Τσίπρας και Σουλτς στη Μυτιλήνη για το προσφυγικό

tsipsoultsΤη στιγμή που ακόμα ένα παιδί χάνεται στα νερά του Αιγαίου μετά από νέο ναυάγιο που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή  της Κω,ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέπτονται τη Λέσβο προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  αναμένεται και πάλι να θέση την αναγκαιότητα ταυτοποίησης των προσφύγων σε τουρκικό έδαφος και μετεγκατάστασής τους απευθείας από εκεί,ενώ χθες κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μ. Σουλτς, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι παράλογες οι απαιτήσεις για άρση της προστασίας της α’ κατοικίας ή για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, την ώρα που ζητείται από την Ελλάδα να παρέχει στέγη στους πρόσφυγες.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει ανταλλάγματα,ούτε πρόκειται να διεκδικήσει σαν επαίτης κάποια χαλάρωση του μνημονίου. Άλλωστε, σημείωσε ότι η χώρα  ξοδεύει πολλαπλάσια χρήματα των 5,9 εκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει από ευρωπαϊκά κονδύλια την τελευταία πενταετία της κρίσης, για να έχει καθημερινά σε επιφυλακή το Λιμενικό, τον Στρατό, την Αστυνομία, αλλά και για να καλύπτει ανάγκες σίτισης, στέγης, μεταφοράς των προσφύγων.

Στην επίσκεψή τους, οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις του «hot spot», ή διαφορετικά του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών Μόριας Λέσβου.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της ΠΝΟ που κρατά δεμένα τα πλοία χωρίς εξαίρεση για τους πρόσφυγες.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα