Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση να κοιτά μπροστά

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής 1 Μαρτίου στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναφέρθηκε στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την είσοδο της σε μια νέα εποχή, όπου κυριαρχούν οι θετικές ειδήσεις, όχι «επειδή πήγε στο Μαντείο των Δελφών».

Σε αυτές, κεντρικό χώρο έπαιξε και το πρόγραμμα της κυβέρνησης το τελευταίο εξάμηνο, το οποίο στοχεύει, όπως τόνισε χαρακτηριστικά «να βάλουμε τις βάσεις ώστε η χώρα να βαδίσει στις λεωφόρους του μέλλοντος. Με ασφάλεια, βασισμένη στις δικές τις δυνάμεις, και αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα χρόνια της κρίσης ο ελληνικός λαός  «έκανε μεγάλες θυσίες και υπέστη τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνεται», αλλά στη συνέχεια «εμπιστεύτηκε εκείνους που του έδωσαν προοπτική και διέξοδο.

Μια κυβέρνηση που εργάστηκε έντιμα και αποφασιστικά και ανέλαβε το τιτάνιο έργο να καταφέρει μέσα σε τέσσερα χρόνια όχι μόνο να επουλώσει πληγές δεκαετιών, αλλά και να συγκροτήσει ένα νέο όραμα, ένα νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα, χωρίς αυτούς που θέλουν να την κρατούν στο παρελθόν της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων»

Αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα στο έργο της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας ορισμένα μεγέθη από την προ του 2014 κατάσταση. Ενδεικτικά ανέφερε τη «συσσωρευτική ύφεση από το 2010, ύψους 25%, δημοσιονομικός εκτροχιασμός, επιθετική λιτότητα με μέτρα 65 δις στην πενταετία, ανεργία που έφτασε ακόμα και το 28%».

«Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς « η Ελλάδα τότε στο χείλος της χρεοκοπίας, η Ελλάδα σήμερα εκτός μνημονίων. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2010-2014, με την υπεραπόδοση των τεσσάρων τελευταίων ετών.  Το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της απώλειας ¼ του Εθνικού Πλούτου τότε, με την επιστροφή στην ανάπτυξη την τελευταία τριετία. Ο διαρκής αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές τότε, με την ανάκτηση της πρόσβασης σε αυτές σήμερα και μάλιστα με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο επίπεδο των αντίστοιχων του 2002-2003.  Η δαμόκλειος σπάθη του χρέους και της ανυπαρξίας βιώσιμης λύσης για το μέλλον τότε, με τον καθαρό διάδρομο για την ελάφρυνση και την βιωσιμότητα του, που εξασφαλίσαμε με την σχετική απόφαση του Eurogroup τώρα.

Η γενικευμένη αποεπένδυση τότε, με την ανάκτηση της θέσης της χώρας ως πόλο έλξης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, που αποδεικνύεται από το ρεκόρ δεκαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις τα δύο τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα που είδε την ανεργία να εκτοξεύεται σχεδόν κατά 18 μονάδες και βρισκόταν σε απόγνωση τότε, με την Ελλάδα που είδε την ανεργία να αποκλιμακώνεται κατά 9 μονάδες, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας σήμερα.

Και τελευταίο αλλά όχι έσχατο, η Ελλάδα της πολιτικής αστάθειας και της διαρκούς κοινωνικής αναταραχής εξ αιτίας της σκληρής λιτότητας τότε, με την Ελλάδα της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής σήμερα»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή στίβο, όπου οι εξελίξεις έχουν θετική όψη για τη χώρα, αλλά, όπως τόνισε «Δεν διεκδικούμε φυσικά την πρωτοκαθεδρία των θετικών εξελίξεων.Το ταγκό θέλει πάντα δύο»  θυμίζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει πως είναι «ιδιαίτερα χαρούμενος, βλέποντας σήμερα στους Δελφούς ανθρώπους που εργαστήκαμε από κοινού, για τη διαμόρφωση μιας νέας ελπιδοφόρας πραγματικότητας για τις χώρες και τους λαούς μας».

Ανάμεσα στους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας ανέφερε «τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία αλλά και το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την  «αναβάθμιση των πάντα στενών σχέσεων μας με την Κύπρο» όπου και γίνονται έντονες προσπάθειες, «για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Παράλληλα όμως, αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και πλέον, μετά τα χαρμόσυνα νέα που ήρθαν από τις έρευνες στο κοίτασμα  στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων το ρόλο και τη θέση της στο διεθνές πεδίο, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό.

Θέλω λοιπόν να εκφράσω την ικανοποίησή μας από αυτή την εξέλιξη αλλά ταυτόχρονα και να επανεπιβεβαιώσω την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού στον Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έκλεισε την ονοματολογική διαμάχη που «επί 30 χρόνια τραυμάτισε τις δύο χώρες» καθώς «και στις δύο πλευρές των συνόρων κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη διαιώνιση του ζητήματος για να χτίσουν πολιτικές καριέρες πάνω στον εθνικισμό» Για αυτή τόνισε πως ήταν ένα «διπλωματικό αριστούργημα» καθώς για πρώτη φορά δύο κυβερνήσεις μίλησαν με σεβασμό τόσο η μία στην άλλη αλλά και οι δύο απέναντι στην Ιστορία. Επιπλέον ήταν και η πρώτη φορά που για ένα διμερές ζήτημα υπήρχε και από τις δύο πλευρές η διάθεση να νικηθεί ο εθνικισμός.

Ο Αλέξης Τσίπρας όπου μάλιστα δήλωσε πως η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να συνεχίσει αυτό το μονοπάτι. Ο ίδιος θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί τη γειτονική χώρα και μάλιστα με επιχειρηματική αποστολή, ενώ μάλιστα θα προχωρήσει και ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό «να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως  «η εθνική περιχαράκωση, ο απομονωτισμός, το δίκιο του ενός έναντι όλων, είναι όροι για τη συλλογική οπισθοδρόμηση των σύγχρονων κοινωνιών. Πρέπει λοιπόν σήμερα, να δούμε το μέλλον με μια άλλη ματιά» και έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στις δύσκολες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η διεθνής σκηνή, απέναντι στις οποίες « η Ελλάδα και η κυβέρνηση μου, έχουν επιλέξει την τόλμη και την αποφασιστικότητα έναντι της αδράνειαςΕίμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο σκοπό να γίνουμε μέρος της λύσης για τα κρίσιμα ζητήματα που μας παρουσιάζονται σε χρόνο ενεστώτα.Έχουμε επιλέξει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και αποφασιστικά στο ίδιο δρόμο».

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα