Τσίπρας-Δε θα βοηθήσω να υλοποιηθεί το σχέδιο της “αριστερής παρένθεσης”-Video

Στην συνέντευξη που έδωσε ο  ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Αντώνη Αλαφογιώργο και Πάνο Χαρίτο  έδωσε απαντήσεις σε όλα τα καυτά ερωτήματα που αφορούν στη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους.Αρχικά,ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύσκολη και κακή σε κάποια σημεία συμφωνία που όμως είναι με μια προοπτική να ξεφύγουμε από την κρίση.Ο Αλέξης Τσίπρας  μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην χθεσινή μέρα την περιέγραψε ως κακή για την Ευρώπη και θα τη θυμούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες . Το αποτέλεσμα των ’19’ ήταν αποτέλεσμα πίεσης ισχυρής, σε συνθήκες εκβιασμού και ασφυξίας πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά κάθε σενάριο συγκυβέρνησης ”Δεν θα βγάλω 3ετές μνημόνιο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουμε βαθύτατες διαφορές”τόνισε,ενώ στο ερώτημα για περίπτωση παραίτησης υπογράμμισε”Εγώ δεν έχω πρόθεση να δραπετεύσω απ΄τις ευθύνες μου. Δεν ήρθα εδώ ξέροντας ότι θα΄ναι εύκολος περίπατος. Δε θα πω στο λαό “στα δύσκολα βγάλτα μόνος πέρα”.Δε θα βοηθήσω να υλοποιηθεί το σχέδιο της “αριστερής παρένθεσης”. Αυτό που με απασχολεί, πριν προχωρήσω στις διεργασίες στο κόμμα μου και τη Βουλή, είναι να εξασφαλίσω, ότι η επιλογή που έκανα-με το μαχαίρι στο λαιμό- θα έχει αποτέλεσμα.Δεν έχω κανένα λόγο να θέλω εκλογές. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις διεργασίες του κυβερνώντος και συγκυβερνώντος κόμματος κι αν θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.”ενώ πρόσθεσε ” θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να κρατήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο”.

Αναφορικά  με τον Π.Καμμένο ο Αλ.Τσίπρας είπε ”Εχουμε σφυρηλατήσει μια σχέση σε αυτούς τους 5 μήνες, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες”,”Είναι εξαιρετική η σχέση μου με τον Π. Καμμένο”πρόσθεσε.

Επιπλέον για το σενάριο του Grexit ο πρωθυπουργός τόνισε ”Δεν μπορώ να αποκλείσω το Grexit πριν τη συμφωνία – Είναι υπαρκτό το σχέδιο άλλων κύκλων”,”Δεν υπάρχει πρόγραμμα γέφυρα αυτή τη στιγμή, αυτό προέχει, να φτάσουμε στη εξασφάλιση της σταθερότητας,Προέχει να μην υλοποιηθεί το σχέδιο ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη” ενώ για το άνοιγμα των τραπεζών απάντησε ”Ναι, μπορεί να πάρει ένα μήνα. Ωστόσο, η ΕΚΤ θα κινητοποιηθεί μετά την ψήφιση των ν/σ για αύξηση του ELA”,”Δεν μπορούν να ανοίξουν αυτομάτως. Θα υπάρξει αύξηση του ποσού σταδιακά που μπορούν να γίνουν αναλήψεις”.

Παράλληλα,στο ερώτημα αν θα ανακληθούν νόμοι που ψηφίστηκαν ο κ.Τσίπρας απάντησε ”Η κ. Μέρκελ έχει κι αυτή τα εσωτερικά της προβλήματα. Γι’ αυτό το θέμα των νόμων έγινε και μάχη με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, που ήθελε να κλείσει η ΕΡΤ”ενώ πρόσθεσε ” Δεν υπάρχει θέμα ανάκλησης. Υπάρχει θέμα ισοδυνάμων. Αλλά η ΕΡΤ δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση, ούτε οι καθαρίστριες, ήταν στο πλαίσιο των 15.000 προσλήψεων. Το ν/σ για ανθρωπιστική κρίση εξαιρείται ρητά. Οι 100 δόσεις έγιναν, είχαν δε θετική δημοσιονομική επίπτωση”.

Επίσης,αναφορικά με την Πρόεδρο της Βουλής Ζ.Κωσταντοπούλου και την κρίσιμη συνεδρίαση της Τετάρτης  ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ”Διαβάζονται και γράφονται πολλά. Η σχέση μου με τα πρόσωπα που έχω πορευτεί, και η εμπιστοσύνη μου, δεν αλλάζει,. Ο καθένας με θεσμική ευθύνη αναλαμβάνει πώς θα χειριστεί την ευθύνη που έχει. Είμαι πρωθυπουργός, δεν λειτουργώ μόνος μου”.

Επιπλέον,όσον αφορά τον Γιάννη Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός είπε ”Εκτιμώ το έντιμο του χαρακτήρα του. Για όσους λένε για δόλο, λένε ανοησίες. Τα κίνητρα του ήταν να υπερασπιστεί μια εθνική προσπάθεια”,”Η στοχοποίηση και πολεμική εις βάρος του έγινε επειδή έδωσε δυναμική στη διαπραγματευση”ενώ πρόσθεσε”Είναι προφανές ότι κάποιος που είναι εξαίρετος οικονομολόγος δεν κάνει απαραίτητα για πολιτικός, που πρέπει για παράδειγμα να συγκρατείται.Έγιναν λάθη, είναι προφανές, αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη όμως ως πρωθυπουργός”πρόσθεσε.

Τέλος υπογράμμισε ”Υπήρχε πολιτικό σχέδιο από την πλευρά των εταίρων, δεν επηρεαζόταν από τη στάση του υπ. Οικονομικών ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου”.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του πρωθυπουργού 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα