Site icon The Indicator

Τσίπρας-Βαλς:Συμφωνία για διεύρυνση συνεργασίας Αθήνας-Παρισιού

Όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων περιελάμβανε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο ομόλογό του Μάνουελ Βαλς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση και την υπογραφή του οδικού χάρτη στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ενταθεί η συνεργασία των δύο χωρών για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και το προσφυγικό, για το οποίο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα σε μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα.

Κατά τη  κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του,ο πρωθυπουργός είπε ότι η αλληλεγγύη είναι η λέξη κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης.Παράλληλα,υπογράμμισε  ότι οι σχέσεις Ελλάδας –Γαλλίας έχουν στέρεες βάσεις και στηρίζονται στη βάση μίας ειλικρινούς φιλίας και ότι υπάρχει αλληλοστήριξη  ακόμα και εάν οι απόψεις δεν ταυτίζονται πάντα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στάση που τήρησε η Γαλλία στη δύσκολη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, αποκρούοντας εκβιασμούς και ακρότητες οι οποίες, με αφετηρία την Ελλάδα, έθεταν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης και χαρακτήρισε σημαντική τη στήριξη της Γαλλίας και ως προς την έκβαση των αποφάσεων του πρόσφατου Eurogroup.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανάλαβε ότι θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και αναμένεται αναπτυξιακή στροφή της ελληνικής οικονομίας.Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα Ελλάδα και Γαλλία έχουν κοινές απόψεις για την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων που θα διασφαλίσουν την Ευρώπη και τις αξίες της και θα αποτελέσουν ανάχωμα στην άκρα δεξιά.Επίσης εξήρε την κίνηση της Γαλλίας να δέχεται από την Ελλάδα 400 πρόσφυγες το μήνα .

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών,απηύθυνε μήνυμα προς τους Γάλλους επενδυτές λέγοντας «ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα», ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση ότι «θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις»

Ο κ. Βαλς εξήρε τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς, η οποία, όπως είπε, χρειάστηκε μεγάλο θάρρος και επιμονή για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση δύσκολη για τους Ελληνες, ενώ αναφέρθηκε στη στάση της Γαλλίας πέρυσι το καλοκαίρι.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρωθυπουργός,δήλωσε χαρακτηριστικά  ότι η «Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι μία άλλη αντίληψη την οποία εμείς δε συμμεριζόμαστε» υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες «μπορούν να υπολογίζουν στη φιλία μας«.

 

Ιδιαίτερη αναφορά  έκανε και στη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό που παρά την οικονομική κρίση στηρίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα.

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος νωρίτερα τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς,υπογράμμισε «Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει την πολύ στενή σχέση συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των δύο χωρών» .

Παράλληλα,ο  κ. Τσίπρας επισήμανε τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης πέρυσι, σε πολύ δύσκολες στιγμές, όπως είπε. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται κοινές αξίες και βρεθήκαμε πολλές φορές στην κοινή ευρωπαϊκη διαδρομή υπερασπιζόμενοι δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών μας και ένα όραμα για μια Ευρωπη με κοινωνική συνοχή.

 «Αυτήν την κοινή ιστορία, τον κοινό βηματισμό συνεχίζουμε και σήμερα» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το γεγονός «ότι σήμερα είστε εδώ και επιμείνατε να γίνει η επίσκεψη παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, σηματοδοτεί την αταλάντευτη στήριξη της κοινής πορείας και της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο Γάλλος Πρωθυπουργός έρχεται στη χώρα μας «σε μια περιόδο που η Ελλάδα έχει περάσει πια τις δύσκολες στιγμές». «Γυρίζουμε σελίδα, μπορούμε να έχουμε περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον και πρέπει να σχεδιάσουμε τα βήματα της επιστροφής στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη» πρόσθεσε.
«Η στήριξή σας και στη νέα αυτή εποχή θα είναι εξίσου σημαντική» κατέληξε.

Από την πλευρά του  ο Γάλλος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η επόμενη περίοδος θα είναι περίοδος ανάπτυξης, ελπίδας και απασχόλησης για όλους τους Έλληνες.

Συγκεκριμένα,ο κ.Βαλς δήλωσε«η επίσκεψή μου φέρει την σφραγίδα της ελπίδας και της εμπιστοσύνης»ενώ πρόσθεσε, «έχουμε ανάγκη την Ελλάδα», τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης με τις αξίες, την ιστορία της και τον ρόλο που διαδραματίζει σήμερα.Επανέλαβε ακόμη ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά και τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις της χώρας. «Μπορείτε να υπολογίζετε σε εμάς», επισήμανε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

 

Ο οδικός χάρτης για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας-Τι περιλαμβάνει

Εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων και της συνεργασίας στο προσφυγικό προβλέπει σε πρώτη φάση ο οδικός χάρτης που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Γαλλιας, Αλέξης Τσίπρας και Μανουέλ Βαλς και αποτελεί εφαρμογή της Κοινής Διακήρυξης του Οκτωβρίου για την αναβάθμιση της διμερούς σχέσης στο επίπεδο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Σε συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα (22-23 Οκτωβρίου 2015), οι δύο Πρεσβείες, σε στενό συντονισμό με τις αρμόδιες εθνικές διοικήσεις, κατήρτισαν τον ακόλουθο Οδικό Χάρτη, κατ’ εφαρμογή τής από 23 Οκτωβρίου 2015 Κοινής Διακήρυξης του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, με στόχο την αναβάθμιση της διμερούς σχέσης στο επίπεδο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Η κατάρτιση αυτού του Οδικού Χάρτη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας με τρόπο δημιουργικό και ολοκληρωμένο. Σε πρώτη φάση, οι δράσεις μας θα επικεντρωθούν στην εμβάθυνση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων καθώς και της πολιτιστικής συνεργασίας και της εκπαίδευσης, με έμφαση στις δράσεις για τη νεολαία. Παράλληλα, δεδομένης της τρέχουσας, άνευ προηγουμένου προσφυγικής κρίσης, είναι σκόπιμο να επιχειρηθεί η ενίσχυση της ελληνο-γαλλικής συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της μετανάστευσης, της δικαιοσύνης και της άμυνας. Στόχος του Οδικού Χάρτη είναι το επίπεδο των σχέσεων στους συγκεκριμένους τομείς να αντανακλά τις μακραίωνες σχέσεις στενής συνεργασίας των δύο λαών και των δύο χωρών, τη διαχρονική φιλία καθώς και τις κοινές αξίες που ενώνουν την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη, τα δύο Μέρη συμφώνησαν να προωθήσουν τη συνεργασία και τις διμερείς ανταλλαγές σε όλους τους τομείς. Τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών θα δίνουν την απαιτούμενη ώθηση και θα διασφαλίζουν, μέσω τακτικών συναντήσεων, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, και στις οποίες θα συμμετέχουν, κατά περίπτωση, τα λοιπά συναρμόδια Υπουργεία, την πορεία υλοποίησης των δράσεων που αποφασίζονται στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη.

Ι. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

1. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Η Γαλλία, ως «εταίρος για τις μεταρρυθμίσεις», συντάσσεται στο πλευρό των ελληνικών αρχών και Διοίκησης και τις στηρίζει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που διενεργούν, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας την οποία συντονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνάφεια με το πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όπως συμφωνήθηκε στις 20 Αυγούστου 2015. Ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Γαλλική Δημοκρατία επιθυμεί:

2. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΕΜΠΟΡΙΟ

Η Ελληνική Δημοκρατία και η Γαλλική Δημοκρατία θεωρούν πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι η δημιουργία συνθηκών μακροπρόθεσμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, μέσα από την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης, πραγματοποίησης επενδύσεων, στήριξης της απασχόλησης, ιδίως των νέων, και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού. Συναφώς, συμφωνούν ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας των οικονομιών τους, προϋποθέσεις απαραίτητες για την επανεκκίνηση των επενδύσεων και τη σταθερότητα της Ζώνης του Ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισαν:

3. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η Ελληνική Δημοκρατία και η Γαλλική Δημοκρατία υποστηρίζουν τη λήψη πρόσφορων μέτρων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής ενέργειας, για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής ασφάλειας, της ανταγωνιστικότητας και της αειφορίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες αποφάσισαν:

4. ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελληνική Δημοκρατία και η Γαλλική Δημοκρατία θεωρούν την ψηφιακή οικονομία απαραίτητο στοιχείο ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και μεγάλη ευκαιρία για τη νεολαία. Συναφώς, αποφάσισαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους, μέσω:

5. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα και η Γαλλία συγκαταλέγονται στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Η Ελλάδα φιλοξενεί ετησίως μεγάλο αριθμό Γάλλων επισκεπτών και αντιστρόφως, σημαντικός αριθμός Ελλήνων επισκέπτεται τη Γαλλία. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο λαών, η Ελληνική Δημοκρατία και η Γαλλική Δημοκρατία θα ενισχύσουν τις σχέσεις τους στον συγκεκριμένο τομέα, μέσω:

6. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελληνική Δημοκρατία και η Γαλλική Δημοκρατία αναγνωρίζουν τη σημασία της αγροτικής οικονομίας, κατά τρόπο βιώσιμο και με σεβασμό προς το περιβάλλον, για τη διασφάλιση της επισιτιστικής αυτάρκειας και την προστασία της υγείας των καταναλωτών, τη χρηστή διαχείριση των φυσικών πόρων, την ισόρροπη ανάπτυξη των μη αστικών περιοχών και την εν γένει κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες αποφάσισαν την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, μέσω:

ΙΙ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η πνευματική ακτινοβολία των δύο χωρών και η προσφορά τους στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού τις καθιστούν σημαντικούς εταίρους στον πολιτιστικό τομέα. Οι δύο χώρες εκφράζουν ικανοποίηση για τις σχέσεις συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των πολιτιστικών θεσμών των δύο χωρών και τον ρόλο που παίζουν οι εκατέρωθεν πνευματικοί οργανισμοί, όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και η Γαλλική Σχολή Αθηνών. Αποφάσισαν να τροποποιήσουν τη Συμφωνία της 19ης Δεκεμβρίου 1938 για τις πνευματικές και καλλιτεχνικές σχέσεις, ώστε να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις που έχουν επέλθει στη θεσμική συνεργασία τους. Στο πνεύμα αυτό, η Ελληνική Δημοκρατία και η Γαλλική Δημοκρατία αποφάσισαν να ενδυναμώσουν έτι περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις τους στον τομέα του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των επιστημών, των ανθρωπιστικών σπουδών και της έρευνας, μέσω:

1. ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ

Ο προσανατολισμός της πανεπιστημιακής συνεργασίας διέρχεται, ιδίως, μέσα από:

2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η εκπαιδευτική συνεργασία μπορεί να στηριχθεί σε:

3. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παραδοσιακά ισχυρή πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας μπορεί να ενισχυθεί, μέσω:

ΙΙΙ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

  1. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η ελληνο-γαλλική συνεργασία εντάσσεται τόσο στο πλαίσιο υλοποίησης των ευρωπαϊκών αποφάσεων όσο και σε αυτό της διμερούς συνεργασίας για την εσωτερική ασφάλεια και στη συνεπακόλουθη δικαστική συνεργασία. Στο πνεύμα αυτό η Ελληνική Δημοκρατία και η Γαλλική Δημοκρατία αποφάσισαν να ενισχύσουν έτι περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις τους στους ακόλουθους τομείς:

Α. Η υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων μέσω σύγκλισης των θέσεων Ελλάδας και Γαλλίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών σε θέματα Δ.Ε.Υ. επιβάλλει:

    • ενίσχυση της γαλλικής συνεισφοράς στα ελληνικά Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, με την τοποθέτηση Γάλλων λειτουργών στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες Frontex και EASO·
    • διευκόλυνση του έργου του γαλλικού προγράμματος μετεγκατάστασης (OFII και OFPRA), με στόχο να φθάσει τους 400 έως 500 δικαιούχους ανά μήνα, από την Ελλάδα, σε τακτούς ρυθμούς·
    • προώθηση διμερών και πολυμερών συνεργασιών, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της πολιτικής επιστροφών από την Ελλάδα (κοινές πτήσεις)·
    • προώθηση και εμπλουτισμό, με συντονισμό εμπειρογνωμόνων και υπευθύνων το πρόγραμμα σύστασης σώματος ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής·
    • έναρξη υλοποίησης επιχειρησιακού σχεδίου με στόχο να δοθεί απτό περιεχόμενο στην ευρωπαϊκή σύσταση περί ενίσχυσης της καταπολέμησης των εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης μεταναστών, με την τεχνική στήριξη της Europol.

B. Η ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας για την εσωτερική ασφάλεια και τη δικαιοσύνη, με στόχο τη στήριξη του επιχειρησιακού έργου και την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ελλάδας αποσκοπεί:

Σε στρατηγικό επίπεδο

Σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδα

 

  1. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Η Ελληνική Δημοκρατία και η Γαλλική Δημοκρατία, σε συνέχεια της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ασφάλειας και Άμυνας, αποφάσισαν να διευρύνουν τις διμερείς σχέσεις τους, ενισχύοντας τον στρατηγικό διάλογό τους, καθώς και τη συνεργασία στους τομείς των επιχειρήσεων και της αμυντικής βιομηχανίας. Προς τον σκοπό αυτόν, τα αρμόδια Υπουργεία θα εντείνουν τον διάλογό τους με στόχο να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ άλλων, για σχέδια κοινού ενδιαφέροντος και αμοιβαίως επωφελών.

 

 

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έφτασε στηνΑθήνα χτες, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χαρλέμ Ντεζίρ.Ο κ.Βαλς μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε  συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Γάλλο Πρωθυπουργό βρέθηκαν η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ο πόλεμος στη Συρία. Υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Γάλλο πρωθυπουργό, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν ξεχνά την καθοριστική συμβολή της Γαλλίας για την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και στην ζώνη του ευρώ, ενώ ζήτησε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το οξύτατο ζήτημα του προσφυγικού και υπογράμμισε τις ευθύνες της Τουρκίας όσον αφορά την τήρηση των υποχρεώσεων της σχετικά με τη διαχείρισή του.

Επίσης ανέφερε ότι πρέπει άμεσα η Frontex να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας σημείωσε ότι στόχος της επίσκεψής του, που γίνεται λίγους μήνες μετά από αυτή του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είναι η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Αναφέρθηκε μάλιστα στην υποστήριξη της Γαλλίας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα για μια βιώσιμη λύση στο θέμα του χρέους.

Αργά το βράδυ ο Πρωθυπουργός παρέθεσε προς τιμήν του δείπνο  στο Μουσείο της Ακρόπολης,όπου είχαν την ευκαιρία για μια πρώτη συζήτηση, σε πιο χαλαρό κλίμα.Στο δείπνο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης καθώς και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Σημειώνεται ότι με τον Γάλλο πρωθυπουργό θα συναντηθεί επίσης το μεσημέρι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία και του Μισέλ Σαπέν, στην κατοικία του Γάλλου πρέσβη.

 

 

Exit mobile version