F-16 και τις «βολές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε: «Η ΝΔ προσπαθεί με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει τόσο την επίσκεψη όσο και τα καταφανώς θετικά της αποτελέσματα. Η εξωτερική πολιτική και ιδίως η άμυνα της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να παίζει κανείς μικροπολιτικά παιχνίδια. Η αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι κάτι επιβεβλημένο για την Άμυνα της χώρας. Δεν μιλάμε για νέες αγορές, αλλά για εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αεροσκαφών. Όσο για το κόστος ας φρόντιζαν όσοι προέτρεξαν σε δηλώσεις να ενημερωθούν πρώτα για να μην εκτίθενται».

Για το μέλλον της Ευρωζώνης, δήλωσε: «Έχει ανοίξει στην Ευρώπη μια μεγάλη και σε βάθος συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης. Η Ελλάδα και η κυβέρνησή μας έπαιξαν βασικό ρόλο σ’ αυτό. Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη, δημοκρατικό έλεγχο, ισότητα, πολιτικές ανάπτυξης και αναβαθμισμένο ρόλο των εργαζομένων απλούστατα δεν μπορεί να υπάρξει».

Για το σενάριο να εφαρμοστούν νωρίτερα τα αρνητικά δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και το 2020, είπε: «Η κατασκευή και η διακίνηση αρνητικών σεναρίων έχει καταντήσει κώνειο της αντιπολίτευσης. Στο εξωτερικό οι πάντες αναγνωρίζουν τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας και θεωρούν δεδομένο το άμεσο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης», ενώ για τη λήξη των μνημονίων και την επιτροπεία δήλωσε: «Αυτό που ονομάζεται εποπτεία, και ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης, θα ισχύει και για την Ελλάδα, μετά το 2018. Όμως μνημόνια και επιτροπεία τελειώνουν».

Για τη συμφωνία με τους δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, απάντησε: «Ας μην προβλέπουμε σπασμένα πόδια πριν πηδήξουμε το χαντάκι. Το βέβαιο είναι ότι τα πόδια μας θα έσπαγαν αν ακολουθούσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο κύριος Μητσοτάκης με πρωτογενή πλεονάσματα 4% μέχρι το 2030».

Τέλος για τα ανοίγματα που έκανε στη λεγόμενη εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Θα επιμείνουμε σε μια πολιτική που ενώνει όλους τους προοδευτικούς, τους δημοκρατικούς ανθρώπους, και αρνείται την αγριότητα του νεοφιλελευθερισμού, και τον ρεβανσισμό της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

 

Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα