Τσίπρας – Κόντε συζήτησαν για ενεργειακά, επενδύσεις και μεταναστευτικό

Αλέξης Τσίπρας και Τζουζέπε Κόντε συζήτησαν για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, τα ενεργειακά, το μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Παλέρμο της Σικελίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του και συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην πρώτη συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Τζουζέπε Κόντε, οι δύο άνδρες συνομίλησαν για τους αγωγούς TAP, East Med και Turkish/South Stream και για την προώθηση ιταλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με έμφαση στην ιταλική επένδυση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του και για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ειδικότερα στο Ιόνιο.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τις ελληνικές θέσεις για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, ενώ οι δυο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιείται στο Παλέρμο της Σικελίας. Στη Διάσκεψη παίρνουν μέρος, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες των χωρών της Βόρειας Αφρικής, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκασάν Σαλαμέ και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η ΕΕ εκπροσωπείται από τον Ντόναλντ Τουσκ και την Φεντερίκα Μογκερίνι ενώ αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Στη Διάσκεψη θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λιβύη και κυρίως η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προώθηση μίας, συναινετικης στο εσωτερικό της χώρας πολιτικής διαδικασίας που οφείλει να οδηγήσει στην άμεση διακοπή των συγκρούσεων, στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών και στην ενοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση.

Η Ελλάδα προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη, κάτι που από την κυβέρνηση μεταφράζεται ως επιστέγασμα του «αυξημένου ρόλου της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα