Τσίπρας-Γκάμπριελ: Aνάγκη να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με ανάπτυξη, την ανεργία με θέσεις εργασίας

fsfΟλοκληρώθηκε η συνάντησή του Ζ. Γκάμπριελ με τον Αλ.Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.Την κρισιμότητα της περιόδου εντός της οποίας πραγματοποιείται η επίσκεψη του Ζ. Γκάμπριελ στην Αθήνα επεσήμαναν ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου και σημείωσαν ότι χρειάζεται νέα προσέγγιση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Γκάμπριελ ότι έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και τόνισε ότι έρχεται με την ιδιότητά του ως αντικαγκελάριος της Γερμανίας, οπότε θα συζητήσουν για τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα, κάτι που για τη χώρα είναι πολύ σημαντικό.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι και προοδευτικός ηγέτης στην Ευρώπη για να σημειώσει πως είναι κρίσιμο «να συζητήσουμε πώς θα δημιουργήσουμε ένα μέτωπο», γιατί τωρα είναι ανάγκη να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με ατζέντα για την αναπτυξη, την ανεργία με θέσεις εργασίας και συνεπώς χρειάζονται επενδύσεις.   Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι καιρός να συζητήσουμε για το πρότζεκτ της κοινωνικής Ευρώπης. Επίσης, επεσήμανε πως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι σήμα ότι πρέπει να ξυπνήσουμε.

Η Ευρώπη, είπε, βαδίζει υπνοβάτης και ελπίζουμε ότι αυτό το ποτέλεσμα θα λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι για την ΕΕ, εκφράζοντας, παράλληλα, τον φόβο του ότι διαφορετικά οι ακροδεξιές δυνάμεις θα πάρουν πρωτοβουλίες για να γίνουν ηγεμονικές, κάτι που, όπως υπογράμμισε, πρέπει να αποφευχθεί. Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά, πρόσθεσε.   Είναι μία κρίσιμη στιγμή, τόνισε και ο Ζ. Γκάμπριελ, από την πλευρά του.

Αναφέρθηκε στο επενδυτικό σκέλος της επίσκεψής του, σημειώνοντας ότι το δεύτερο ζήτημα είναι πώς μπορούμε να φέρουμε κοντά την Ευρώπη, γιατί αυτήν τη στιγμή είμαστε σε διάσταση στην ΕΕ. Υποστήριξε ότι οι πλουσιότεροι επιτίθενται στους φτωχότερους και αντιστρόφως και πρέπει να σταματήσει αυτή η συζήτηση. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος επεσήμανε την αναγκαιότητα μίας ατζέντας να φέρουμε την Ευρώπη κοντά, στο επίκεντρο της ανάπτυξης και της απασχόλησης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι και αυτές οι χώρες που βρίσκονται σε μία μεταρρυθμιστική διαδικασία πρέπει να στηριχθούν με επενδύσεις και ανάπτυξη.

Ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εργασία και βλέπουν τις ζωές τους να χειροτερεύουν δεν θα πάρουν το μέρος της Ευρώπης και πως είναι οι πιθανοί ψηφοφόροι για την έξοδο. Πρόσθεσε, πως είδαμε ότι οι φτωχοί είναι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ της εξόδου και πως στις τελευταίες εκλογές της Γερμανίας, όσοι δεν είχαν καμία ελπίδα, ψήφισαν υπέρ της ακροδεξιάς. Επίσης, σημείωσε ότι και στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας, πριν από μερικά χρόνια, η εργατική τάξη ψήφισε κατά της Ευρώπης. «Οπότε, χρειάζόμαστε μία νέα προσέγγιση για την Ευρώπη και πιστεύω ότι είναι μία καλή στιγμή γι αυτό».

Στις 18:30 ο γερμανός αντικαγκελάριος θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ την Παρασκευή 1η Ιουλίου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Ο Αντικαγκελάριος  συνοδεύεται από επιχειρηματίες και εκπροσώπους εταιρειών από όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, δηλαδή τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, τις κατασκευές και την φαρμακοβιομηχανία, καθώς όπως αναφέρει παράγοντας του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών φιλοδοξία της γερμανικής κυβέρνησης είναι να καλύψει η επίσκεψη όλο το φάσμα των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Την Παρασκευή 1η Ιουλίου έχει προγραμματιστεί Ελληνογερμανικό Συνέδριο με τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και την Γερμανία – Προοπτικές για το 2020 κι έπειτα». Στο συνέδριο, που αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και Τουρισμού θα μιλήσουν ο Ζ. Γκάμπριελ, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Παράλληλα,την Παρασκευή ο αντικαγκελάριος και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να υπογράψουν κοινή δήλωση συνεργασίας.

«Η Ελλάδα πρέπει να ανακάμψει και η Γερμανία δεν θα αρνηθεί να τη βοηθήσει αν της ζητηθεί» είναι το «ισχυρό μήνυμα», σύμφωνα με τoν γερμανικό Τύπο, που μεταφέρει στην Αθήνα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Συνάντηση Παυλόπουλου-Γκάμπριελ

1023197_20160630114946_img_95021467279228Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ,δήλωσε πως «η Ευρώπη δεν πρόκειται να καταστραφεί επειδή θα φύγει η Μεγάλη Βρετανία».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας πρέπει να γίνει με ταχείς ρυθμούς, γιατί, όπως παρατήρησε, αν τραβήξει σε βάθος χρόνου, δεν θα είναι καλό και για τις δύο πλευρές.

«Δεν θέλουμε να υπάρξουν παράλληλες διεργασίες», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλο μετά την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Εξάλλου, ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι πρέπει να γίνει αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, ώστε η αποκλίνουσες δυνάμεις που παρατηρούνται να γίνουν συγκλίνουσες.

Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα είπε ότι οι Έλληνες χρειάζονται ελπίδα για να συνεχίσουν και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα όσα άντεξαν τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, για το προσφυγικό ο Γερμανός αντικαγκελάριος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανέλαβε τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις, για να συμπληρώσει ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις για το πρόβλημα και πως η χώρα μας δεν θα μείνει μόνη.

Από την πλευρά του  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος,αναφερόμενος στα αποτελέσματα του   βρετανικού δημοψηφίσματος,τόνισε πως η ετυμηγορία του βρετανικού λαού είναι σεβαστή, πρέπει οπωσδήποτε όμως η Μεγάλη Βρετανία να αποφασίσει να επικυρώσει το δημοψήφισμα.

Παράλληλα, κ. Παυλόπουλος, τόνισε ότιδεν μπορεί να διατηρείται αυτή η επαμφοτερίζουσα στάση στον χώρο της ΕΕ και συνέχισε, τονίζοντας: Όσον αφορά την Ευρώπη και την ΕΕ, θα προχωρήσουν και χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία. Άλλωστε, η ΕΕ υπήρξε και πριν από τη Μεγάλη Βρετανία και θα υπάρξει και μετά τη Μεγάλη Βρετανία. Παρατήρησε, επίσης, ότι τον αγώνα για την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος θα τον δώσουμε όλοι εκείνοι που πιστεύουμε στην Ευρώπη. Αλλωστε, είπε, σημασία έχει όχι πόσο μεγάλη είναι η Ευρώπη, αλλά πόσο καλή ή καλύτερη μπορεί να γίνει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον Γερμανό αντικαγκελάριο, έκανε λόγο για έναν Ευρωπαίο ηγέτη με ευρωπαϊκό όραμα και τον ευχαρίστησε για τη στάση του έναντι της Ελλάδας, το περασμένο καλοκαίρι.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος παραμένει -και με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού- αταλάντευτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Και αυτό το πράττει με πολλές θυσίες του ελληνικού λαού, επισήμανε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί στο ακέραιο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και σημειώνοντας τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα, έως τώρα, για αυτό το θέμα.

Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον τουρκικό λαό και στον Τ. Ερντογάν, με αφορμή την τελευταία πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Πρόσθεσε ότι πρέπει να τελειώνουμε οπωσδήποτε με την τρομοκρατία και κάλεσε την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε συνεργασία, προκειμένου να συμβάλουν στη λήξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή και στη Συρία.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει η Ευρώπη να ξανασκεφτεί τις ρίζες της, επισημαίνοντας ότι σημαντική είναι η οικονομία αλλά το κέντρο βάρους είναι άνθρωπος. Μάλιστα, όπως είπε, η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα