Τσίπρας και Μεϊμαράκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους -Τα καλύτερα tweets του Debate

Η αποτίμηση του debate από τον ΣΥΡΙΖΑ:

Ως θετικό αποτιμά το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα το αποτέλεσμα του αποψινού debate.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «το debate έδωσε την εικόνα: Aποκάλυψε την NΔ που ήθελε να κρύβει και πρόγραμμα και δεσμεύσεις και πεπραγμένα».

Όπως υποστήριζαν οι επιτελείς του κ. Τσίπρα «ο Mεϊμαράκης ήταν ο τυπικός εκπρόσωπος του παλαιοκομματισμού και του νεοφιλελευθερισμού» ενώ αντιθέτως «ο Tσίπρας ήταν ειλικρινής, ευθύς και τεκμηριωμένος». Ενώ επεσήμαιναν ότι «οι θέσεις που πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ θα αποσταθεροποιήσουν συμφωνία και προοπτικές».

121402-0.meimarakis tsipras.17e5714b6ae74eb20edba678c0ffb002

H ΝΔ για το debate:

«Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό, στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων, αλλά η εμφάνιση του κ. Μεϊμαράκη ξεπέρασε τις προσδοκίες και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας και των αναποφάσιστων», αναφέρουν κύκλοι της ΝΔ, μετά το πέρας της τηλεμαχίας μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη.

«Σοβαρός εκεί που έπρεπε, διαβασμένος, τεκμηριωμένος, αλλά και με χιούμορ. Επιβεβαίωσε την υπέροχη του έναντι του Αλέξη Τσίπρα κι αυτό ήταν το ζητούμενο», συμπληρώνουν άνθρωποι του γαλάζιου επιτελείου.

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο Debate:

Εσωτερική πολιτική

Στην πρώτη θεματική ενότητα της εσωτερικής πολιτικής ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα χρειαστεί το «Ποτάμι» ή και το ΠΑΣΟΚ για να συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης, δεδομένου ότι μετά την 20ή Σεπτεμβρίου θα πρέπει να προχωρήσουν θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αξιολόγηση για την πρώτη δόση.

Απάντησε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά όχι «παρά φύσε» κυβέρνηση, όπως θέλει ο κ. Μεϊμαράκης», όπως τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι κατά την εκτίμησή του θα υπάρξει δυνατότητα συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει κυβέρνηση σταθερή με όσο το μεγαλύτερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε μάλιστα τις 2 έδρες που δεν πήρε στις εκλογές του Ιανουαρίου (ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 149 έδρες).

Σε επαναληπτικό ερώτημα για το αν υπάρχει «παράθυρο» συνεργασίας με τη ΝΔ, δεδομένου ότι πάντα υπάρχει ένα κομμάτι στον ΣΥΡΙΖΑ που διατυπώνει «δεύτερες σκέψεις» για την εφαρμογή του μνημονίου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές με τη ΝΔ στο χρέος, στα εργασιακά, αλλά και στο θέμα του Δημοσίου, λέγοντας ότι «ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε «άχρηστους» τους δημόσιους υπαλλήλους.

Στην ίδια θεματική ερώτηση προς τον Β.Μεϊμαράκη για την «εθνική ελλάδος» στο σχηματισμό κυβέρνησης και ποια θα είναι τα στελέχη της, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι έχουν αλλάξει πολλά από τον Ιανουάριο και κυρίως η κοινωνία συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται συναίνεση. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν δέχεται τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος υπέγραψε.

«Δεν είναι θέμα προσώπων κατά βάση, είναι θέμα προγράμματος» τόνισε, λέγοντας ότι αν συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ, μπορούμε να συνεργαστούμε, γιατί αυτό απαιτεί η κοινωνία.

Σε επαναληπτική ερώτηση αν θα κυβερνήσει με τα πρόσωπα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, απάντησε ότι θα μπουν στην κυβέρνηση ικανοί και άξιοι που θα πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις, «φωτογραφίζοντας» πρόσωπα και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς εάν συνδέει τα τρία άλλα κόμματα με τη διαφορά και τη διαπλοκή, εν όψει μίας ενδεχόμενης συνεργασίας με αυτά, απάντησε ότι στη συμφωνία υπάρχουν χαραμάδες για μάχες (χρέος, εργασιακές σχέσεις κλπ) και αυτές οι μάχες θα δοθούν. Στην αναμέτρηση αυτή -πρόσθεσε- επειδή κάποιοι βλέπουν ότι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα, βιάζονται να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Έχω την πεποίθηση -συμπλήρωσε- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έχει δώσει δείγματα γραφής, θα είναι πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία. Ερωτηθείς εάν θεωρεί τον αντίπαλό του διαπλεκόμενο πολιτικό, απάντησε ότι ο καθένας έχει τη διαδρομή του. Το ζήτημα δεν είναι ο κ. Μεϊμαράκης, τον οποίο τιμώ, αλλά ότι το κόμμα του έχει φορτώσει στη χώρα ελλείμματα, χρέος και σύστημα διαφθοράς.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση, είπε ότι δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τα πάντα. Έγιναν και σωστά, είπε και περνώντας στην αντεπίθεση είπε ότι δεν πρέπει να μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής αυτοί που δεν έφεραν ούτε ένα νομοσχέδιο κατά της διαπλοκής. Απαρίθμησε δε όσα έκανε το κόμμα του τα περασμένα χρόνια. «Τι έκανε το κόμμα του κ. Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός; Μπορεί να μας πει έστω ένα μέτρο;» Το μόνο που έκανε ήταν να καταργήσει την Διαύγεια, είπε. Σε ερώτηση εάν όποιος δεν έχει εργαστεί δεν μπορεί να είναι καλός πολιτικός, απάντησε ότι εκείνος έχει πει για τον εαυτό του ότι έχει κολλήσει ένσημα. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι θέλει να δώσει πέντε μάχες, τις οποίες και εμείς θέλουμε να δώσουμε, δήλωσε.

Σχολιάζοντας, ο κ. Τσίπρας θύμισε ποια ήταν τα κόμματα που εμπλέκονταν στην υπόθεση της Ζίμενς κλπ, ρώτησε τι έκαναν τα κόμματα αυτά για τις υποθέσεις της φοροδιαφυγής και ερώτησε τον κ. Μεϊμαράκη αν έχει βούληση να συγκρουστεί. Ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι δεν περίμενε από τον κ. Τσίπρα να ρίξει τόσο πολύ το επίπεδο του διαλόγου. Βλέπω ότι τελευταία, επειδή χάνει, έχει υποστεί αλλαγή χαρακτήρα, είπε. Εγώ κάνω χρήση τι λέει η κ. Κωνσταντοπούλου ή οι πρώην δικοί σας σύντροφοι; ρώτησε. Εμείς έχουμε εισπράξει 35 εκατομμύρια από τη λίστα Λαγκάρντ, εσείς τις έχετε εισπράξει; ρώτησε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης στα μεταλλεία στις Σκουριές της Χαλκιδικής και κατά τις μελλοντικές ενέργειες για την απομείωση της ανεργίας, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την τήρηση της νομιμότητας, σημειώνοντας ότι η αναστολή μόνο τις εργασίες για την εξόρυξη χρυσού. «Υπάρχει μια επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεύματα και προχωρά σε εξόρυξη χρυσού που δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον εκτός αν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και εμείς ζητήσαμε να εφαρμοστεί η νομιμότητα, θέλουμε επενδύσεις με νομιμότητα» τόνισε υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν έπραξε τις συμβατικές της υποχρεώσεις. «Είμαστε και με τους εργαζομένους και με το περιβάλλον» απάντησε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει διάθεση εκδίκησης, «ωστόσο αν μολύνει το περιβάλλον, θα εφαρμοστούν οι νόμοι» κατέληξε. Σχετικά με την απομείωση της ανεργίας έκανε λόγο για επενδύσεις που απαιτούν «σταθερότητα δημοσιονομική, πολιτική, σταθερό φορολογικό σύστημα» προτάσσοντας το τέλος της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επίσης ερωτηθείς για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές αλλά και για τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία πλήρων νέων θέσεων εργασίας κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έχει διώξει τις επενδύσεις δίνοντας ως παράδειγμα την Cosco και περιφερειακά αεροδρόμια. Αναφορικά με την εξόρυξη χρυσού σημείωσε ότι το ΣτΕ έχει αποφασίσει θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης ενώ δεσμεύθηκε ότι ως πρωθυπουργός «θα στείλουμε μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα». Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ, μπορούν να φέρουν νέες επενδύσεις ενώ σχολιάζοντας τις εργασιακές σχέσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο που έχει συνυπογράψει και η ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι δεν ψήφισε το μνημόνιο αλλά στήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, λόγω των λανθασμένων διαπραγματευτικών κινήσεων του πρώην πρωθυπουργού. «Το μνημόνιο φέρει υπογραφή Τσίπρα Καμμένου και μόνο. Θέλουμε να λειάνουμε τους όρους . Ομαδικές απολύσεις δεν υπογράψαμε ποτέ εμείς» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιώντας για δεύτερη φορά το δικαίωμα της παρέμβασης υποστήριξε ότι «τα πέντε τελευταία χρόνια υπήρχε μια τρομακτική αποεπένδυση ύψους 60%» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επαναδιαπραγματεύτηκε με τους εργολάβους και πετύχε την μείωση της τιμής των διοδίων, ενώ αναρωτήθηκε κατά πόσο ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίζεται το γερμανικό δημόσιο. Σε απάντηση, επίσης κάνοντας χρήση του δικαιώματος παρέμβασης ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι είναι ο πρωθυπουργός με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και μάλιστα μέσα σε ένα τρίμηνο. «Μου λέτε μία θέση που φέρατε; Τους διώξατε όλους. Βάλατε στο τραπέζι τις ομαδικές απολύσεις για τον ιδιωτικό τομέα, ακούτε ιδιωτικό και σας πιάνει αλλεργία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τρίτη, και θεωρητικά τελευταία παρέμβασή του κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι επιχειρηματολογεί με νούμερα που δεν ισχύουν, ενώ σημείωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες δημιουργήθηκαν 186.000 νέες θέσεις εργασίας. «Οι ομαδικές απολύσεις ήταν στην πέμπτη αξιολόγηση που εσείς δεν αποτρέψατε» είπε ο κ. Τσίπρας παραλληλίζοντας μάλιστα τον κ. Μεϊμαράκη με μεθυσμένο. «Μου θυμίζετε το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο που έχει πιει ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα σφηνάκι, ξυπνάει την άλλη μέρα στο νοσοκομείο και λέει το σφηνάκι με κατέστρεψε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο πρωθυπουργός με τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων το τρίμηνο του καλοκαιριού.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για τις πολύ σκληρές αλλαγές που βρίσκονται προ των πυλών στο Ασφαλιστικό με βάση το μνημόνιο, πώς και ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων θα επιβαρυνθούν περισσότερο, αλλά και αν ισχύουν οι καταγγελίες του Αλ.Μητρόπουλου για τη βασική σύνταξη, διέψευσε ότι ισχύουν οι εν λόγω καταγγελίες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολύ σκληρή μάχη για το Ασφαλιστικό. Θύμισε ότι αρχικώς οι πιστωτές-δανειστές ζητούσαν εξοικονόμηση πόρων 2,5% του ΑΕΠ από το Ασφαλιστικό, πράγμα που απέτρεψε η κυβέρνηση, δίνοντας μάχη για να διατηρηθούν οι συντάξεις. Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα του ότι η αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρει ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Τόνισε δε ότι στη σημερινή συγκυρία η διάσωση των συντάξεων δεν αποτελεί χρέος μόνο για τους απόμαχους της εργασίας, αλλά και ανάγκη για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αφού πλέον από μια σύνταξη συντηρείται ολόκληρη οικογένεια, λόγω της ανεργίας των νέων.

Πάντως, επισήμανε με έμφαση ο κ. Τσίπρας το Ασφαλιστικό αποτελούσε και αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα, με ή χωρίς συμφωνία, καθώς η εφαρμογή του PSI στα αποθεματικά των Ταμείων καθώς και η υψηλή ανεργία έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για το Ασφαλιστικό και ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν σκληρά μέτρα που προβλέπονται, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Στη διευκρινιστική ερώτηση που αφορούσε την κατάργηση ασφαλιστικών προνομίων των πολιτικών προσώπων, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι αμέσως μετά τη συμφωνία έδωσε εντολή για πρόταση νόμου που θα αίρει σειρά προνομίων πολιτικών. Αυτό πρέπει να τελειώσει και νομίζω ότι αυτό αποτελεί κάτι στο οποίο θα συμφωνήσουμε, και ας μην συγκυβερνήσουμε, είπε χαρακτηριστικά κοιτάζοντας προς την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ερωτηθείς ότι δεδομένου ότι όποια κυβέρνηση και εάν εκλεγεί θα κληθεί να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο, τι διαφορετικό θα φέρει η ΝΔ, απάντησε ότι για αυτό ακριβώς προσπαθώ να συνεννοηθούμε εκ των προτέρων και στο πλαίσιο αυτό είπα ότι μια επίσκεψη στην Κουμουνδούρου ή στη Συγγρού θα ήταν κάτι χρήσιμο. Να συμφωνήσουμε ποιες παραμέτρους μπορούμε να εφαρμόσουμε. «Ο κ. Τσίπρας είπε την επόμενη των εκλογών θα χρειάζεται 2 βουλευτές για να κάνει κυβέρνηση. Δεν θα χρειάζεται δύο αλλά 32, αλλά τελοσπάντων εγώ του εύχομαι να χρειάζεται δύο. Σε κάθε περίπτωση όλοι μαζί πρέπει από Δευτέρα να πιάσουμε δουλειά. Αρχικά να εφαρμόσουμε το μνημόνιο και στη συνέχεια και αφού θα έχουμε παράξει αποτελέσματα να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε σκληρά σημεία του.

Στη διευκρινιστική ερώτηση τι απαντά στο επιχείρημα ότι πώς θα μας βγάλουν από την κρίση αυτή που κυβερνώντας τόσα χρόνια μας οδήγησαν σε αυτή, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «τυχαίο ήταν ότι 20 χρόνια που υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 3%; Όχι, απλώς η χώρα ήταν στην κανονικότητα και πήγαινε μπροστά.» Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, εκμεταλλεύτηκε τον πόνο, την απογοήτευση και την αγωνία που δικαίως προκάλεσε η κρίση στον κόσμο για να ανέβει στην εξουσία. «Και καταλαβαίνω ότι πρέπει να ήταν πολύ απελπισμένοι για να ψηφίσει αυτό το μόρφωμα…». Σημειώνεται ότι τα πρώτα δευτερόλεπτα της απάντησής του ο κ. Μεϊμαράκης αξιοποίησε προκειμένου με βάση την τοποθέτηση Τσίπρα για τα προνόμια των πολιτικών να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν που κατάργησε τη συνταξιοδότηση των βουλευτών με δύο χρόνια θητείας.

Σε ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα γιατί δεν προωθεί τη «σεισάχθεια» προς πολίτες για να ανασάνει η αγορά, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επί Σαμαρά-Βενιζέλου δεν καλύφθηκαν τα «κόκκινα δάνεια», ένα καίριο πρόβλημα, όπως τόνισε.

Υπενθύμισε το θέμα των 100 δόσεων και δεσμεύθηκε ότι θα προωθηθεί και το θέμα των κόκκινων δανείων, «ένα είδος σεισάχθειας» όπως εξήγησε.

Σε ερώτηση για το αν αισθάνεται ότι πρέπει να πει μια συγγνώμη για τις υποσχέσεις και τα λάθη, ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι κανένας άλλος πολιτικός δεν είπε συγγνώμη για λάθη και παραλείψεις, όσο εκείνος. Προασπίστηκε όμως το έργο των επτά μηνών και τις παρεμβάσεις σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, φέρνοντας ως παράδειγμα τις 100 δόσεις, το 5ευρω στα νοσοκομεία, το άνοιγμα της ΕΡΤ.
Σε ερώτηση προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για τις μειώσεις συντάξεων και τον ΕΝΦΙΑ που έρχεται ξανά, «τα οποία ψηφίσατε όλοι μαζί» και για το κατά πόσο μπορεί να δεσμευθεί ότι θα πληρώσουν οι «ζάπλουτοι» και θα απαλλαγούν οι πολίτες, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε μιλήσει για εξορθολογισμό, αλλά προέκκυψαν οι εκλογές. «Με τον κύριο Τσίπρα που είχε υποσχεθεί να τον καταργήσει».
Σε συμπληρωματική ερώτηση για το αν μπορεί να πει «έστω ένα ισοδύναμο που θα ανακουφίσει τον κόσμο», ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να πει ψέματα και να δώσει υποσχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι με το ξεμπλοκάρισμα των έργων και την αλλαγή εικόνας για την οικονομία, καθώς και τη δημιουργία πλεονάσματος, θα μπορέσει να δοθεί μέρισμα ανακούφισης των πολιτών.

Τόνισε μάλιστα ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση μοίρασε 500 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε 300 εκατ. ευρώ από το έλλειμμα.

Σε ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα γιατί πρέπει οι πολίτες να τον ξανακάνουν πρωθυπουργό, όταν σε κομβικής σημασίας ζητήματα έκανε λάθος (για τους συσχετισμούς στην ΕΕ, στην επιλογή του υπουργού Οικονομικών, στο αν μπορούν να κλείσουν οι τράπεζες), ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ελληνικός λαός θέλει έναν πρωθυπουργό που να λέει την αλήθεια.

Μάλιστα επικαλέστηκε μια φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «το άλλο όνομα των λαθών μας είναι η εμπειρία».

Επιχείρησαμε, παλέψαμε, δεν πουλήσαμε τον αγώνα, βάλαμε τον λαό στο προσκήνιο, είπα την αλήθεια στον λαό και στο δημοψήφισμα και φέραμε μια συμφωνία που δίνει προοπτική, κατέληξε.

Σε συμπληρωματική ερώτηση ότι μια υπεύθυνη κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προβλέψει τις δυσκολίες και ότι αν θα εφαρμόσει κάτι που είναι καλό ή κάτι με το οποίο -όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- «ντρέπονται που ψήφισαν», ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν παρέλαβε καλή κατάσταση, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία στο σκέλος που πρέπει και θα παλέψει για ζητήματα που μπορούν να αλλάξουν.
Στην ίδια ερώτηση για το πώς η ΝΔ θα μπορέσει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που παλαιότερα δεν κατάφερε να περάσει (πχ το γάλα, για το οποίο προκλήθηκε κυβερνητική κρίση), ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι από τότε που η ΝΔ παρέδωσε την κυβέρνηση, η ζωή των πολιτών έχει χειροτερέψει, αλλά από «τότε αλλάξαμε και εμείς», διαβεβαιώνοντας ότι θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα και την διαπλοκή.

Σε ερώτηση για την υπόσχεση ειδικά προς τους αγρότες, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι δεν έχει δώσει καμία υπόσχεση προς τους αγρότες, υπενθυμίζοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα ψηφιστεί, ενώ άλλα νομοσχέδια -όπως για τις συντάξεις- έχουν ήδη ψηφιστεί, κατά συνέπεια δεν μπορούν να αλλάξουν.

Εξωτερική πολιτική

Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση εκλογής της η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να λειάνει ορισμένες πτυχές της νέας συμφωνίας και να επιφέρει αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ή προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπόσχεται τίποτα για το πρώτο εξάμηνο ως προς όσα έχουν ήδη ψηφιστεί.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να εκπέμψει μηνύματα στην Ευρώπη υλοποιώντας προβλέψεις του μνημονίου και προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις, και εάν συνεχεία θα μπορέσει να συζητήσει με την Ευρώπη –η οποία «δεν θέλει να μας σκοτώσει όπως λέει ο κ. Τσίπρας»-.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε» δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και κατηγόρησε εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα ότι από όλα αυτά είναι που επιχειρεί να γλιτώσει, να δραπετεύσει, να μην μετέχει στην επόμενη κυβέρνηση.

Το μήνυμα από την Ευρώπη έχει έλθει, είπε ως προς το μνημόνιο και αποσαφήνισε ότι ο ίδιος δεν υπόσχεται τίποτα για το πρώτο εξάμηνο ως προς όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, επισημαίνοντας ότι όλα τα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ψηφιστεί ενώ το νομοσχέδιο για τους αγρότες δεν έχει έλθει στη Βουλή.

Παρεμβαίνοντας ο Αλέξης Τσίπρας, μετέφερε την εμπειρία του από την Ευρώπη λέγοντας ότι στο πολιτικό στρατόπεδο στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ηγεμονία έχει η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτοί είναι οι σύμμαχοί σας. Εσείς πάτε χέρι-χέρι με Σόιμπλε και Μέρκελ» είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι την μάχη που έδωσε η κυβέρνηση υποστήριξε η αριστερά, οι Πράσινοι και μεγάλο μέρος των ευρωσοσιαλιστών.

Ανταπαντώντας, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε για μία ακόμη φορά πως από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε το μνημόνιο έχει πάθει μετάλλαξη, λέγοντας ότι δεν είναι ωρομίσθιος για να αναφέρεται διαρκώς στις 17 ώρες της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής. «Μας έχετε ζαλίσει, ο πρωθυπουργός κρίνεται από το αποτέλεσμα» είπε λέγοντας «ας μην το υπογράφατε στο κάτω-κάτω, ας πηγαίνατε σε εκλογές αντί για δημοψήφισμα».

Σε επόμενη ερώτηση γιατί θέλει να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης και να εφαρμόσει ένα μνημόνιο ίσως μη διαπραγματεύσιμο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι ένας ζωντανός οργανισμός με πέντε-έξι σημαντικά ζητήματα που κατάφερε η κυβέρνησή του να κρατήσει ανοιχτά (απομείωση χρέους, ταμείο αξιοποίησης περιουσίας, εργασιακών σχέσεων, κόκκινων δανείων και πληστειριασμών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ που πρέπει να παραμείνουν δημόσια, όπως τόνισε).

Και επ’ αυτού σημείωσε πως αυτό που πρέπει να κρίνει ο λαός είναι εάν θα εξυπηρετήσει ένας πρωθυπουργός και κυβέρνηση που θα δώσει μάχη ή μία κυβέρνηση που θα λέει «ναι» σε όλα. Το κρίσιμο είναι να βγούμε γρήγορα από τη μέγγενη της επιτροπείας, ανέφερε. Επίσης απάντησε στις κατηγορίες Μεϊμαράκη περί «ωρομίσθιου» πρωθυπουργού, λέγοντας ότι δεν μετράται με το χρόνο το συναίσθημα που δημιούργησε η μάχη που δόθηκε επί μήνες με τη διεκδίκηση του δίκαιου του ελληνικού λαού.

Ο κ. Μεϊμαράκης σε ερώτημα για τη στάση της ευρωπαϊκής Δεξιάς και γιατί δεν καταδίκασε της στάση εκπροσώπων της στο εξωτερικό, όπως του κ. Βέμπερ, απάντησε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι και ότι ακόμα και ο κ. Βέμπερ στήριξε τη συμφωνία. «Είναι μία μάχη, μία ζύμωση η οποία γίνεται και προσπαθεί ο ένας να πείσει τον άλλο» τόνισε. Κάνοντας παρέμβαση για το χρέος, είπε ότι ήταν βιώσιμο με τα πλεονάσματα που είχαμε. «Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αύξησε το χρέος, εμείς λέμε ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί, δεν λέμε ότι δεν είναι βιώσιμο γιατί θα σταματήσει η χρηματοδότηση της χώρας» είπε. Η συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας -πρόσθεσε- αποδέχεται ότι έγινε το PSI και ότι υπήρχε η ρήτρα για αναδιάρθρωση και δεν μπορεί να γίνει κούρεμα. Δεν αναγνωρίζω τον κ. Τσίπρα, επανέλαβε.

Ο κ. Τσίπρας άρχισε σχολιάζοντας πως ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι ο λαός έπρεπε να πληρώνει δυσβάστακτα πλεονάσματα. Ερωτηθείς για τη βοήθεια που υπολόγιζε από Κίνα, Ρωσία κλπ είπε ότι η κυβέρνησή του πήγε σε όλες αυτές τις χώρες όχι για να πάρουμε λεφτά για να ξεχρεώσουμε το χρέος, αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάκαμψης και επενδύσεων. «Όλες αυτές τις πόρτες που χτυπήσαμε, τις έχουμε βρει ανοιχτές και θα τις αξιοποιήσουμε» δήλώσε. Σε ερώτηση για το τι πήγε στραβά στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι γνωρίζοντας ότι θα έρθει κυβέρνηση της Αριστεράς οι εταίροι έλαβαν τα μέτρα τους. «Πήγαν στην ποσοτική χαλάρωση αφήνοντας την Ελλάδα απέξω» είπε ως παράδειγμα. Αυτό δεν το είχαμε προβλέψει, πρόσθεσε.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ερωτηθείς για την προσφυγική κρίση δεδομένου ότι η Ευρώπη ξανακλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες, με την Ελλάδα και την Ιταλία να κινδυνεύουν να μετατραπούν σε κέντρα φιλοξενίας, σημείωσε ότι από τη θέση του προέδρου της Βουλής ξεχώριζε τους πρόσφυγες από τους μετανάστες, σε αντίθεση με όσα του καταλογίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσο συμφωνεί με τη δημιουργία του υπουργείου Μετανάστευσης και κατά πόσο θα κρατήσει την εν λόγω ατζέντα μετά την 20ή Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η σύσταση ενός υπουργείου δεν σημαίνει και λύση ενός προβλήματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως οι πολιτικές που ακολούθησε «έφερε τους μετανάστες μέσα», ενώ αναφορικά με τον υπηρεσιακό υπουργό κ. Μουζάλα ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε ότι δεν ρωτήθηκε για τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, «ο κ. Μουζάλας ήταν πρόταση Τσίπρα, εμένα κανείς δε με ρώτησε, έχει προνομιακή λειτουργία στην κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε προηγούμενο θέμα περί μνημονίου και δεσμεύσεων αναφέρθηκε στη ΑΔΜΗΕ λέγοντας πως το μνημόνιο προβλέπει την εν λόγω ιδιωτικοποίηση εκτός αν υπάρξουν ισοδύναμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς επίσης για την προσφυγική κρίση και για το κατά πόσο θα δεσμευθεί με την απόφαση σύστασης ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα, βάσει των προτάσεων της υπουργικής διάσκεψης των 28 κρατών μελών της ΕΕ, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα η αντιμετώπιση του δικτύου διακινητών είναι περίπλοκη. «Σαν πρωθυπουργός πρότεινα την υπηρεσιακή κυβέρνηση, είπα τη γνώμη μου για θέματα στα οποία είχαμε κάνει βήματα, όπως το προσφυγικό. Έχουμε αποτελέσματα. Σήμερα το ΕΣΠΑ, θα έρθει με χρηματοδότηση 100% από Ε.Ε. και όχι από εθνικούς πόρους» απάντησε τονίζοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το πρόβλημα των προσφυγικών δρόμων είχε τεθεί επιτακτικά από τον ίδιο και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. «Η Ιταλία είχε προτείνει δράσεις ακόμα και στρατιωτικού χαρακτήρα για τους διακινητές, στην Ελλάδα οι βάρκες έρχονται χωρίς διακινητές και βυθίζονται πριν τα παράλια» είπε, εκτιμώντας ότι επιχειρήσεις πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνου στα ελληνικά παράλια. Σχολιάζοντας τη δυσφορία πολιτών για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι πρόσφυγες έρχονται για να φύγουν, όχι για να μείνουν» ωστόσο αναγνώρισε την ανάγκη να δημιουργηθεί νέος χώρος φιλοξενίας, καθώς το κέντρο στον Ελαιώνα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο μέγεθος της προσφυγικής κρίσης.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ερωτηθείς για το προσφυγικό και για τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, με την παρατήρηση ότι εάν αποτύχει είναι πολύ πιθανό να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής στην οποία φημολογείται ότι Γερμανία και Αυστρία θα θέσουν θέμα για τη διάκριση χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και εάν σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα θέσει βέτο, ο κ. Μεϊμαράκης απέφυγε να απαντήσει για αυτό. Τόνισε ότι η Σύνοδο των υπουργών είναι εξαιρετικά σοβαρή και είναι σίγουρος ότι ο Έλληνας υπουργός και οι σύμβουλοί του θα είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για να εξηγήσουν το πρόβλημα στην Ελλάδα και να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό. Την απόλυτη εμπιστοσύνη του για τη διαχείριση του θέματος του μεταναστευτικού εξέφρασε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα σε περίπτωση σύγκλισης Συνόδου Κορυφής.

Σε επαναληπτική ερώτηση εάν αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ θα υποστηρίξει την αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, την επαναλειτουργία της Αμυγδαλέας ή του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Μεϊμαράκης απέφυγε απαντήσει στα συγκεκριμένα, αρκούμενος να επισημάνει ότι η ΝΔ αναγνωρίζει ότι υπάρχει κύμα εισροών προσφύγων και μεταναστών, εκ των οποίων κάποιοι δεν έχουν χαρτιά, είναι λοιπόν λαθραία εισερχόμενοι στη χώρα και για αυτό η ΝΔ τους ονομάζει λαθρομετανάστες. (δηλαδή πώς να τους πούμε; είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα που τον έχει κατηγορήσει για τη χρήση του όρου αυτού). Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Συρία, 2,5 εκατ. πρόσφυγες ήταν έτοιμη να περάσουν στην Ελλάδα, οπότε η κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να έχει τις δομές για να τους αντιμετωπίσει. Με τους μετανάστες θα συζητήσουμε και θα βρούμε μια λύση και τους λαθρομετανάστες θα τους επαναπροωθήσουμε στις χώρες τους. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε σε όλους μήνυμα να έρθουν εδώ στην φιλόξενη Ελλάδα, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα δευτερόλεπτα της τοποθέτησής του ο κ. Μεϊμαράκης ανάλωσε για να εξηγήσει ότι οι όροι «αυτοφωράκιας» και «ωρομίσθιος» που έχει χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια δηλώσεων και τοποθετήσεων του δεν αποτελούν ύβρεις. Το μεν αυτοφωράκιας είναι δικηγορική αργκό και ως δικηγόρος την χρησιμοποίησα. Το ωρομίσθιος το είπα γιατί «μας έχει ζαλίσει με τις 17 ώρες διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο». Σε κάθε περίπτωση, ζητώ συγγνώμη εάν τον προσέβαλα, αλλά εγώ ποτέ δεν τον είπα κοινωνικό δολοφόνο ή υπερασπιστή συμφερόντων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς ποιες νέες συμμαχίες θα αναζητήσει μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι οι προσδοκίες του για στήριξη από τον ευρωπαϊκό νότο δεν ευοδώθηκαν, είπε ότι οι εθνικές εκλογές είναι πολύ κρίσιμες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, με την έννοια του μηνύματος που θα στείλουν. Εάν αυτοί που διαπραγματεύτηκαν σκληρά και κέρδισαν έδαφος επανεκλεγούν θα είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, τόνισε. Αντίθετα, πρόσθεσε, θα πρόκειται για ένα πολύ αρνητικό μήνυμα και για πρόβλημα εάν εκλεγούν εκείνοι που υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και έλεγαν σε όλα «ναι». Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές, θα πάρουν δύναμη οι προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ, που παλεύουν όχι για έξοδο από την ΕΕ, αλλά σημαντικές αλλαγές μέσα στην ΕΕ, που θα σταματήσουν τη λιτότητα που λεηλατεί τις κοινωνίες, τόνισε ακόμη.

Στην επαναληπτική ερώτηση ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα χρειαστεί ξανά τη στήριξη της Γερμανίας και της Μέρκελ οπότε μήπως οι όροι «μερκελιστής» και «γερμανοτσολιάδες» δεν έχουν πλέον νόημα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κατά τη διάρκεια που ήταν πρωθυπουργός η σχέση του με την κυρία Μέρκελ ήταν αμοιβαίου σεβασμού του θεσμικού ρόλου του καθενός, με σαφή, όμως, την έντονη διαφοροποίηση σε πολιτικό επίπεδο και επίπεδο αρχών. Εγώ μίλησα μέσα στο Βερολίνο για αποζημιώσεις, για την υπόθεση Siemens, υπενθύμισε, προσθέτοντας ότι γίνεται πιο σεβαστός όποιος θέτει ανοιχτά ακόμη και ζητήματα που ενοχλούν, από αυτόν που λέει σε όλα «ναι».

Σε ερώτηση προς τον κ. Μεϊμαράκη για την απειλή του Grexit και για το ότι η απερχόμενη κυβέρνηση άφησε μια «απασφαλισμένη χειροβομβίδα προς τον επόμενο», ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ακόμα δεν έχει εξηγήσει γιατί πάμε σε εκλογές.

Απέρριψε ότι ο ίδιος είπε «φέρε όποια συμφωνία θες να την ψηφίσουμε», υπενθυμίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αντώνης Σαμαράς έλεγαν στην κυβέρνηση ότι όσο καθυστερεί, τόσο πιο επώδυνα θα είναι τα μέτρα.

Σε συμπληρωματική ερώτηση γιατί να μην στείλουν οι πολίτες στην πρωθυπουργία και στην Ευρώπη το «χαϊδεμένο παιδί Αλέξη Τσίπρα», όπως ο ίδιος έχει πει, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι αυτό πράγματι ισχύει, όπως προέκυψε από τα πράγματα.

Σε ένσταση του κ. Τσίπρα για το θέμα του ΑΔΜΗΕ, ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι παραμένει ανοικτό, αν βρεθούν τα ισοδύναμα, πράγμα που η ΝΔ δεν επιθυμεί γιατί πράγματι θέλει ιδιωτικοποίηση.

Σε ένταση για το προσφυγικό και τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έδωσε σήμα» στους σύρους να περάσουν, είπε ότι το πρόβλημα είναι διεθνές. Ξεκαθάρισε πάμε σε εκλογες γιατί η κυβέρνηση έπεσε από μέσα.

Ο κ. Μεϊμαράκης, επέμεινε ότι για τον ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση έχει υπογράψει το μνημόνιο, άρα δεν μπορεί να αλλάξει η πολιτική σε αυτό.

Για το θέμα των σύρων, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο πόλεμος δεν ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, αλλά κρατά τέσσερα χρόνια. Τέλος, στο θέμα της πτώσης της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Τσίπρας δεν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά προτίμησε τις εκλογές.

Σε ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα σχετικά με την προειδοποίηση Γιούνκερ για την εφαρμογή του προγράμματος, άρα το Grexit παραμένει στο τραπέζι, ο τέως πρωθυπουργός είπε ότι υπήρχε σχέδιο «αριστερής παρένθεσης» και απειλής Grexit για να πέσει η κυβέρνηση.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει, αλλά η χώρα -όπως είπε- έχει κερδίσει έδαφος και συμμαχίες, άρα από εδώ και πέρα υπάρχει ένας οδικός χάρτης να βαδίσουμε.

Σε συμπληρωματική ερώτηση για το τι θα κάνει σε μια νέα απειλή Grexit -επομένως θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα- ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία έχει δυσκολίες, αλλά και προκλήσεις όπως το θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Ο κ. Μεϊμαράκης ερωτηθείς εάν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη της δικής του παράταξης, απάντησε ότι η ΝΔ έχει μακρά ιστορία, με μεγάλα επιτεύγματα. «Έχουμε τις ευθύνες μας, τις έχουμε αναλάβει, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας» είπε, σημειώνοντας ότι πάντα αναλάβαμε τη διακυβέρνηση με την επιλογή των πολιτών. «Προχωράμε μπροστά και δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, έχουμε διδαχτεί από αυτά» είπε.

Το δεύτερο μνημόνιο ήταν απόρροια μίας πολιτικής που προέβλεπε κυρίως φόρους. Πιστεύουμε ότι αν μπορούσαμε να πάμε στην Πέμπτη αξιολόγηση θα την είχαμε ολοκληρώσει και θα είχαμε μία διαφορετική πορεία μέχρι το 2017, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Τσίπρας, σε ερώτηση για το χρέος και τις πολιτικές για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, απάντησε ότι οι ξένες επενδύσεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τις επενδύσεις αλλά και άλλους παράγοντες, όπως η πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα. Εδώ έχουμε γραφειοκρατία, προβλήματα σε αδειοδότηση, ταχύτητα δικαιοσύνης κλπ. Αν θέλουμε πραγματικά επενδύσεις, με θέσεις εργασίας, πρέπει να κάνουμε μία σειρά από τομές και σε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο. Και ας είναι η φορολογία μας λίγο υψηλότερη.

Σε ερώτηση για την εκπαίδευση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζήτησε να ανασταλεί το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι να λάθος μέτρο, είπε. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των κενών, είπε ότι είναι ένα δομικό πρόβλημα το οποίο χωρίς προσλήψεις δεν λύνεται. Ιδού το λάθος των οριζόντιων περικοπών στο δημόσιο, είπε.

Ο «διάλογος» των αρχηγών

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκίνησε την ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα με την παρατήρηση ότι έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις με αποτέλεσμα να έρθει νέο μνημόνιο, και ότι στα ψηφοδέλτια βρίσκονται πρόσωπα που δήλωσαν παρών στην προηγούμενη Βουλή. Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν αυτά τα πρόσωπα να στηρίξουν τυχόν επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ρώτησε επίσης γιατί με τόσο πάθος ο κ. Τσίπρας θέλει να τελειώσει τους αντιπάλους του, «το 70% του ελληνικού λαού, γιατί τόση αλλαζονεία;»

Ο κ. Τσίπρας απάντησε υπενθυμίζοντας ότι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αποχωρήσει και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι πάλι όπως τον Ιανουάριο, τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό ότι με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει αστάθεια.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι απέδειξε στην πράξη, τόσο στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ όσο και με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία, ότι είναι ανοικτός στη συνεργασία, «αλλά δεν θα κάνουμε εθνική συγκάλυψη».

Σε συμπληρωματική ερώτηση του κ. Μεϊμαράκη ότι θέλει να τελειώσει το 70%, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν ειπώθηκε επί προσωπικού, αλλά ότι το νέο θα τελειώσει το παλιό, ρωτώντας: «με όλα αυτά που μου καταλογίζετε ότι είμαι ψευτράκος, ο πρωθυπουργός του 60ευρου, θέλετε να συνεργαστούμε αλήθεια;» Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η ΝΔ στην πραγματικότητα επιθυμεί αυτοδυναμία.
Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκίνησε την απάντησή του, καλώντας τον σκηνοθέτη να «διορθώσει» το πλάνο, ώστε να μην φαίνεται ο κ. Τσίπρας πιο ψηλός.

Στη συνέχεια είπε ότι η συνεργασία θα βασιστεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατά τα άλλα, η ασυνέπεια λόγων και πράξεων δεν αλλάζει την άποψή του για τον κ, Τσίπρα.

«Δεν σας θέλω ούτε για αντιπρόεδρο, είστε ο πρωθυπουργός που φεύγει. Θα μπορούσαμε όμως στη βάση μιας συμφωνίας, για ένα εξάμηνο ή ενα χρόνο να πάμε μαζί».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε, σχολιάζοντας, ότι δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι θα είναι κατάρα για τον τόπο να γίνει η Χρυσή Αυγή Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Οι ερωτήσεις του συντονιστή

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για ποιο λόγο οι πολίτες να δεχθούν ότι για τα όσα δεσμεύεται είναι εφικτά και θα τηρηθούν μετεκλογικά έκανε λόγο για μάχες που πρέπει να δοθούν προκειμένου η χώρα να βγει από την μέγγενη επιτροπείας στην οποία βρίκεται, γεγονός για το οποίο απαιτούνται σταθερά βήματα, αγώνες και προσπάθεια. «Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν μόνα τους έτσι νέτα σκέτα χωρίς μάχες, στην Ελλάδα τίποτα δεν χαρίστηκε χωρίς αγώνες» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε την λαϊκή εντολή συνέχειας «για να μην μείνει η ελπίδα και η προσδοκία στη μέση». «Γνωρίζουμε ποιος είναι ο δρόμος, πρέπει να παλέψουμε για να τον κατακτήσουμε» συμπλήρωσε. Επιμονή, σχέδιο και αγώνας είναι τα τρία χαρακτηριστικά της επόμενης μέρας μετά τη 20ή Σεπτεμβρίου για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τονίζοντας ότι 200.000 πολίτες έχουν πλέον πρόσβαση σε δωρεάν ρεύμα και σε επίδομα σίτισης και 30.000 πολίτες σε επίδομα στέγασης. «Η βασική υπόσχεση του Γενάρη ήταν να ματώσουμε αν χρειαστεί προκειμένου να σταματήσει ο λαός να ματώνει και το πράξαμε. Παλέψαμε και ανοίξαμε ρωγμές για να φτάσουμε σε συμβιβασμό ευθύνης» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε τα παραπάνω σε «συνθήκες ασφυξίας, ενώ η ΝΔ όχι» ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους να κρίνουν πριν την ώρα της κάλπης.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κληθείς να απαντήσει στην ίδια ερώτηση περί ανακολουθίας των προεκλογικών δεσμεύσεων και της μετεκλογικής πορείας διακυβέρνησης, υποστήριξε ότι η ΝΔ τόσο στις προηγούμενες εκλογές του Ιανουαρίου όσο και το 2012 «τοποθετήθηκε για προβλήματα που πίστευε ότι μπορούσε να επιλύσει, σε μερικά εκ των οποίων κατάφερε να ανταποκριθεί». «Ο κ. Τσίπρας συμπορευόμενος με τη Χρυσή Αυγή δεν ήθελε να βγάλουμε πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφάσισε μόνος του να πάει σε εκλογές, ενώ εμείς του λέγαμε να μην το κάνει» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ κάλεσε τους πολίτες της χώρας να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Τσίπρα έναντι των προεκλογικών και προγραμματικών δεσμεύσεών του. «Το εισόδημα έχει μειωθεί, κανείς δεν αισθάνεται καλύτερα σήμερα. Δυστυχώς τα χάσαμε όλα από τον Γενάρη, η χώρα έχει αλλάξει κανείς δεν αισθάνεται ότι είναι καλύτερα» τόνισε καλώντας τους αναποφάσιστους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. «Όσοι πήγαν σε ψήφο διαμαρτυρίας και αποχή, πρέπει να συγκρίνουν και να αποφασίσουν, τους καλώ να πάνω στην κάλπη. Συμμετοχή και όχι αποχή» επεσήμανε, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει και πως «η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα».

Οι τοποθετήσεις των αρχηγών

Στο μήνυμά του ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσες τους πολίτεες προτούν πάνε στην κάλπη να σκεφτούν και να συγκρίνουν σε σχέση με τις υποσχέσεις του Ιανουαρίου. Τα διλήμματα που τίθενται μπορεί να τα απαντήσει η ΝΔ. «Όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε» είπε, δεσμευόμενος ότι η ΝΔ θα δημιουργήσει μια εθνική ομάδα με ένα εθνικό σχέδιο, ώστε να βγει η χώρα από το μνημόνιο μαζί και με μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Ο κ. Μεϊμαράκης έκλεισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι εφόσον έρθουν επενδύσεις στη χώρα, η ανάπτυξη θα γίνει πραγματικότητα ακόμα και μέσα στο 2016.

Στην τελική του τοποθέτηση ο κ. Τσίπρας είπέ ότι τον Ιανουάριο του 2015 πήρε την εντολή να βγάλει τη χώρα από το λάκκο της χρεοκοπίας. «Αποδείξαμε ότι μόνη μας έγνοια ήταν το δίκαιο και τα συμφέροντα του λαού» είπε. Συγκρουστήκαμε, κερδίσαμε έδαφος και την κρίσιμη στιγμή βάλαμε μπροστά τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, πρόσθεσε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας και ότι πρέπει να «ξεμπερδέψουμε με το παλιό κατεστημένο, με το σύστημα της διαπλοκής και της διαφοράς, της φοροδιαφυγής». Το μήνυμα της Κυριακής -πρόσθεσε- είναι εάν θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή των πολλών. «Είναι στο χέρι σας. Κάποιοι θέλανε να κάνουν αυτήν την προσπάθεια μία σύντομη παρένθεση. Ας μην το επιτρέψουμε. Ας κερδίσουμε το αύριο τελειώνοντας με το χθες» κατέληξε.

Tα καλύτερα tweets για το debate:

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα